Vi hamnade - i Boden!

Det var julllovshemmavarande sonen som tyckte vi skulle välja högmässan i Överluleå så kunde vi sedan passa på att hälsa på hans äldre syster som bor i staden. Det gjorde vi också. Fick kaffe och en trevlig stund och som hjälpsam fader passade man på att skotta fram dotterns bil ur den djupa snöhög under vilken den blivit dold, då hon inte använt den under sista tidens snöväder. Det tog faktiskt en bra stund innan jag var helt säker på att det var rätt bil jag höll på att skotta fram.

Högmässan klart godkänd. Om Kh Hans Johansson predikar på detta sätt så kvalar han in i kategorin präster som "utan risk kan höras". Absolut inget att anmärka på rent läromässigt.* Somligt t o m osedvanligt tydligt och klart för att vara i denna tid. Noterar dock att konsekrationsklockorna som användes under förre kyrkoherdens tid nu inte hördes. Hade jag haft tid stanna en stund så skulle jag frågat Kh Johansson om dom slutat användas. I så fall kunde vi ju få köpa dem till Hertsökyrkan!**

Noterar också att i Överluleå kyrka används ljusbäraren flitigt, särskilt av invandrare. Jag tycker det är fint att bjuda dessa våra vänner - som kanske har svårt att rent språkligt tillgodogöra sig allt i gudstjänsten - en möjlighet att konkret uttrycka sin bön och sin vilja till delaktighet i den andliga gemenskapen.

Senare delen av eftermiddagen och aftonen ägnade äldre sonen och jag åt att gå ut och äta. Vi brukar göra det sista kvällen han är hemma på jul- eller sommarlov. I morgon flyger han tillbaka till Stockholm. Han lurade med mig på sportbaren All Stars så fick vi samtidigt se Södertälje vinna över Malmö i allsvenskan i hockey.***


* i en fråga var dock predikanten tvungen välja väg (vet ej om han är medveten om den andra möjliga vägen). Det gäller synen på Johannesdopet kontra det kristna dopet. Johansson valde den syn som gällande översättning av dagens epistel förutsätter: det är frågan om två olika dop. Detta är nog en syn jag delar. Men för kännedom, kan nämnas, så finns det i lutherskt ortodoxa kretsar även en annan syn: det är fråga om samma dop. Då får man tolka episteln på lite annat sätt. När det talas om att "de" lät döpa sig i "Jesu namn" så tolkas det som en del av Pauli ord om Johannes tid, inte som en del av Lukas berättande om Paulus. Alltså syftar det inte på de personer Paulus möter utan på dem som Johannes predikade för och döpte. Men de som Paulus mötte får sedan Anden genom hans handpåläggning, men han döper dem inte, vilket gällande översättnings tolkning förutsätter. Denna fråga kan vara lämpligt ämne för en intressant teologisk diskussion, men jag är som sagt böjd gå på samma linje som dagens predikant (så gör även min, i många frågor, store auktoritet Bo Giertz, medan G A Danell tex, hade den andra synen - om det nu intresserar någon).

** till vissa gudstjänstfirares outsägliga glädje vet jag, men jag fruktar möjligen till andra regelbundna gudstjänstfirares ogillande, men vet ej säkert. I vissa kretsar har ju konsekrationsklockor ansetts som "katolskt" (vilket det är) och därmed axiomatiskt felaktigt. Själv har jag dock inhämtat att det även finns övertygat lutherskt konfessionella kretsar där konsekrationsklockor används och där man snarare menar att det är riktigt lutherskt att använda dem eftersom det menas ha varit ett reformert inflytande som en gång avskaffade dem. Om inte annat så är konsekrationsklockorna ett sätt att markera realpresensen (= "verklig närvaro") dvs tron att brödet och vinet ÄR Kristi kropp och blod - och det är lutherskt.

*** svårt dilemma för en norrlänning. Vilket lag ska man heja på? Grundregel är ju att om ena laget är ett Stockholmslag (vilket Södertälje får anses vara) då hejar en norrlänning ALLTID på det andra laget. Men Malmö?
Är det ens vettigt att spela hockey där nere i sydeuropa? Det faktum att Södertälje tränades av förre Lulespelaren Johan Strömvall - en av två som fått sin tröja upphissad i ishallen i Luleå - och det faktum att Södertälje en gång besegrat Djurgården (ännu mer Stockholmslag) i SM-final (jag minns den finalen mycket väl, jag gjorde "repmånad" då och vi hade inget annat för oss på kvällarna än se på TV) tillika med det faktum att Södertälje två gånger under matchen låg under (man har någon slags kristlig (?) tycka-synd-om-sympati för det lag som ligger under) och på ett fantastiskt sätt lyckades kvittera 15 sek för full tid med målvakten i båset och sex man på plan; allt detta gjorde att sympatierna sakta gled över till Södertälje.

Kommentarer
Postat av: Per-Eric Simma

Jag hade förmånen att vara med på samma Gudstjänt i Boden, och efteråt funderade jag på det faktum att alltför många präster lyckas kväva eventuell predikovilja, så att de alltid håller sig till 10-15 minuters predikan, oavsett hur intressant bibeltext de har! Hur är det möjligt?



Tänk er jämförelsen med vilken vanlig föreläsare som helst, hur många skulle acceptera att bjudas in men aldrig få hålla på mer än 15 minuter?

Hur många skulle bli framgångsrika på att förmedla sitt budskap på den tiden?

Inte många, och naturligtvis blir det samma för många präster, de lyckas inte heller på de 15 minuter de har till förfogande.

Vafför är det på detta viset?



2012-01-09 @ 20:26:52
Postat av: Göran Landgren

Till ***Det gläder mig dessa värmande ord om Södertälje! Trots allt hör inte Södertälje till Stockholm, det vet jag som gammal Södertäljebo.

Vem minns f.ö. inte Dick Yderströms fantastiska SM-finaler 1985! Det var andra tider än nu för en gammal SSK-are!

Vad beträffar episteln är jag böjd att hålla med Dig.(Den har ju lite högre dignitet än SSK)

2012-01-09 @ 21:42:24
Postat av: Tobbe

Roligt att man kan glädja gamle kompisen Göran. Men nu måste jag ju bli nervös: ännu en renlärig kollega bland läsarna.



Per-Erics fråga är intressant. Kanske beror saken på att de flesta präster bara predikar i sin hemförsamling där dom får sin lön oavsett hur mycket dom gör rätt för den. När man blir kallad till annan ort (och får köra många mil, vilket kallande församling ska betala för) då känner man kanske mer pressen att tacka för reseersättningen genom att tala lite längre än 10-15 minuter.



F ö noterar jag att jag idag fått näst högsta besöksstatistik på bloggen på tio dagar (84! - 94 är högsta, strax före jul). Vad beror det på? Kanske på rubriken "Vi hamnade i Boden"? Alla vet ju att staden i fråga är platsen där "solen aldrig ler". Det är kanske intressant läsa hur någon frivilligt kan hamna där.

2012-01-09 @ 23:00:56
Postat av: den gamle kamraten

Tre dagar i Boden! Gör du lumpen?

Eller är du kvar på All Stars i sviterna efter klasstvåhockey? Eller knypplar du på en predikan på 17 minuter?

2012-01-11 @ 19:34:33
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Ingetdera, käre kamrat. har just skrivit en kommentar på din blogg och nu ska jag skriva ett inägg på min egen

2012-01-11 @ 19:39:54
Postat av: Rögle for ever

och * klara, goda och lärorika utläggningar.



*** något otydligt och vilseledande innehåll. Är det ens vettigt att spela hockey där nere i sydeuropa? Jag hoppas du menar Malmö och inget annat!

2012-01-11 @ 21:30:50
Postat av: Gunvor Vennberg

Som bördig från Salem har även jag en gång i tiden hejat på SSK, även om det är preskriberat nu. Stockholmslagen kunde man ju inte heja på - det hade ju varit att erkänna att man bodde i en förort... Självbedrägeriet är det vanligaste och mest effektiva!

2012-01-11 @ 22:04:16
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Anonym

Som bördig från Salem har även jag en gång i tiden hejat på SSK, även om det är preskriberat nu. Stockholmslagen kunde man ju inte heja på - det hade ju varit att erkänna att man bodde i en förort... Självbedrägeriet är det vanligaste och mest effektiva!

2012-01-11 @ 22:04:55
Postat av: Gunvor Vennberg

Som bördig från Salem har även jag en gång i tiden hejat på SSK, även om det är preskriberat nu. Stockholmslagen kunde man ju inte heja på - det hade ju varit att erkänna att man bodde i en förort... Självbedrägeriet är det vanligaste och mest effektiva!

2012-01-11 @ 22:05:48
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0