Titta här

på TV alltså. På lördag i TV 2, tror det var 10.35, går repris av ett mycket fint program jag såg i onsdags kväll. Det heter Fotbollsdoktorn. Handlar om en läkare - sitt smeknamn fick han för sitt engagemang i fotbollsklubben Elfsborg - som efter sin pensionering, tillsammans med sin hustru av en ren slump blir engagerad i ett arbete i en fattig del av Kenya. Först i att bygga upp sjukvården, sedan i ett barnhem för flickor och sedan i arbetet mot könsstympning av flickor (det som felaktigt brukar benämnas kvinnlig omskärelse).

Jag blev själv väldigt gripen (men jag är ju extremt lättrörd) av att se hur dessa två genom sitt engagemang kunnat till stor del vända opinionen i fråga om denna gamla (barbariska) sedvänja. Nog kan en människas engagemang göra skillnad i denna världen.

Se, och bli gripen. Vilken är den livsgärning som väntar på någon av oss?

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ska man tro Bengt Westerberg så är det att utrota även manlig omskärelse. Och visst, som kristen har jag inte mycket till övers för den heller (även om jag mera sällan utbrister med Paulus att "de kunde lika gärna skära av sej alltihop"). Gör bättring och låt allesammans döpa er till syndernas förlåtelse - det ropet gäller både hedningar och judar!



Men i relation till Bengt Westerbergs mångåriga försvar av fri abort (minns frågestunden i landstingshuset 1988) känns kritiken mest absurd: om jag låter avliva min son med Downs syndrom i vecka 21 är det helt OK och liberalt okontroversiellt (även om han några timmar får kippa i sköljrummet), men om jag 15 veckor senare på 5 minuter låter skära av en liten hudflik på hans snopp är det en grov kränkning av barnets kroppsliga integritet. Snacka om mygg och kameler!

2012-01-13 @ 09:32:18
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Tobbe

Personligen tycker jag att begreppet "omskärelse" ska undvikas när det gäller det som flickor utsätts för. Det ska kallas "könsstympning". Det är till sina följder något helt annat än den omskärelse som görs på pojkar enligt judisk och muslimsk tradition.

2012-01-13 @ 19:45:54
Postat av: Karin

I filmen var killarna oxå skurna.

Denna norm förutsätts innan man kan omskära flickor!

Varför nämns inte det?

Omskurna kvinnor finns endast där omskärelse av män är norm.

2012-01-21 @ 18:31:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0