Skidsäsongen börjar idag

Dvs om man ska tro min tidigare chef och kyrkoherde i Nederluleå. Han hävdade nämligen alltid att "om det inte är bra väder andra söndagen i februari så får luleborna inte ut skidorna". Tanken var väl att före detta datum är det för kallt och för korta ljusa stunder på dagen, efter denna tid har det redan börjat droppa från taken under soliga dagar så då börjar man redan drömma om sommaren och vill inte tänka på vinteraktiviteter. Så rätt, så rätt.

Men i dag var det en fin, lagom ljum och solig dag. Så i år får luleborna ut skidorna. Själv har jag dock inte åkt skidor. Det blev högmässa i närbelägen kyrka, sedan sammanträde med Sveriges MotorCyklisters norrbottensstyrelse. Som en punkt på dagordningen fick vi för kännedom se den jämställdhets- och likabehandlingspolicy som riksorganisationen antagit. Exakt likadant som det vi sysslar med inom kyrkan. Skillnaden är väl att hos motorcyklisterna tillåts inte policyarbetet uppta den tid att det förhindrar arbetet med "kärnverksamheten". Kan konstatera att mina vänner i styrelsen inte diskriminerar någon pga "religion" utan vänligen förlade sammanträdet till en tid som gjorde det möjligt fira högmässa först. Att jag sedan hann till bönhuset också på eftermiddagen gjorde ju inte saken sämre.

I bönhuset var jag igår kväll också, på årsmöte. Det tog lång tid, men det beror kanske på att man passar på att diskutera div frågor och inte bara river av besluten i rasande fart. Då avgående ordföranden tyckte att jag suttit väl tyst under hela mötet (jag sa ingenting) så lät han mig be den avslutande bönen. Frågor som diskuterades var bla antagandet av en ny gudstjänstordning och om att utse några nya yngre bröder som ska skolas in som predikanter. Man noterar att den laestadianska församlingen antar alltmer likhet med en vanlig traditionell kyrkoförsamling: gudstjänster, söndagsskola, barn- och ungdomsarbete, konfirmandundervisning. Vad kyrkorummet och de yttre formerna beträffar, bara lite enklare och "tråkigare", men i övrigt som vilken kyrka som helst. Fortsätter det så här så hinner det kanske mogna till ett acceptabelt alternativ lagom till dess att svenska kyrkan fullständigt rasar samman. Då slipper man kanske överväga att bli katolik när man blir pensionär.

Apropå det här med jämställdhet som jag nämnde tidigare: det händer att jag tittar in på Tanja Bergkvists blogg. Hon undrar själv hur någon orkar läsa hennes blogg. Det gör jag oftast inte - inläggen är jättelånga - men ibland måste man titta in för att inte förslappas i sin avoghet mot "genusvansinnet". I slutet av förra veckan hittade jag en pärla. Någon ansåg att Einsteins relativitetsteori är patriarkal och ojämlik eftersom den premierar höga hastigheter, t o m ljusets hastighet (och höga hastigheter älskas av män) istället för lägre hastigheter vilket mer uppskattas av kvinnor. Skrattar ni? Då kan jag avslöja att jag ännu inte berättat om det nya jämlika sätt att se på den mänskliga fortplantningen vilket man i någon kommun tyckte borde få genomslag i biologiundervisningen. Leta rätt på det via nämnd blogg eller så drar jag det muntligt när vi möts.*
* min gamle kamrat, som givetvis alltid kommer att ha en gräddfil när det gäller kontakt med mig, kan ringa och "ljuga" en stund, så berättar jag).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0