Guru lurifax

Se det programmet, när (om) det går i repris eller se om det finns i SVT-play.
 
Efter veckans höjdpunkt ("Homeland", måndagar kl 22 TV1), blev jag lite slött kvar framför TV:n (ledig tisdag så jag kan kan sova ut :). Ofta ångrar man ju sig när man blir slötittande på TV, man går tom och uttråkad därifrån. Så inte denna gång. Zappade lite och hamnade i programmet Guru lurifax.
 
Jag missade början och valde vid något tllfälle att se väderleksrapport i annan kanal (för att höra om det blir någon "varning") så jag missade kanske något i sammanhanget, men jag uppfattade att det gick ut på att det var en amerikan med indiskt ursprung som funderade över religion och filosofi. Själv fann han ingen tro, men upplevde att den betytt något för hans farnor. Han blev en sökare som for till Indien för att botanisera blad gurus och vishetslärare, upplevde hur de gamla visdomsteknikerna kommersialiserats i USA men även utnyttjades av lurendrejare i Indien.
 
Alltså tänkte han testa. Exakt vad han ville visa med sitt test missade jag kanske: var det att alla andliga "gurus" är bluffmakare, eller var det att alla människor inom sig bär resurser för den livsförvandling de tror att andra gurus (ibland för dyra pengar) kan komma med? Strunt samma. Han anlägger långt hår och skägg, klär sig i något lagom indieninspirerat, byter namn, gör reklam för sig som en guru som kan hjälpa människor och får med några medhjälpares insats snart en "lärjungaskara" som han kan undervisa och vägleda. Det han förmedlar är en kombination av vanlig mänsklig levnadsvisdom, rena påhitt och egenskapade "yogaövningar" och "meditationer", som tex "det blå ljusets meditation". Sakta men säkert får han gruppen att tro på honom alltmer. Dom tycker att han har "utstrålning", att det går ut "kraft" från honom osv. Mer och mer bygger han upp en sekt och uppträder så att man nästan tror att han tror på sina påhitt.
 
Ja, det hela blir så allvarligt att han får problem när han ska "avslöja" sig. Han påverkar deltagarna tro att dom har sin guru "inom sig" och så avslöjar han vem som är hans egen inre guru och kommer kortklippt, välrakad och med västerländska kläder.
 
Det personliga förtroende han byggt upp består till vissa av deltagarna och många fortsatte ha kontakt med honom efter "avslöjandet", men ytterst intressant är det ju att se hur lätt man kan få med sig folk med rent påhitt. Det mesta av det han sagt deltagarna hade han kunnat säga i vanliga käder över en fika, men då hade ingen känt anledning bry sig om honom, men bluffen att han var guru med gammal indisk visdom i bagaget gjorde att han på ett helt annat sätt blev trodd och efterföljd. 
 
Ytterst lärorikt som avslöjare av diverse inom den nyandliga världen. Se programmet om du kommer åt det.

Kommentarer
Postat av: maria, Skonummer 39

Jo, det där har jag sett. Och tänkt att man kanske skulle satsa på en guru-karriär. Säkert ger det en god årsinkomst.

2012-12-18 @ 17:58:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0