Laestadianmöte

är det i Luleå i helgen. Bland "konsum-laestadianerna", som en av vännerna vid fikabordet uttryckte det*. Dvs Luleå fridsförbund som har sitt bönhus i fd Konsumbutiken på Örnäset.

Vi var tre präster som stämt möte under lunchen, vilket visade sig bara vara en fikapaus så våra möjligheter tala med varandra blev lite begränsade.

Vid mässan på kvällen var vi också tre präster som tjänade vid nattvardsutdelandet tillsammans med en lekman. Vi funderade över om man törs erkänna att en av dem var en Missionsprovinspräst, men vi konstaterade att antingen erkänner man att han är präst och då är det ju inget problem eller så erkänner man inte att han är präst och då är han ju lekman och eftersom lekmän får distribuera så är det inte heller något problem. Men vi tänkte att kanske borde någon anmäla det till Domkapitlet så man fick saken prövad.

Annan kollega tycket dock att jag predikat fel i mässan. Får se om han istället anmäler mig till domkapitlet för falsk lära. Jag predikade över ett antal verser i Jes 25. Där det står om ett gästabud med feta rätter. Jag talade om att det ger mättnad, vilket jag utlade så att nåden som ges i nattvarden stillar vårt livs innersta hunger. Fel, tyckte kollegan, som menade att nattvarden väcker hunger, så jag vill gå igen. Givetvis har han rätt** - också. En utsökt måltid gör mig mätt och glad men skapar en längtan att få äta den igen istället för annat skräp. Alltså mättnad och hunger (längtan) samtidigt. Alltså har vi båda rätt, trots att vi båda tyckte precis tvärtom i förhållande till den andre. Detta är den gyllene ekumeniken!

Enligt kyrkvärdens uppskattning ca 380 kommunikanter, varav majoriteten i den ålder att dom kan karaktäriseras som ungdomar.

Under eftermiddagen predikade kollegan Stefan från Svanstein. Fin predikan. Dagens övriga predikningar hann jag inte höra eftersom jag kom sent efter en natt i telefonjouren och behövde lite tid till mässförberdelse under dagen. Kanske tar jag mig till bönhuset igen i morgon eftermiddag så jag får höra något efter det att jag själv predikat i Hertsökyrkan. Som vanligt när jag är i (östlaestadianska) bönhuset får jag känslan att detta egentligen är kyrkoförsamlingen i sta'n. Hur länge ska vi i svenska kyrkan kunna/orka hålla liv i fiktionen att församlingen är de många tomma kyrkorna med de många anställda, varav många ändå inte går i kyrkan, när gudstjänstfirarna finns någon annanstans?
* t o m i närvaro av Fridsförbundets ordförande

** han har oftast rätt när vi är teologiskt oense

Kommentarer
Postat av: André Bergström

Ang. nattvarden…



Enligt klassisk kristen tro, dvs. enligt Jeu egna ord är Nattvarden till syndernas förlåtelse.



Matt 26:28 “Ty detta är mitt blod, förbundsblodet, som är utgjutet för många till syndernas förlåtelse.”



- Jag tror att det är ytterst viktigt att framhåla med tydlighet vad nattvarden innebär för människor och inte tala i dunkla ordalydelser.

2011-09-04 @ 12:58:30
URL: http://www.labsnews.dinstudio.se/
Postat av: Anonym

"fiktionen att församlingen är de många tomma kyrkorna med de många anställda"

Väl formulerat. Jag lånar det uttrycket.



2011-09-04 @ 15:29:47
Postat av: SigridL

Förlåt. Glömde skriva namn. Men nu är det gjort

2011-09-04 @ 15:30:44
Postat av: Tobbe

Låna på SigridL! men det ska givetvis betalas tillbaka med ränta:) (det betyder en uppsjö av roliga, tänkvärda och fyndiga kommentarer här på bloggen!)



F ö: lycka till med planeringen av sommarens OAS-möte i Hudiksvall.

2011-09-04 @ 22:23:52
Postat av: Jokke

Angående engångsmuggar: Kristi blod i en plastmugg känns verkligen respektlöst! Engångs plast är i sig respektlöst mot Guds skapelse, att dessutom använda sådana för detta ändamål känns helt absurt!

Vad gör man med alla dessa muggar med en droppe av Kristi blod efteråt, och de som blev över? Slängs de i soporna för brännbart avfall? Mina ungdomar, som verkligen brinner för Kristus använde Coca cola och mariekex tyckte det var helt ok, men inte jag. Jag är glad över deras brinnande tro, men vem är jag att tillrättavisa - föräldrar ska man göra uppror mot, och deras uppror är fantastiskt jämfört med mitt 40 år sedan! Så välsignelse över alla ifrågansättanden. Tiden kommer att ge dem mognad.

2011-09-05 @ 17:45:40
Postat av: André Bergström

Ang. Jokkes kommentar 2011-09-05



Jag förstår mig inte på Jokkes konstgjorda uppfattning då han bedyrar: ”Kristi blod i en plastmugg känns verkligen respektlöst!”



Jag är inte enig med dig Jokke och jag upplever din uppfattning konstgjord eftersom din uppfattning saknar stöd i biblisk klassisk kristen tro. Jag har läst bibeln sen barn (utan att skryta) och jag har aldrig någonsin sett att bibeltexter skulle påskina sådana konstgjorda tankegångar som Jokkes kommentar i frågan. Det är således enbart Jokkes egen utsago som totalt saknar relevans tycker jag. Jag har tagit nattvarden vid flera tillfällen med dessa edgångs plastmuggar och för mig har det känts helt rätt! Gud ser till våra hjärtan och bryr sig inte i detaljer.



“Ty det går inte efter vad en människa ser. En människa ser det som är för ögonen, men HERREN ser till hjärtat." (1 Sam 16:7)

2011-09-05 @ 23:37:43
URL: http://labs-news.blogspot.com/
Postat av: André Bergström

Det är ju verkligen respektlöst att underminera Kristi blod genom att påstå att nåden inte skulle gälla bara för att man dricker från en plastmugg. Jag är övertygad om att nåden /kalken gäller fortfarande fastän man tar den ur en plastmugg. Sen tror jag inte Gud frågar på domens dag vilken mugg man druckit ifrån om det är t.ex. en plastmugg, eller en porslinskopp osv. Nåden har inget att göra med detta. Guds nåd “försvagas” inte av en plastmugg.

2011-09-06 @ 13:46:52
URL: http://labs-news.blogspot.com/
Postat av: Jokke

Jag har aldrig påstått att nåden inte gäller. Vad jag sa var att plastmuggar är respektlöst mot Guds skapelse. tillverkningen och destruktionen av engångsartiklar speciellt av oljebaserade produkter är inte förenligt med vårt uppdrag att vårda Guds skapelse. Dessutom smakar en riktigt god måltid bättre om den serveras på bästa porslinet istället för papperstallrikar, och är dessutom ett sätt att visa respekt mot både gäster och kock. Givetvis duger en plastmugg om inget annat finns att tillstå, men finns det minsta möjlighet till en bättre lösning skall man givetvis använda den.

2011-09-06 @ 18:16:18
Postat av: André Bergström

Ok, Jokke.

Tack för ditt förtydligande även om jag inte delar din uppfattning helt och hållet, men jag respekterar givetvis din attityd.



Jag önskar en trevlig kväll och hoppas på en berikande dialog. :-)

2011-09-06 @ 19:15:40
URL: http://labs-news.blogspot.com/
Postat av: Jokke

Tack Andre!

En vikingahövding skickade en fråga till påven om de kunde byta ut vinet mot öl, eftersom det var svårt att få tag på vin. Denna förfrågan godkändes. Senare kom även en förfrågan om de även i dopet kunde använda öl eftersom tillgången på vatten var svår. Denna gång blev det avslag.

2011-09-06 @ 20:15:30
Postat av: Tobbe

Jokke!

Menar du verkligen att någon påve skulle ha godkänt att man bytte ut nattvardens vin mot öl? Det betvivlar jag. Ge mig belägg genom referenser som är pålitliga. Annars kommer jag att betrakta det som en skröna.

2011-09-06 @ 21:57:18
Postat av: Gunvor Vennberg

Jag lärde mig på Sv k grundkurs att Sverige under ganska lång tid utsattes för en handelsblockad när det gällde vin,i syfte att beröva Svenska folket mässan. Då diskuterades möjligheten att göra vin på något annat än druvor för att lösa situationen men det förslaget avslogs. Fast detta torde ha varit på den lutherska tiden, i katolska kyrkan gav man inte både bröd och vin till lekmännen vid tiden för reformationen utan bara bröd eftersom man var rädd för att spilla.

2011-09-06 @ 23:28:59
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: André Bergström

Jag instämmer med Tobbe. Därför att man bör alltid kunna ge belägg för sina påståenden genom olika referenser som skall vara pålitliga. I annat fall är det som Tobbe nämnde, bara att betrakta som t.ex. en skröna.

2011-09-07 @ 16:48:05
URL: http://labs-news.blogspot.com/
Postat av: Jokke

Ok jag har inga hållbara referenser, men hörde det i ett seriöst program i p1. Så vi får väl betrakta det som en skröna. Jag tyckte det var roligt och kändes inte helt omöjligt för 1000 år sedan - mycket konstigt hände då. Vad jag egentligen menade var "ändamålet helgar medlen". Har jag inte tillgång till något annat så duger givetvis en plastmugg öl, dessutom används ju numera ofta alkoholfritt "vin" jag benämner en sådan dryck saft. Min personliga övertygelse är att vinet skall vara vin och om man tar sig friheten att ersätta det med saft så måste alla andra substitut vara tillåtna, inte minst öl som åtminstone innehåller alkohol.

2011-09-07 @ 19:45:59
Postat av: Tobbe

Skröna eller inte, men frågan om vad man kan ersätta vinet och brödet med är viktig. Kan man alls ersätta det med något annat? Den dominerande traditionen i Kyrkan säger nog nej. Öl? Skulle nog för min del hellre vara utan och bara bjuda brödet. Eller kanske ta vatten och be Gud om ett vinunder:)-under min prästutbildning hörde jag ett påstående om att något sådant skett någonstans (men det är kanske också en skröna).

2011-09-07 @ 20:31:37
Postat av: Jokke

Tobbe, jag tror att vi är väldigt överens i den här frågan. Mina inlägg med öl och coca-cola har varit mitt sätt att ställa saker på sin spets! För mig känns det alltså lika fel med alkoholfritt "vin" som öl och coca-cola.

2011-09-07 @ 21:08:29
Postat av: Tobbe

Helt OK, Jocke.

2011-09-07 @ 21:48:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0