Kolla in bloggarna

Då och då ger jag hänvisningar till andra bloggar. Oftast är det nog till Dag Sandahls blogg till vilken jag även har stående länk här på sidan. Dag skriver ofta insiksfullt - om än kritiskt - om det som sker i det officiella kyrkliga livet. Ofta ur en vinkling som är värdefull och som annars skulle tystas eller glömmas bort. Dag hör klart till den kategorin mäniskor som ofta "får rätt men som inte får ha rätt".

Just sista dygnet har han skrivit två inlägg du bör läsa:

Igår kväll Ett aktuellt-inslag med den klandervärde som handlar om det aktuellt-inslag som jag också kommenterade igår.

I morse fortsatte han med Aktuell insikt som leder tankarna vidare och som ställer den mycket nödvändiga frågan om hur vi i kyrkan likriktas av de stora organisatoriska enheterna. Båda inläggen mycket tänkvärda.

Nu när kyrkomötet börjar gissar jag att du kan få en del Dagsfärsk :) information från Dags blogg. Även Håkan Sunnliden - länk här på sidan - lär blogga från kyrkomötet och du kan även läsa på Frimodig kyrkas hemsida (länk dit finns också här på sidan) och kanske särskilt bloggen som finns där.

Själv får jag också bara ta del av andras beskrivning av kyrkomötet eftersom jag är hemma i år och har låtit Suppleanten fara istället. Läste dock på svenska kyrkans hemsida att kronprinsessan skänker kunglig glans åt kyrkomötet genom sin närvaro vid dess öppnande. När ska detta spektakel ta slut? Vi är inte längre en statskyrka! Nog kan kungahuset låta sig representeras i kyrkliga sammanhang - även andra än svenska kyrkans - men den frekvens med vilken någon av de kungliga är närvarande vid kyrkomötet ger en bara känslan att det är några kyrkliga potentater som vill markera sin betydelse och drömma sig tillbaka till gångna (statskyrko-)tider. Kunglig representation en gång per mandatperiod (högst!) kunde räcka.

Kommentarer
Postat av: Kyrkvärd efter träningspass

Det ligger ett förslag, tror att det kommer från högsta instans, alltså kyrkomötet, att de olika kyrkliga anställdas verksamhet skall särredovisas i tid och kostnader. Präster, diakoner osv. lägger upp sin tid på olika saker och då kan man statistiskt utläsa hur mycket ex. gudstjänster kostar. Denna meningslösa byråkrati måste vi protestera emot! Hur förvaltar vi vårt pund? Kyrkan är rik och världsmästare på statistik, men hur effektiv är vi på att få ut evangeliet?

(Att begravningsverksamhet särredovisas är behövligt, för rättvisans skull)

2011-09-27 @ 20:49:13
Postat av: Tobbe

Kyrkvärd har helt rätt. Nu ska det budgeteras och redovisas enligt lite nya principer. Det innebär att tex en prästs totala lönekostnad inte finns under programmet "Gudstjänst och förrättningar" el dyl där präster tradtionellt och principiellt ansetts ha sin huvudsakliga syssla. Nej, nu ska kostnaden för prästen delas upp på tex gudstjänst, undervisning, diakoni, konfirmander osv i enlighet med en "tidsbudget" som gjorts där man bedömer hur stor del av sin arbetstid man använder till olika "verksamheter".



De som svårast drabbas av detta är ju musikerna som inte bara "lönesplittras" utan även får se det brukliga "musikanslaget" uppsplittrat så att en barnkör hör till Barn&Ungdom, en ungdomkör likaså, en vuxenkör räknas till undervisning och en pensionärskör till diakoni (tror att jag fattat det rätt?).



Jag håller själv på att försöka tränga in i tänket, nu som arbetsledare. Orsaken till detta synsätt torde vara att någon på Kyrkokansliet i Uppsala har "tänkt till". Det borde dom ha tid med så många som dom är. Men skälet till detta är sannolikt att man vill visa att församlingen ägnar sig åt det som enligt kyrkoordningen är dess grundläggande uppgift, nämligen att fira gudstjänst, bedriva undervisning, diakoni och mission. Man undrar hur stor del av våra församlingars ekonomi som kommer att visa sig ha att göra med Mission!?



PS. Till kära läsarna.

Nu tycker någon att jag bryter mot min självinförda regel att inte negativt kommentara min egen församling och arbetsplats. Absolut inte. Det nya tänk som jag här kritiserat kommer (som kyrkvärd så riktigt påpekade) "uppifrån". Och kyrkans "nationella nivå" - där jag som ordinarie kyrkomötesledamot är en del av den demokratiska strukturen - den nivån kritiserar jag och raljerar vid behov över utan någon som helst betänklighet. Den nomineringsgrupp jag tillhör - Frimodig kyrka - kan väl sägas ha den linjen att vi ska anstränga oss till det yttersta att minimera de pråpåer som utgår från Kyrkokansliet och som bara stör arbetet på gräsrotsnivå.

2011-09-27 @ 22:44:53
Postat av: Gunvor Vennberg

Det är inte utan att jag ler lite i mjugg. Kanske får jag snart reda på vad egentligen alla präster gör i min församling när de nu har sammanlyst till en gudstänst i veckan på tre stycken sedan juni utan att fira någon veckomässa i kyrkan heller, varav flera ekumeniska gudstjänster och därtill hela semestermånaden med en inhyrd vikarierande präst! Detaljerad timredovisning emotses med intresse - fast de har väl fyllt i statistik hela tiden förstås...



Men visst: Jag tycker att kyrkokansliet borde börja bokföra sin tid först på försök mellan huvuduppgifterna att bråka, störa församlingarnas arbete, köpa ut personal samt rekrytera ny.

2011-09-28 @ 01:53:53
URL: http://guvnorvennberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0