Jesusmanifestationen

har jag just suttit och sett live via Dagens hemsida. Hoppas dom lägger kvar en länk så att man även kan se det efteråt. Givetvis härligt att få vara med fastän kroppsligt frånvarande. Vi behöver verkligen den här typen av evenemang i vårt land där det syns att det finns kristna i landet och att dom vågar står upp för sin tro.

Härliga sånger* men till Namnet Jesus hade dom en annan text än den vi är vana vid från psalmboken. Vi behöver kanske jobba vidare med en ekumenisk psalmbok? Att få sluta med O store Gud var ju härligt men där har jag för en tid sedan i laestadianernas sångbok Sions sånger funnit en vers som inte brukar finnas med i andra textutgåvor (är den senare tillagd?). Den passar bra att sjunga efter versen "Nar jag i Bibeln skådar alla under..." och lyder som följer

Och när jag vet hur Kristus lät sig födas
och hur han hjälpte frälste överallt
och sedan lät sig till försoning dödas
och uppstå i förhärligad gestalt

Då brister själen ut...

Pröva att sjunga den så ska du se hur den griper tag i dig.

Framtiden?
Hur blir det i fortsättningen? Ska det bli någon fler manifestation, hur ska det i så fall organiseras och vilka ska ansvara. Utan att i detalj känna till vilka som medverkat vid de hittillsvarande manifestationerna så har jag en känsla av att det är en förhållandevis liten grupp som återkommer. Många av dom som fanns på podiet har funnits där flera år tidigare också. Kan man bredda den gruppen? Hur skulle det gå till?

När man i förväg läser om vilka grupper som ansvarar för de olika torgens förmöten så får man för sig att det evangelikala/karismatiska draget är ganska dominerande. Också ganska små grupper inom den kristna flygeln får rätt brett ansvar. Jag saknar mer av de historiska kyrkorna. Katolikerna hade ett eget torg, men de ortodoxa? Tror inte dom hade något ifjol heller, men första året så var ju en tydlig ortodox procession med. Vill dom inte vara med? Har dom inte resurser? Jag tror att bredden är absolut nödvändig om det hela ska kunna förbli. Behöver vi möjligen ändra lite på de yttre formerna för att dom ska känna sig mer hemma? Måste man arbeta mer aktivt för att få dem med?

I diskussionerna om Jesusmanifestationen som redovisades i dagen för någon dag sedan så refererades att från visst (protestantiskt) håll hade det (tidigare år?) kommit kritik mot de historiska kyrkornas närvaro med ikoner och rökelse. En sådan trångsynt protestantism får absolut inte bli dominerande.

Jag tror att vi alla - katoliker, ortodoxa, lutheraner, väckelsekristna, andra evangelikaler och pingstvänner och karismatiker - nu behöver lära oss att stå sida vid sida. Vi är inte så många i vårt land längre. Det samhälleliga trycket mot de kristna kommer att bli hårdare. Vi behöver varandra.

* och alltid härligt att höra Johan Candelin - tillägger jag nu några timmar senare - även om jag hört allt förut. Men berättelsen om den ryska kvinnan som bara med sin kärlek övervann sinnet hos en polis som förstört hennes hem, är lika gripande varje gång man hör honom berätta det. Har du aldrig hört Johan så rekommenderar jag att du från OAS-rörelsens hemsida betäller någon CD, tex från OAS-mötet i Boden 2006.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0