Idag var det kontraktskonvent

I Örnäset.* Inte bara präster var inbjudna utan även pedagoger, musiker, diakoner. Med tanke på det så var vi ju inte så många. Men tillräckligt många för att det skulle bli givande. Ämnet för dagen var lekmannautbildning. Efter en idé som tillämpats i vårt östra grannland har en liten grupp i kontraktet utarbetat ett förslag till en enkel utbildning för lekmän som är aktiva i församlingarna. Vi fick idén presenterad för oss och sedan fick vi i grupparbetets form reagera och komma med synpunkter. Även gäster från finska Tornedalen berättade om deras erfarenheter.

Mitt lilla bidrag i debatten handlade om att det viktiga är inte bara att vi "utbildar" och inspirerar lekmän till aktiva insatser i församling(sverksamhet)en utan att vi även utrustar de kristna att vara vittnen och missionärer i sina vardagsliv. När vi fick komma med synpunkter på innehållet i den planerade kursen (gediget och genomtänkt redan i förslaget) så föreslog jag att ett undervisningspass om nådegåvorna också kunde vara på sin plats. När förslag lämnades på olika tänkbara föreläsare som kunde inbjudas så noterar jag att från en av de andra grupperna kom förslaget Berit Simonsson. Det gladde mig.

Hela idén känns som en god tanke. Hoppas den kan förverkligas med ett gediget innehåll.

Dagen inleddes med mässa i kyrkan - men då var jag inte med. Eller rättare: jag kom i slutet och satte mig längst bak. Varför? Inte därför att jag ogillar mässor eller den som ledde den (på konventen är det oftast prosten själv och han gör det utmärkt bra). Nej, av ett helt annat skäl. De senaste 14-15 åren har hos mig vuxit fram en allt större tveksamhet inför mässor som i praktiken är riktade till grupper av kyrkoanställda. Varför ska vi fira dylika mässor? Kan inte vi anställda deltaga i församlingens vanliga gudstjänster? Varför ska vi anställda ha en egen "gräddfil" till nattvardsbordet? Det är den fråga som alltmer ringer i mitt huvud. I söndags (när jag var ledig**) gick jag i mässan, till helgen (när jag också är ledig) går jag (troligen) i mässa igen. Det som har gjort mig ännu mer tveksam till speciella "personalmässor" är att man märker att många anställda nöjer sig med dessa och sedan uteblir*** från församlingens gudstjänster.

Tänker jag rätt? Rätta mig om jag har fel.

En liten sordin över (min personliga) dagen kastade dock det faktum att gode vännen Lars-Gunnar inte längre är med i kontraktets kollegium. Måste nog bearbeta detta personliga trauma genom ett samtal med prosten.

* inte örnnästet, vilket brukar föreslås av rättstavningen i Word

**
jag hade särskilt bett om att få vara ledig för att kunna deltaga i just den mässan

*** under 90-talet när vi ännu hade personalmässa varje vecka före kollegiet så hörde jag arbetskamrat säga att det "räcker" ju att gå då, man "behöver" ju inte gå på söndagen också.

Kommentarer
Postat av: Annette Öberg

Jag såg i fredagstidningens predikoturer, att det skulle vara morgonbön torsd. denna vecka kl.09.00 i Örnäsets kyrka.

Blev så glad för då kunde jag gå dit, då jag alltid börjar kl.12 på mitt jobb på torsd.

Blev oxå glad då Olof Nordgren skulle hålla den, då jag inte på länge hört honom tala. Visste inte att det skulle vara Konvent - stod inget om det. Kanske jag var den enda "lek-kvinnan". Ville verkligen komma dit just idag.

Tänk, att "kyrkan" inte kommit längre - att man fortfarande måste "utbilda" sin personal på hur de ska "utbilda" leknmän!! Precis så var mötet i Öjebyn

2009 upplagt. Var där, då jag på den tiden ville engagera mig i församlingsarbetet. Såg tillslut hur lönlöst det är, att inte vara en riktig "medlem" (Om man inte är anställd).

Följa Jesus - lyssna mer till Honom - var och hur vittnesbördet i tro ska frambäras, till det behövs ingen utbildning - det sker genom den helige Ande!

2011-03-03 @ 22:18:56
Postat av: Tobbe

Annette!

Jag skymtade dig i kyrkan. Hade tänkt få hälsa men "fastnade" med andra som ville prata så jag missade dig. Din beskrivning av vad vi gjorde blir lite fel. Det handlade inte om att "utbilda" personalen utan att vi fick ge synpunkter på en utbildning för lekmän som kan komma till stånd. Själva utbildningen tror jag kan bli bra. Många kristna skulle kunna ha nytta av den.



I övrigt tycker jag du sätter fingret på en öm kyrklig punkt: att hela församlingslivet är alldeles för "anställda-centrerat". Den frågan berördes också under dagen, men det skulle behöva funderas mycket mer över det.



Om vi inom svenska kyrkan tex säger att "församlingen" ska "göra" någonting så betyder det i praktiken att en eller flera anställda ska göra någonting (eller om någon icke-anställd gör det så är det i vart fall under ledning/överinseende av en anställd.



Det är mycket nyttigt att läsa den PASTORAL (en slags "handbok" i församlingsliv som Synoden en gång gav ut). Där används begreppet "församling" konsekvent så att det betyder dom som samlas till gudstjänst. Det blir ett helt annat perspektiv.

2011-03-03 @ 22:55:11
Postat av: den gamle kamraten

Jag kan åxå uppleva "personalmässor" lite kluvet. Får de personal att dumpa gudstjänstliv i församling blir ju kollegiet en sluten kommunitet men utan löften om fattigdom, kyskhet och lydnad - alltså BARA elitism där de som är "inne" - alltså anställda - slipper beblanda sig med den råa hop de är till för.

Å folkhögskolan som jag verkar i har vi inte någon veckomässa i kapellet om det inte finns elever som mäss-församling. Höstterminerna blir det alltså eftersom det då finns en Svenska kyrkans grundkurs på plats. Vårarna är lite annorlunda. När det bara var anställda tog vi beslutet att fira våra mässor i respektive församling men förra våren då tre elever ur en annan grupp på fråga önskade att bordet skulle dukas så dukades bordet.

Känns som en vettig ordning.

2011-03-04 @ 10:21:23
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Tack, gamle kamrat! Det är alltid roligt när man får medhåll av en klok och vis man.

2011-03-04 @ 20:53:01
Postat av: Andreas Holmberg

L-G står kvar som distriktspräst på Stadsökyrkans hemsida. Det får han gärna göra, tycker jag förstås. Jag fattar ingenting - han skulle ju ändå gå i pension om några år. Var det så bråttom att röja undan dissidenten och varför blev protesterna inte starkare? Ville även Stadsökyrkans församling (=de som samlas där till gudstjänst) bli av med sin herde?



Jag tycker faktiskt man kan kosta på sej att vara rätt arg i det här fallet ("vredgas, men synda inte") när man vet hur mycket skum teologi andra präster nuförtiden kan stå för och ändå få sitta i orubbat bo eller t.o.m. bli (ärke)biskopar! Jag har t.ex. från trovärdigt håll hört att kyrkoherden i pastoratet inte vet vad ett kristet äktenskap är, men det anses visst snarast meriterande!



Förhoppningsvis vet han i varje fall att en som föder barn är kvinna, men nuförtiden kan man faktiskt inte vara säker. Mitt FP vet det t.ex. inte längre, men jag ska till riksmötet 19-20/3 i Göteborg och ändra på det. Annars kommer den fnoskiga gnosticismen via FISK o övriga partifilialer rakt in i kyrkomötet.

2011-03-04 @ 22:53:59
URL: http://missionsmusik.blogspot.com
Postat av: Tobbe

Hemsidan kommer väl att ändras så småningom. Idag hade jag Nederluleås församlingsblad i brevlådan. Där presenteras Lars Öberg som ny Stadsöpräst.

2011-03-05 @ 09:02:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0