Lite annorlunda

blev det idag. Jag har nämligen varit en halv dag på Försvarsmuseet i Boden. Skälet var att jag skulle få chansen att en gång till träffa min gamle svåger från Uppsala när han är här i norrland på semester. Får väl erkänna att det var betydligt roligare att vandra omkring i museet och på fd A8-området med en person som kunde bidraga med en äkta nostalgikänsla. Svågern lumpade nämligen just på A8 för drygt fyrtio år sedan (69-70). Till råga på allt ligger delar av försvarsmuseet just i den byggnad där han hade sin lucka i det sk "studentkompaniet". Ja, egentligen hade det visst upphört strax innan men begreppet låg visst liksom kvar i luften.*

Det är nu ett antal år sedan jag senast besökte stället. Det var nog när det var just nyöppnat och jag var där med yngste sonen. Det har utvecklats en del sedan dess. Positivt. Mycket böcker fanns i bokhyllan i entrén. Om det inte vore så att det också finns gott om olästa böcker i min egen bokhylla så hade jag nog fallit för en del bokfrestelser.

Roligt var att se den stora karta som fanns på övervåningen i museet. Den var gjord med relief så man kunde se bergen med de olika forten som ingick i Bodens fästning. Även de gamla regementena var markerade med byggnader. Nu vet jag något-så-när vilket av gamla regementena som var vilket. Det har jag aldrig tidigare lärt mig (annat än att det var I19 som låg vid sjukhuset) trots att jag bott 3-4 mil från Boden i hela mitt liv. Men så har jag ju inte gjort lumpen heller. Jag var vapenfri. Men skulle jag accepterat att lumpa så hade det för min del blivit Ing3.

Lite sorg kan man känna när man betänker vilka stora ekonomiska, personella och mentala investeringar som nu bara försvinner när den gamla förvarsorganisationen bryts ner. Utan tvekan är det ett stort kulturarv som är på väg försvinna. Intressant var dock ett påstående från guiden att de flesta gamla regementsorter i landet har klarat sig bättre ur arbetstillfälles- befolknings- och skattesynpunkt när regementena lades ner och man jobbat på att rekrytera ny verksamhet till de gamla byggnaderna. Blir det något liknande i kyrkan: lägg ner kyrkorna så blir det väckelse?

* en av de händelser som gamle svågern kunde plocka fram ur minnet var att vid en muck-fest hade ett gäng värnpliktiga lyckats byta ut svenska flaggan i flaggstången på regementets huvudbyggnad mot Nyckelbryggeriers flagga. Andra lumparminnen censureras.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0