Tyckandets tyranni

heter en bok som jag alldeles nyss tagit mig igenom. Bara 158 sidor. Lätt som en plätt. Skriven av prof Kjell O Lejon. Synnerligen läsvärd.

Lejon anser det nödvändigt att ordentligt gå igenom toleransbegreppet. Det missbrukas nämligen. Ofta används det på ett sådant sätt att det hävdas att de som förfäktar traditionella kristna ståndpunker (om abort, äktenskapet, prästämbetet mm) skull vara intoleranta. På sida efter sida försöker han hamra in att tolerans inte måste betyda åsiktslikhet.

Han ägnar också en stor del av boken åt att visa att det är i den kristna (eller judiskt-kristna som han ofta skriver) idétraditionen som toleransbegreppet och demokratin uppsått. Är det en tillfällighet? Absolut inte. På ett övertygande sätt visar han hur de grundläggande idéerna i Bibeln är de som format vår samhällsutveckling och gett grunden för både demokrati, yttrandefrihet och tanken på mänskliga rättigheter (i kombination med det grekiska filosafiska arvet).

Klart uppmuntrande för oss kristna som numera så ofta indoktrineras med tanken att det är kristendomen (kyrkan) som varit emot all tankefrihet och att det är först nu när vi kastat det oket av oss som vi blivit verkligt fria och toleranta.

Har han rätt? Tänk efter: i vilken del av världen är det som de stabila demokratierna uppstått? Är det i det kristna västerlandet eller är det i Libyen, Saudi-Arabien och Iran? Intressant är också hans påstående att den bibliska profettraditionen skapat grund för vår tolerans mot samhällskritik; att även den enskilde - utifrån en grund av etiska värderingar - kan (och har rätt att) kritisera även makthavarna.

I boken visas också flera exempel från det svenska samhället hur de som menar sig företräda ett öppet och tolerant samhälle själva kan vara ytterst intoleranta mot traditionella kristna värderingar.

Ett avsnitt som visar den medvetna socialdemokratiska politiseringen av svenska kyrkan kan jag bara säga ja och amen till. Det mest kontroversiella avsnittet i boken är sannolikt dock då han gör en jämförelse mellan islam och kristendom och visar att det faktiskt inte är en ren tillfällighet att man då och då hör talas om självmordsbombare som motiverar sitt handlande utifrån en muslimsk grundsyn medan du aldrig hör talas om någon som spränger sig i luften (med många döda som följd) med "kristen" motivering. Tydligt är att koranen är en bok med olika budskap bl a i frågan om hur de "otrogna" ska behandlas och att islam därför kan utvecklas i olika riktningar.

Ytterst tänkvärd bok. Du köper den här BV-förlag 195:-

Andra som bloggat om boken: Yngve Kalin (15 dec); Håkan Sunnliden (9 januari).

Kommentarer
Postat av: Maria

Glömmer aldrig en socialdemokratisk kommunpolitiker som intervjuades i Kyrkans tidning för många år sen och där sa att "Det är självklart att socialdemokratin ska ha makten i Svenska kyrkan".

Gissa vem som sedermera blev ordförande i kyrkorådet på samma ort och fortfarande är det? Och gisa om församlingen haft lugn och ro?

2011-01-10 @ 22:04:15
Postat av: Ann O Nym

Nu har det gått över en vecka sedan det senaste inlägget så bloggarn ombedes härmed vördnadsfullt att tyrannisera bloggen med diverse tyckanden

2011-01-18 @ 11:58:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0