Helg med behållning

Hade styrelsesammanträde med Motorcyklisterna i Norrbotten på lördag fm. Vi höll till i en loge i ishallen som vår ordförande hade någon slags tillgång till. Samtidigt pågick en juniormatch mot Brynäs men vi lät oss ej störas. Men det skulle vara roligt se en match från en av logerna någon gång. På lördag eftermiddag tog jag en biltur ut på isvägarna på havet tillsammans med en av döttrarna. Vi körde ända ut till Junkön och på Sandön såg vi ganska många renar. Varför är det så roligt köra på isen? Pga de oändliga vidderna kanske. Det är något religiöst över naturens storhet eller...?

Religiöst har det även varit på annat sätt i helgen. Redan på fredag kväll gick jag på bibelstudium på bönhuset och vips blev jag placerad i samtalsledarens stol. Helt oförberedd. Nå, det gick väl bra även om kanske en oproportionerligt stor del av samtalet kom att handla om en kristens förhållande till alkohol.

Även lördag kväll var jag på plats, men då var det två predikningar. En av gästerna i bönhuset var en kvinna från ryssland och jag blev tillfrågad om jag kände någon rysktalande som kunde tolka lite. Då jag visste att god vän och kollega som talar ryska skulle befinna sig i staden under helgen så ordnade jag dit honom idag. Så nu under eftermiddagen har hon fått tala ryska och fått två predikningar tolkade.

Men helgens största andliga behållning var utan tvekan högmässan i Stadsökyrkan. Två timmar och tjufgofem minuter lång, men då var det inklusive en stunds avtackningar. Det var nämligen sista gudstjänsten för kollegan Lars-Gunnar. Fantastiskt festlig högmässa. Fyra extra präster och två diakoner förutom celebranten och predikanten själv. Flera av oss som länge varit Lars-Gunnars kollegor och/eller personliga vänner hade blivit inbjudna att medverka i gudstjänsten. Länge sedan jag varit med om en så fin, gedigen och festlig högmässa. Det var nästan OAS-möteskänsla. Vad är det som gör att vissa gudstjänster känns så äkta, gedigna, fyllda av innehåll och Ande, medan andra - som till det yttre ser nästan likadana ut - bara känns tomma? Vad var det Paulus siktade på när han talade om " en ljudande malm, en klingande cymbal" (g:a övers)? Kanske är det bara så att det är en verklighet det som kyrkofäderna stred mot arianerna om: det måste vara homoousios (av samma väsen) och inte homoiousios (av liknande väsen).

Avtackningar av den avgående komministern blev det alltså också innan mässan var slut. Arbetskamrater och kyrkorådsordförande och arbetsledare först, sedan vänner och bekanta från olika håll. Roligast, på sitt finurliga sätt (som vanligt!?), f d Stadsöprästen Mats som talade om att "på det kyrkliga nyspråk som kan vara svårt att förstå heter det att man tar avtalspension. 

Nu önskar jag Lars-Gunnar en fin framtid. Uppgifter ska inte saknas. När det börjar klia i fingrarna att få koncelebrera en mässa: kom till andra änden av stan!

Kommentarer
Postat av: mARIA

Tänkte på det idag. För det mesta blir det "en ljudande malm och en klingande cymbal". Ibland önskar jag nästan att man aldrig hört annat, att man aldrig upplevat det som är verkligt levande. För att man upplevt det levande gör att man för evigt inte låter sig luras av det som bara liknar det. Tyvärr. Därför blir det ofta en plåga att åhöra förkunnelsen. Dvs. jag stänger av öronen och tänker på annat istället. MEN EN VACKER DAG KANSKE DET BLIR ÄNDRING. Och tills dess så härdar jag ut och kvitterar ut lönen varje månad så barnen har mat på bordet och nya gympaskor. Så cynisk är jag. Därmed inte sagt att man inte kan uppleva andens närvaro då och då, även i en gudstjänst. Men då är det oftast på "hemmet" med de gamla kristna som snart gjort sitt.

2011-02-27 @ 21:19:29
Postat av: mAARIA

Kanske ska tillägga att: NÄ JAG Ä INTE BITTÄR! Jag bidar en annan tid, och den kommer, var så säker!

2011-02-27 @ 21:21:10
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, det var ju roligt med en festlig högmässa på självaste Reformationsdagen. Mindre roligt är ju om det är så att Lars-Gunnar tvingas sluta i förtid och att kommande mässor i Stadsön riskerar bli något helt annat. Vad är det för nissar som bestämmer i SvK idag och hur ska man lita på att typer som dessa unnar dej Torbjörn sju år till i vår kyrkas tjänst?



Nej, det är andra som borde gå i förtid. Det är då absolut säkert. (Vänta bara tills Wejryd som de politiska partierna säger att män kan föda barn, http://www.queerretorik.blogspot.com/). Tonen mot icke-konfessionella(?) partiers inblandning i kyrkovalen måste höjas. Det är helt enkelt inte tolerabelt att M, C och S (plus -ISK-partierna) figurerar där även 2013.

2011-02-28 @ 06:52:36
URL: http://svps1986.blogspot.com
Postat av: Tobbe

Noterar att Andreas håller reda på hur gammal jag är, men jag skulle nog vilja jobba i nio år till (till 67) annars får man ju ingen pension!



Vad kyrkovalen mm beträffar så är det givetvis fullständigt orimligt att de politiska partierna är kvar i belutsapparaten fortfarande 10 år efter "skiljandet" från staten.



2011-02-28 @ 08:33:33
Postat av: Ann O Nym

Då förväntar jag mig att Herrarna aktivt arbetar för att lägga ner sitt eget parti, f'låt nomineringsgrupp.

2011-02-28 @ 15:59:56
Postat av: Andreas Holmberg

Frimodig kyrka är väl inget politiskt parti? Men om du syftar på FISK, så motionerade jag på Folkpartiet liberalernas årsmöte här i stan om att varken Folkpartiets namn (eller delar därav) eller Folkpartiets partisymbol blåklinten ska få tillåtelse att figurera i val till något som helst trossamfund. Folkpartiet liberalerna är ju ett icke-konfessionellt parti, precis som Centern och Socialmoderaterna påstår att de är mellan kyrkovalen...

2011-03-01 @ 18:54:13
URL: http://konfapsalmer.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0