Stressig dag - men innehållsrik

har det varit idag. Men innan jag berättar om den, först till något annat:

Av några kommentarer till föregående inlägg att döma förefaller det som om några av läsarna inte riktigt förstod att jag skämtade när jag skrev att jag betraktade mig som stiftets fjärde man. Alltså: jag skämtade. Att göra det är ett bra sätt att pusta ut, tycker i alla fall jag.

Så till dagen: startade tidigt på morgonen från Luleå tillsammans med två personer och vi styrde kosan norrut. Närmare bestämt till Pello där Övertorneå församling hade en kursdag om alpha-arbete. Inte alla vi som är engagerade i vårta alpha i församlingen kunde komma med. Synd. Dom andra skulle också haft glädje av det dom i så fall fått höra. Man blir mer och mer övertygad om att alpha-konceptet f.n. är arbetsmodellen som gäller!

I undervisningen under dagen berättades bl a om den utveckling i fem steg som varje alpha-arbete brukar gå igenom. Om man är uthållig. Kanske berättar jag om det på bloggen, men först delar jag det nog med vissa arbetskamrater.

Snabb färd hem efter avslutad dag. Direkt över i egen bil för färd till styrelsemöte med SMC-Norrbotten. Vad vi diskuterade där kan man om en tid läsa på SMC:s hemsida. Bl a att vårt årsmöte blir på Hotell Överkalix den 10 sept kl 11.30. men det har ju varit känt länge.

Under dagen i Pello hann jag också fråga en person, som understundom läser denna blogg, om det gick att uppfatta att föregående inlägg var ett skämt. NATURLIGTVIS var svaret. Då kan jag sova lungt.

Kommentarer
Postat av: André Bergström

Apropå “alpha”, finns det dom som är mindre positiv till detta. Om det kan man läsa t.ex. här:

http://rilnews.org/article/alphakurserna-vad-ar-problemet

2011-09-03 @ 00:57:05
URL: http://www.labsnews.dinstudio.se/
Postat av: Anonym

En kyrka i kris behöver inte präster som hävdar sin förträfflighet utan levande kristna som älskar människor. ~även sina kvinnliga kollegor, på riktgt. Hur mäter man resultatet av Alpha kurser? När jag gick en sådan kurs var där endast redan omvända kyrkfolk och många anställda. Inte heller fylldes kyrkorna av språk

2011-09-03 @ 11:48:16
Postat av: Dan N

Fortsättning följer

Inte fylldes kyrkan. av de s.k nyomvända. Jo, en peson kom till kyrkan. Men han skulle förmodligen ha kommit ändå. Han kommer från ett land där kyrkan har en viktg roll. På Alpha kursen fick han läsa texten och bedja på sitt språk vilket var trevligt.

2011-09-03 @ 12:17:34
Postat av: Tobbe

Givetvis kan man ha mycket olika erfarenhet av alpha-kurser. På många ställen är det nog "redan kristna" som går dem - i vart fall när man startar alpha-arbete. Inget fel idet. Min erfarenhet är nog att vi i vår församling knappast har något annat verktyg som lika tydligt hjälpt människor att våga steget in i kyrkans gemenskap, då i betydelsen inte bara gemenskapsgrupper utan även in i gudstjänsten och till nattvarden.



Den artikel som André länkade till kännser jag mig inte samhörig med. Visst finns detaljer i alpha-konceptet man kan ifrågasätta, men den typ av kritik som artikeln ger uttryck för gillar jag inte: lösryckta korta citat som övertolkas; "guilt by association" typ påven gillar alpha alltså måste det vara fel mm.



När jag ändå var inne på den aktuella hemsidan läste jag även en del annat. En del gillade jag absolut inte en del kunde vara tänkvärt. Men den grundläggande attityd som mötte hos en del av (gäst-?) skribenterna: ett renlärighetsnit med åtföljande felsökning hos andra gillar jag INTE.

2011-09-03 @ 22:35:52
Postat av: Gunvor Vennberg

Intressant länk. När jag skrev min kandidatuppsats om bl a Alpha var en slutsats att Alpha-konceptet inte riktigt passar de liberala, eftersom det förutsätter en objektiv sanning och att det finns vissa som vet mer om kristen tro än andra (lite tillspetsat). Synnerligen intressant att det också går att kritisera Alpha från andra hållet, men detta är snarare något som höjer min tilltro till Alpha än tvärtom, eftersom det visar att det inte är någon ytterlighetsföreteelse utan en allmänt accepterad undervisningsform i många kristna sammanhang.

2011-09-03 @ 23:29:42
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Dan

Jag kritiserar inte Alpha kursen. Det var trivsamt att äta en enkel måltid och dela nattvardsgemenskapen tillsammans med kyrkfolk.

Det jag vill säga är att grundtanken med Alpha är något annat. Man vill hjälpa ovana kyrkobesökare att hitta vägen till kyrkan. Jag tror att de flesta

som väljer bort kyrkan gör det för att man inte vill dela den heliga måltiden med dem som inte vill

dela nattvardsbordet med sina kvinnliga kollegor. En kyrka som har anställda som nedvärderar

sina medmänniskor är en trasig kyrka.

Dan L

2011-09-03 @ 23:55:30
Postat av: Annette Öberg

Blev själv illa berörd - "ledsen" - då jag vid en Gudstjänst med nattvard - då han som predikade (präst) valde, att inte delta i nattvarden, som jag förstod, orsaken var, att 2 lekmän (som är levande kristna sedan många år) en man och hans hustru, var nattvardstjänare. Brödet och vinet Välsignades av en annan lekman som ett par ggr/år verkar som mötesledare eller förkunnare (dock ej är präst).

- Detta handlande strider mot Ordet -

För att få ovana besökare till kyrkans gemenskap i Herrens måltid - ska vi sträcka ut våra händer, tjäna Herren!

2011-09-04 @ 09:41:32
Postat av: SigridL

Jag tror Alpha är bra för redan kristna, men kanske ska de inte vara för i majoritet i en grupp. Däremot tror jag det är väldigt viktigt för många att få prata om sin tro. Min erfarenhet är att det finns många som aldrig pratat om sin tro, aldrig samtalat om det som kan tyckas vara självklarheter, aldrig satt ord på vad de tror på.

2011-09-04 @ 16:36:40
Postat av: Tobbe

Hur kommer det sig att denna kommentaromgång börjat handla om nattvarden? - det skrev ju jag inte om.



Strunt samma, jag ska svara Annette:

OM en präst (i svenska kyrkan) avstår från att delta i en nattvard som leds av en icke-prästvigd person så är det inget fel i detta. Det är snarast riktigt. En präst är nämligen skyldig att hålla sig till kyrkans ordning och enligt svenska kyrkans ordning så SKA nattvarden ledas av en präst. Att man i frikyrkor kan ha annan ordning är upp till dessa kyrkor, men inget säger att en präst för den skull ska delta.



Just as simple as that! Har inget att göra med den enskilde prästens personliga tyckande och tänkande.



Sedan visar ju en annan formulering i Annettes kommentar på en annan avgörande skillnad mellan luthersk tro och annan tro. Formuleringen om att "nattvardstjänarna" var "levande kristna sedan många år". Givetvis välsignande att dom är det, men för nattvarden har det ingen betydelse. Poängen med den lutherska (och katolska och ortodoxa!!!) synen är att det finns något objektivt i ämbetet och sakramenten som inte kan vare sig förstöras eller förbättras av den enskildes tro eller eventuella brist på levande tro.



Lite tråkigt Annette kan jag tycka det är att du överger din lutherska tro för en tro där du låter känslomässiga argument dominera.



(Kanske lite tveksamt att svara så personligt offentligt, men då du skriver öppet så alla kan ta del av det, så måste jag nästan svara lika öppet.)

2011-09-04 @ 22:17:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0