Möten och gudstjänster - på riktigt

Inte bara i teorin alltså som i föregående inlägg.

Har i helgen mött bror och svägerska och brorson vilka var på besök hos mina föräldrar. Vi träffades igår kväll i min kyrkstuga för fika och trevlig gemenskap. Samtalet handlade bla om att brorsonen varit med och ansvarat för att städa upp någon stor lokal där en större mängd manniskor logerats under en helg. Han konstaterade hur fantastiskt mycket grejer folk lämnar efter sig. Givetvis blev vi upprörda över alla dessa slarvpellar som inte kan se till att få sina saker med sig. Givetvis tar jag alltid med mig allt jag äger när jag varit någonstans, deklarerade jag högljutt, varvid min yngre bror påpassligt noterade att han just till mig återlämnat ett par läsglasögon vilka jag glömt i hans bil i våras när vi åkte till syrrans 60-årskalas i Uppsala. Där fick man så man teg.

Andra delen av samtalet handlade om en tavla vilken jag nyss inköpt på Myrorna och hängt på väggen i stugan. Den är gjord på ett speciellt sätt med bl a fastklistrade små stenar som är målade. Riktigt gulligt. Och motivet är Gammelstads kyrkstad. Eller är det? Det visar sig att kyrktornet inte var riktigt korrekt avbildat. Kan det alltså vara någon annan kyrkstad? Lövånger? Men har Lövångers kyrka ett vitt (fristående) torn eller bara en klockstapel? Vi lutade nog mot klockstapel men ingen av oss var riktigt säker. Frågan var då om vi skulle slita fram en mobil med vars hjälp man på nätet kunde få fatt på en bild av Lövångers kyrka? Nej, menade jag. Det vore att förstöra stämningen i stugan att dra fram en mobil och koppla upp sig. Min bror menade dock att jag har ju talat om vilken frid det är i stugan, men nu blev det ju i allra högsta grad ofrid eftersom vi skulle sitta resten av kvällen utan att veta om Lövångers kyrka har torn eller klockstapel. Alltså borde vi ta hjälp av tekniken för att återvinna friden.

I förmiddags var det gudstjänst (inte möte). Då avslöjade min bror att han kollat in och visste svaret: klockstapel. Tavlan avbildar alltså Nederluleå kyrkstad.

Att komma till Hertsökyrkan numera är bekymmersamt. Dom håller nämligen på att bygga om hela torget så man kan knappt gå från parkeringen till kyrkan. Ska det fortsätta så här någon längre tid så får jag nästan lust fråga västlaestadianska församlingen om vi under några månader kan få fira högmässorna i deras bönhus som ligger på andra sidan parkeringen. Dom har ju sina möten kl 15 på eftermiddagarna. Jag har på skoj framkastat tanken till god vän och kollega men han har bestämt hävdat att det inte går att fira en riktig mässa i ett kalt bönhus utan utsmyckning.

Nu sitter jag i kyrkstugan igen. Med datorn, noterar den uppmärksamme. Just ikväll känns det tillåtet. Men det som är tillåtet ikväll behöver inte vara tillåtet imorgon - säger jag som börjar få kläm på det moderna postmoderna tänkandet.

Kommentarer
Postat av: André Bergström

Torbjörn Lindahl



Som bekant så är jag uppvuxen inom fridsförbundet i min hemkommun, i den östliga grenen av laestadianism. Jag ser att du Torbjörn skriver lite om västlaestadianska församlingen? Visste du att dom bannlyser kyrkorgeln i deras kyrka? Åtminstone i min hemkommun har det varit så, och det tycker jag är ledsamt. Själv har jag stor förkärlek för kyrkorgel instrumentet. Jag har t.ex. studerat vid musikskolorna i Skellefteå och i Piteå. Under min studietid i Skellefteå, spelade jag på den gigantiska orgeln i Skellefteå Landskyrka.



Västlaestadianerna om svenska kyrkan:

“Västlaestadianerna har alltmer dragit sig ifrån Svenska kyrkan som man anser vara "förvärldsligad", och man har numera konfirmation, nattvard och dop i egen regi.”

Se fakta på länken: http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stl%C3%A6stadianism



- Vad säger du om det då Torbjörn? Skulle vara intressant att höra din reflektion kring detta!

2011-08-23 @ 01:39:25
URL: http://www.labsnews.dinstudio.se/
Postat av: Tobbe

Västlaestadianernas motvilja mot både instrument och utsmyckning i sina bönhus (i bönhuset i Luleå finns inte ens ett kors) visar att dom har blivit mer reformerta än lutherska.



Hade det funnits kyrkorglar på Bibelns tid är jag överygad att de första kristna skulle ha spelat av hjärtans lust.



Att västlaestadianerna i praktiken brutit kontakten med svenskakyrkan tycker jag är tråkigt.

2011-08-24 @ 00:02:26
Postat av: André Bergström

Tobbe,

Tack för din kommentar. Om mig önskar jag nämna att jag är fortfarande medlem i svenska kyrkan. Jag tror att svenska kyrkan är viktig i vårt samhälle. Det händer att jag ibland besöker Gudstjänster och högmässor, så jag tror att svenska kyrkan fortfarande är ett gott redskap i Guds åker så att säga. Observera, att mina åsikter som jag lyfter fram på din fina blogg Tobbe, så är det enbart mina egna. Det finns olika åsikter inom fridsförbunden när det gäller svenska kyrkan. Jag är ingen företrädare för fridsförbundet, utan jag är bara en vanlig församlingsbo som är uppvuxen inom fridsförbundet.



/Jag önskar en trevlig och solig höst!

2011-08-24 @ 01:04:25
URL: http://www.labsnews.dinstudio.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0