Kyrkomötet dag 2

är nu slut. Givetvis ska det bloggas. Det gör även (minst) två andra medlemmar i FK-gruppen. Du kan läsa Håkan Sunnliden här och Dag Sandahl här. Dock får intet avslöjas från diskussionerna i utskotten. Där ska man nämligen kunna tala öppet utan att bli recenserad av utskottskompisar med bloggar.* Alltså tiger jag som muren. Berättar bara att jag denna mandatperiod fick plats i Tillsyns- ocgh uppdragsutskottet (TU) vilket känns mycket roligare för mig än förra mandatsperiodens tröstlösa sittande i budgetutskottet - jag kan ju inte ens skilja på debet och credit. Dock märker man att fyra år i kyrkomötet med hantarande av flera hundra motioner och ändlöst lyssnande till långa debatter i plenum gett både kunskap och erfarenhet. Plötsligt känns det lite småroligt igen.

Lika roligt har det dock inte varit hela dagen. I dag blev det definitivt klart - det som vi fick en tydlig hint om redan igår - att den ska "alliansens" kyrkliga gren inte höll vad den under sommaren lovat: att räkna med oss i sitt mandatunderlag och därför sammanlagt kunna få fler utskottsplatser vilka även skulle delats med oss. Nu fick vi bara ersättarplatser, i ett utskott bara en plats och i ett utskott ingen. Lite rörigt blev det därför för oss eftersom de flesta i vår grupp kom att hamna i andra utskott än det vi tidigare räknat med.

Besvikelse i vår grupp över kristdemokraterna (i svenska kyrkan)s agerande. Då dom tidigare sagt sig så tydligt vara opolitiska så hade det kanske varit naturligare gå i valteknisk allians med oss än med (politiska) alliansen. Man får se om dom tar någon eventuell möjlig sista chans att tvätta av sig den politiska smutsen som fläckat deras klädnad och tar chansen att bli klädda i opolitisk rättfärdighet. Lite synd om de två Kr:are som fick komma till vår grupp och berätta om det politiska misslyckandet. Dom fick tyvärr ta emot den dusch av ilska som kom från vår grupp över kristdemokraternas agerande - trots att dessa två väl hör till dem i Kr-gruppen som mest stöttat Frimodig kyrka. Men det var kanske ingen av de andra som vågade gå in i vårt grupprum.

Lunch med några ur gruppen + ordföranden i annan nomineringsgrupp, aftonfika (rejäl macka o kaffe) med god vän ur Kr-gruppen och avslutande tedrickning på Fjellstaedska skolan med två (kort stund tre) kristdemokrater, två POSKare en centerpartist och två frimodiga (inkl mig). Den andliga och kyrkopolitiska enheten som runt tekopparna manifesterades var så stor att jag föreslog att vi skulle bilda en ny fristående regnbågsnomineringsgrupp.

Får sova på saken.

* till min stora glädje fann jag givetvis att utskottskamrat från annan nomineringsgrupp också varit lydig mot rekommendationen. Dock fann jag att hon på sedvanligt modernt sätt uttryckte sig på avslöjande sätt som - enligt Laestadius språkbruk - visar att "dygden är salighetsgrund" när hon skrev "Var finns det sammanhang där man får höra att man är tillräcklig i sin otillräcklighet?"  I vart fall ingenstans där man vill bygga hopp för evigheten, tänker jag. Då är man nämligen istället glad över att Kristus är tillräcklig när jag är otillräcklig. Ska man kanske uttrycka en förvåning över att det djupt in i kyrkans teologiskt välutbildade prästerskap exponeras sådan okunnighet om eller oförmåga att rätt formulera kristendomens elementa. Vilken outbildad laestadianpredikant som helst skulle ju klara detta bättre.

Kommentarer
Postat av: Karin Långström Vinge

Hej Torbjörn!

Vad roligt att du hittat till min blogg! Hittade din nu också när jag såg att du länkat.



Det där med otillräckligheten, det var alltså refererat från ärkebiskopens predikan i kyrkan. Jag är helt förvissad om att Anders Wejryd på intet sätt utesluter Kristus i fråga om rättfärdiggörelse och frälsning - och det gör verkligen inte jag heller.

2010-10-01 @ 00:21:42
URL: http://karinlangstromvinge.blogspot.com
Postat av: Tobbe

Roligt att du hittat min blogg.

2010-10-01 @ 01:00:07
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0