Friskvård och religion

Idag har vi haft en friskvårdsdag på jobbet. Alla av samfälligheten anställda var samlade på Ormberget. Efter en fin morgonbön ledd av diakonisse Gert var det kaffe och sedan uppdelning i fyra grupper. Riktigt isländsk gruppindelning: bokstavsordning efter förnamn.

I tur och ordning fick man gå till olika platser för en lektions aktivitet. Jag hamnade först hos ledare som lärde oss ett sätt att hemmavid genomföra ett enkelt fysträningspass med bara kroppen (och en halvliters läskedrycksflaska) som redkskap. Klart inspirerande . Kanske kan man få till att börja röra sig lite mer.

I andra lektionen fick min grupp lära sig lite om mat. Vad som är nyttigt osv. Nyttigt det med. Dock struntade jag helt i undervisningen när jag senare på eftermiddagen åt min middag: pasta och korv och tomatsås helt utan grönsaker!!! Steget mellan teori och praktik är tydligen längre än man tror.

I tredje samlingen fick vi lära oss använda en pulsmätare. Fick gå några kortare promenader: på plan mark, sen lite snabbare i ytterst måttlig uppförsbacke och sedan uppför betydligt brantare backe. Kul att se hur pulsen ändrade sig. Att ha en dylik skulle kanske vara bra när man går ut och promenerar. Då skulle man kanske inspiraras att ta ut stegen lite för att höja pulsen. Kanske hamnar en pulsmätare bland det (onödiga?) som man införskaffar.

Vid fjärde lektionen var det stavgång. Det brukar jag ju ägna mig åt, men kanske fick jag inspiration även här att vara lite mer energisk och arbeta mer med stavarna så det får mer god effekt på hjärtat.

Den bästa effekten på hjärtat fär man väl dock om man låter det stenhjärta man har i bröstet utbytas mot ett hjärta av kött enligt profetens ord. Med den saken fick vi dock inte mycket hjälp. Efter en god och trevlig lunch var det nämligen dags för helt andra aktiviteter.

Man hade vissa alternativ. Några alternativ hade fått så få deltagare att dom bortfallit. Kvar fanns promenad (det tog jag) backträning, yoga (!) och chigong (!). Jag frågade en kollega om han hade tänkt vara med på chigong eller yoga.

- Nej, jag är kristen, sa han.

 Alltså tog vi en promenad tillsammans. Vi konstaterade - givetvis - under vår stilla fromma promenad att det är märkligt att dylikt - i grunden hemmahörande i andra religioner - kan förekomma i en friskvårdsdag i en kristen församling. Givetvis insåg vi att det var anordnaren av dagen som fixat den biten men vi tyckte nog att någon ansvarig i vår egen organisation kunnat stoppa det hela*. Hörde dock att det fanns några andra i personalgruppen som reagerade. Kanske finns det några kristna - insiktsfulla nog att inte låta sig förledas - kvar bland personalen.

Hur kan det komma sig att dylikt tillåts smyga sig in även i kristna sammanhang? Jag tror följande:

1. man talar om att den kristna tron skänker frid och "på djupet" tillfredsställelse i livet.
2. sakta men säkert blir detta det viktiga i kristenlivet.
3. lite lätt omvandlas detta till att "må bra"
4. allt som gör att man "mår bra" är bra oavsett varifrån det kommer.
5. alltså blandar man okritiskt kristen tro, bön och kontemplation med allsköns meditation, healing, oneess-blessing, kristaller, chigong och yoga.
6. ALLTSÅ GLÖMMER MAN TOTALT BORT ATT DET KRISTNA LIVETS MÅL INTE ALLS ÄR ATT "MÅ BRA" UTAN ATT BLI HELIG.

Och, tillägger jag - som den ytterst insiktsfulle själasörjare jag är - att vägen till denna helighet kan vara fylld av både smärta, prövningar, mörker, ensamhet, ångest, lidande, utstötthet och allmän känsla av att inte alls "må bra".

"För bara något årtionde sedan hade det varit totalt omöjligt med chigong i ett kyrkligt sammanhang", sade under promenaden min likaledes ytterst insiktsfulle vän och kollega.

Vart är svenska kyrkan på väg? Det är inte utan att man kan känna längtan till ett laestadianskt bönhus. Ska det snart vara enda stället där man slipper nyandlighet?

* till min stora skam får jag väl erkänna att jag avstod från att högljutt ge uttryck för min inre protest redan i våras när inbjudan till dagen kom. Det är bara att erkänna att man blivit för blaissé för att orka reagera ständigt och jämt när man borde.

Kommentarer
Postat av: Fredrik L

Fortsätt att vara Guds röst och ljus.

Jesus frågar; "Skall Människosonen finna tro på jorden när han kommer"? Så mörkt kommer det att bli. Vår tid är början på födslovåndorna innan Jesus kommer tillbaka. Jesus säger när tiden är inne ska ondskans herravälde dominera många människors synfält och ber oss då att vända blicken inåt och uppåt. Jesus själv var inte rädd för ondskan som härjade. Tvärtom gick han till hård angrepp mot ondskans hantlangare och kände stark vrede över ondskans andemakter. I Bibeln står det också att de ogudaktiga ska ha famgång trots alla sina hädelser mot Gud. Bibeln talar om människor som inte har aktning för sina förfäders Gud utan gör sig själva bara större och mäktigare och gör allt för att döda Jesu vänners inre frid och glädje. Dessa flergudsdyrkare och mångfaldsälskare tillber fästerns Gud, en Gud som deras förfäder inte kände till - en Gud som inte hör bön. Deras böner studsar tillbaka till jorden utan välsignelse. Därför skall deras framgång ta slut. Medan de drar fram och alla hyllar dem ska tiden plötsligt vara ute för dem, och ingen Gud ska finnas som kan hjälpa dem. Jesus säger till dem;"Jag känner dig inte". Var Frimodig Torbjörn.Du har tron och Livet. Känn ingen oro, ge inte upp din Frimodighet, Min Frid ger jag dig, säger Jesus. Du ska bära rik frukt.

Fredrik

2010-09-09 @ 01:44:46
Postat av: Jan Andersson

Håller totalt med i att t.ex "må bra"(kroppsligt)-grejer kan vara en av många saker som kan komma att flytta fokus från Gud/Jesus. Men vad är specifikt galet med just chigong(som jag brukar stava "qigong") och/eller yoga? Är det pga någon koppling till andra religioner, eller är det som du skriver bara något man som kristen borde "klara sig utan"?

2010-09-09 @ 06:29:16
URL: http://jrabaggis.blogspot.com/
Postat av: Anna-Stina

Hej Torbjörn!



Jag tror ändå, trots din känsla av uppgivenhet, att det inte är så dumt om du vill berätta vad du tänker och känner, för dem som är ansvariga för en sådan här dag. I det här fallet kunde till exempel friskvårdsgruppen ha kunnat ta emot dina synpunkter.



Vi som är dina arbetskamrater läser ju ibland din blogg och får ju på så sätt ta del av dina synpunkter, åtminstone i efterhand. Men efteråt är det ju svårt att göra något åt saken.



Anna-Stina

2010-09-09 @ 13:59:17
Postat av: Niclas Larsson

Kan väl iofs förstå din tveksamhet eller kritik mot Yoga eller Qigong om det bara skulle ingå i en "må bra" kultur. Dock tror jag inte man skall kasta ut barnet med badvattnet i detta sammanhang. Jag vet att Per Mases på Berget praktiserade Yoga som ett sätt att öka koncentrationen i bönen t.ex. och kurserna på Berget kan man utan fara för själen delta i och uppbyggas av. Jag har aldrig själv praktiserat varken Yoga eller Qigong men känner mig inte främmande för det ur ett principiellt perspektiv.

2010-09-09 @ 15:11:00
Postat av: Tobbe

Anna-Stina!

Givetvis har du rätt. Så fort jag fick möjlighet idag (innan jag sett ditt svar) mailade jag också till er tre i vår organisations ledning.



Niclas!

Tack att du lär mig stava Qigong som det kanske ska stavas.

2010-09-09 @ 18:10:42
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Gerthies

Jag hittade dig via tips från en bloggkompis.

Lämna inte ditt kall som kritiskt granskande bloggpräst. Visst vet vi väl alla att förutsättningen för ett fungerande ansvarstagande är en kritisk granskande journalistik. Låt dig inte skrämmas till tysnad utan spänn bågen till bristningsgränsen och rikta. I Sverige har vi åsiktsfrihet. Observera att det inte är en fil som din arbetskamrat försöker deleta. Det är material i en fil som hon av någon anledning vill förstöra. Filen kan man åter recovra men materialet är svårare att återställa. Arbetskamraten tillrättavisar dig snyggt. Så läget är lungt, lite högt blodtryck bara.

2010-09-09 @ 23:20:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0