Kyrkomötet - sista dagen

Ska man kanske på bibliskt vis räkna att dagen börjar på föregående kvälls afton? Då får jag rapportera att hela gruppen var samlad hemma hos gruppledaren i några timmar. Mycket trevlig gemenskap. En av gruppmedlemmarna hade dock börjat gå åt helt fel håll och fick en ordentlig promenad innan han infann sig. "Jag ritade ett streck på kartan", sa han, "men man kan ju följa strecket åt det hållet eller åt andra hållet". Uppenbarligen kan man det.

Riktnigen ändrades också för Frimodig Kyrka i kyrkomötet.

Vi har - på olika bloggar, och i media - kunnat läsa om hur Frimodig kyrka var på väg att ställas helt offside i kyrkostyrelsevalet. Egentligen inget att säga om. Vår grupp är för liten för att ta plats i egen kraft. Men det som störde oss var att kristdemokraterna - trots att det skulle ökat utdelningen för oss tillsammans - valde att avstå från möjligheten att gå i valsamverkan med oss.*

Men det som ända till torsdag morgon såg ut som att vi skulle bli ställda helt utanför kyrkostyrelsen, ändrades plötsligt och oväntat under torsdagen. Moderaterna var plötsligt beredda att skänka bort en av sina ersättarplatser till oss. Efter lite diskussion visade det sig att erbjudandet stod fast utan några som helst krav på motprestationer från vår sida (hade sådana bifogats hade vi avstått - vi är fria från det politiska spelet!). Varför Moderaterna så oväntat visar oss denna generositet kan vi bara spekulera om**. Men givietvis tackar vi och bockar djupt. Det gjorde jag när jag mötte Moderaternas gruppledare Mats Hagelin.

Alltså blev Dag Sandahl vår kandidat till Kyrkostyrelsen.*** Redan någon timme efter valet kunde man på Kyrkans Tidnings hemsida läsa "Dag Sandahl tillbaka i kyrkostyrelsen". Man häpnar. Här har valts fyra-fem nya ordinarie ledamöter (varav några f d ersättare) + nio (?) nya ersättare och så är KT:s största uppmärksamhet riktad mot siste ersättaren. Är det möjligen en fingervisning om var kyrkomötets verkliga centrum ligger?

"Så blev det vad jag kallar en trevlig dag" som något av djuren säger på skivan om alla djuren i Hackebackeskogen, vilken barnen lyssnade på när dom var små. Inte alltför betungande dag. Ett kort sammanträde efter gruppmötet på förmiddagen då alla val skedde och ett kort kl 16 då mötet avslutades. Däremellan hann jag - som inte hade utskottsarbete eftersom mitt utskott blev klart redan igår - besöka god vän som tillfälligt ligger inne på Akademiska sjukhuset. Han försökte övertyga mig om att jag dricker alldeles för lite alkohol för att det ska vara nyttigt för hjärtat. Vad ska man säga om dylika medicinska råd?

Efter kyrkomötets slut har jag tagit min tillflykt till min syster där jag ska sova över i natt. Givetvis tackade jag ja till ett glas vin till maten. Jag vill ju inte utsätta mitt stackars hjärta för extra påfrestningar efter en vecka i Kyrkomötet.


* jag vill nu säga till alla potentiella väljare i mitt hemstift som väger mellan att rösta på kristdemokraterna eller Frimodig kyrka i kyrkomötesvalet: välj nästa gång Frimodig kyrka. Vid årets kyrkomöte har det blivit uppenbart att kristdemokraterna när det kommer till kritan väljer den partipolitiska gemenskapen. Frimodig kyrka är det enda verkliga alternativet i kyrkovalet.

** en tanke kan vara att detta är moderaternas sista deltagande i kyrkopolitiken. Att vissa aktiva därstädes därför vill skapa goda relationer med de opolitiska grupperna.

*** i allra sista minuten blev vi även av valberedningen erbjudna en ersättarplats i Svenska kyrkans valprövningsnämnd. Den tyckte gruppkompisarna att jag skulle ta, vilket jag accepterade. Så nu kära vänner: efter nästa kyrkoval gäller det att ni överklagar riktigt ordentligt så man får något att göra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0