Prästmöten

känns det nästan som jag varit på idag. Först högmässa i Örnäsets kyrka. Mycket folk för att vara mitt i sommaren. Men det är väl som jag skrev för något inlägg sedan: när man är ledig och har semester så har man lika stort behov av mässa och rejäl predikan som annars. På somrarna i Örnäsets kyrka brukar man sedan några år tillbaka hålla till i det mindre Mariakoret längst ner i kyrkan. Idag var där överfullt så vaktis fick göra rätt för lönen och släpa fram fler stolar. Tur att tre kollegor befann sig i gudstjänsten (riktiga präster går i gudstjänst även när dom inte "jobbar"!). En av dem fick hjälpa mig att distribuera.

Efter dop i kyrkan blev det snabbtur till Boden för dop i Överluleå kyrka. Även där var det gott om präster. Fyra* + dopbarnets fader. Bekräftar detta att prästfamiljer gärna umgås med andra prästfamiljer? Min käre fader (som själv är prästbarn) påstod under min uppväxt att det gärna blir så. Skälet skulle bla vara att prästen som ska (kunna) vara allas själasörjare inte utan vidare kan vara "kompis" med alla i församlingen. Kanske det. Men min faders upplevelse av saken kommer kanske också från den tid då den sociala rangskalan gjorde prästen något annorluna än vem som helst.

Hur som helst. Jag har inget emot att umgås med präster. Inte heller om dom tillhör Missionsprovinsen. En god vän mejlade mig efter mitt tidigare inlägg om Missionsprovinsen och tyckte att jag är snällare mot Missionsprovinsen än vad han är. Jag svarade att det kanske beror på att jag är mellansyskon (har två äldre och två yngre). En terapeut sa nämligen en gång till mig att mellansyskon (som står mitt i elden) gärna blir diplomatiska och kompromissande och "snälla". Är det kanske därför jag också fått min erkända beslutsångest och beslutsoförmåga? Men eftersom jag är så snäll till naturen så måste jag ju gå min något mindre snälle vän till mötes och medge att han har rätt i sin kritik av Missionsprovinsen (den kritik han skrev i sitt mejl till mig). Han fäste mitt öga på något som Missionsbiskop Roland Gustavsson skrivit där han i en bisats omnämnt OAS-rörelsen som svärmisk. Det gillar jag inte riktigt. Jag står fast vid det jag förut skrivit å denna blogg att OAS-rörelsen enligt min ringa mening är det mest positiva andliga skeendet i svenska kyrkan just nu. En majoritet av de präster jag mötte på dagens två "prästmöten" kommer också att medverka/deltaga på OAS-mötet på Storstrand. Också av andra skäl tycker jag mig se (rätta mig om jag har fel, som man säger!) ett antal oroande tendenser till att Missionsprovinsen håller på att snäva in sig i en mer ensidigt luthersk-konfessionell kostym och anta vissa drag av luthersk bekännelsekyrka istället för att vara den vida alternativa kyrkostruktur som jag från början tror var tanken vid dess bildande. Jag säger som jag sagt förut: om Missionsprovinsen ska ha en framtid så måste den rymma hela den bredd av bekännelsetrogen svenskkyrklighet - gammalkyrklighet-högkyrklighet-lågkyrklighet-karismatik - som rymdes under biskoparna Giertz och Gärtners andliga paraplyer (mer eller mindre synlig i Kyrklig samling och Linköpingsmötena). Men så länge den mer utpräglat högkyrklige biskop Göran (Beijer) finns med i Missionsprovinsens ledning så känner jag mig något lugnare. 

Varför jag sedan ägnar Missionsprovinsen så mycket uppmärksamhet när jag inte är engagerad i den kan man ju fråga sig!


* inkl en Missionsprovinspräst - men tro inget annat än att jag betraktar Missionsprovinsens präster som "riktiga" präster även om dom står utanför svenska kyrkans regelverk och organisation

Kommentarer
Postat av: Pär Parbring

Ja, missionsprovinsens präster är väl ur svenskkyrklig sikt att jämställa med vigda herrens tjänare ur vilken annan kyrka som helst. Katolska präster tex, som ju inte kan "fungera" som reguljära församlingspräster i Sv ky, men vars ämbete vi, i linje med BEM ändå erkänner. Undrar när missionsprovinsen ansöker om medlemskap i borgågemenskapen? Det skulle ju få konsekvenser just för hur man kan verka som anställd präst även i en systerkyrka...

2010-07-05 @ 09:35:35
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Tobbe

Intressant tanke att Missionsprovinsen skulle bli med i Borgågemenskapen. Men stupar kanske på att Borgågemenskapen är för "folkkyrkorna" i Norden och England.

2010-07-05 @ 10:45:43
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Simon Wämmerfors

Jag läste Rolands text också och blev förvånad och lite sorgsen över perspektivet.

2010-07-05 @ 15:18:44
URL: http://www.pictor.se
Postat av: Niclas Larsson

Dessutom verkar Borgå vara ngt av en papperstiger. När äktenskapsbeslutet togs i kyrkonötet nylligen var väl den överenskommelsen inte värd ens pappret den var skriven på.

2010-07-05 @ 22:53:01
Postat av: Pär

Ja, nåja... Ansöker OCH blir godkända i Borgågemenskapen. Kanske en omöjlighet, men konsekvenserna skulle vara väldigt intressanta.

2010-07-06 @ 00:03:52
URL: http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0