Sanningen var mitt enda försvar

Heter en liten bok som jag hittade förra veckan på Kupan, röda korset, när jag strosade runt en stund en ledig dag. "Fåfäng gå gör mycket ont" eller vad det nu heter i ordspråket, men denna gång gäller det inte. För här hittade jag en riktigt läsvärd bok.

Den är skriven av den f d (nu avliden) katolske ärkebiskopen och kardinalen Joseph Bernardin i USA. Titeln syftar på en händelse i mitten av nittiotalet när han blev anklagad för att ha begått sexuella övergrepp mot en tidigare student några årtionden tidigare. Biskopen hävdade sin oskuld och det är detta som gett (den svenska utgåvan av) boken dess titel. Senare visade sig anklagelserna vara falska och den anklagande tog också tillbaka dem (kanske trodde han själv en tid på det efter det att han genom terapi och hypnos fåtts att tro på s k förträngda minnen). Men det mest gripande i den delen av boken är hur ärkebiskopen söker upp sin f d elev och söker försoning och erbjuder honom sin förlåtelse, vilket resulterar i att de kan fira nattvard tillsammans.

Även om det, som sagt, är denna händelse som gett boken dess titel så är detta bara en del av boken. För under året efter denna händelse så drabbas ärekebiskopen av beskedet att han har en elakartad cancer. I resten av boken berättar han om de två sista åren av sitt liv då han genomgår tuffa behandlingar, pendlar mellan hopp och förtvivlan men ändå sakta försämras utan återvändo.

Under denna sin sjukdomstid möter han många cancersjuka och andra allvarligt sjuka. Han blir något av deras speciella själasörjare, får vara förebedjare, mottar och skickar stora mängder brev och leder vid flera tillfällen gudstjänster med förbön för de svårt sjuka och delar ut de sjukas smörjelse.

Kanske skulle man som delvis karismatiker möjligen ha önskat fler vittnesbörd om helanden, men det är ingen tvekan om att kardinal Joseph Bernardin upplever som sin speciella kallelse och gåva att skänka människor tröst och erbjuda dem en Gudsnärvaro mitt i och genom det svåraste av lidanden (bokens originaltitel är: The Gift of Peace: personal reflections.

Ska man säga att boken berättar om katolsk fromhet när den är som bäst? Läs gärna boken om du ännu får tag i den. Den rekommenderas.*

* liten varning dock till eventuella överdrivet övertygade protestanter i läsekretsen: om du vill förbli i din fördom och din förutfattade mening att verklig, levande, Kristuspräglad fromhet inte finns i den katolska kyrkan - då ska du välja en annan bok.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Två inlägg utan att nämna fordon av ett visst slag. har "gubben" gått och blivit sjuk?

2010-04-19 @ 16:55:18
Postat av: Ebba.G

Oj! Försoning! Inte dumt alls.

Mitt i tider av misstankar om att varenda katolik förmodligen är pedofil....

Gillar helskarpt att du har ett balanserande inlägg!

2010-04-19 @ 21:25:15
URL: http://tantebba.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0