Kyrkovalrörelse

Nu går kyrkovalrörelsen in i sitt lite mer intensiva slutskede.

Våra representanter i olika sammanhang gör bra ifrån sig genom att skriva och debattera och föra fram Frimodig kyrka som det verkliga alternativet i kyrkovalet. När jag före helgen läste en debattartikel av en (s) -representant så insåg jag att Frimodig kyrka inte bara är det enda verkliga alternativet utan verkligen också det enda vettiga alternativet.

Många av de politiska partierna för ju fram som ett mantra att kyrkan ska vara öppen för alla, men sedan har dom mycket litet att säga om vad som ska finnas därinne. Och när dom talar om vad som ska prägla svenska kyrkan så talar dom mest om trons konsekvenser (och det är inte fel att göra det) men till slut måste man (vilket jag tjatat om tidigare) också ha något att säga om var tron får sin grund och näring - men det är ju uppenbart att det ligger helt vid sidan om partiernas kompetensområde. Jag tänker att politikernas kyrka riskerar bli som det Myggmuseum som finns någonstans i naturen i Gällivaretrakten: det är helt enkelt bara ett trappsteg på vilket monterats en dörrkarm med en dörr i. Detta står vid kanten av en myr. När man går igenom dörren finns inget annat än ingenting (+ de surrande myggen). En öppen kyrka! Helt rätt, men vad ska finnas därinne?

Ta dig tid att fördjupa dig i följande:

Se här en nätvariant av en bilaga om Frimodig kyrka som kommit med Världen idag, Dagen och Budbäraren.

Och se här när Fk:s vice ordförande Berit Simonsson intervjuas av Ulf Ekman. Hon tillfrågas först om vad OAS-rörelsen är (vilket också kan vara intressant för en del som undrar) sedan berättar hon om Frimodig Kyrka. Mycket bra!

PS. Detta tillägg gör jag drygt två timmar efter det att inlägget först publicerades. Detta har inte direkt med Frimodig kyrka att göra, men du kan här i en krönika av Göran Skytte i SvD få lite bakgrund till politiseringen inom svenska kyrkan. Udden är ju helt riktad mot socialdemokraterna (och det kan möjligen någon tycka är lite orättvist) men jag tror att det är ett ofrånkomligt faktum att socialdemokraterna var först på plan när det gäller att de moderna partipolitikerna ska påverka kyrkan. Sedan har givetivis de borgerliga följt efter så fr o m 30-40-50 år sedan (lite olika i olika sammanhang) är dom lika goda kålsupare allihop.

Kommentarer
Postat av: SvBG

Två tråkiga reflektioner:

1. Tråkigt att inte den 16-sidiga bilagan även följde med Kyrkans Tidning.

2. Jag läste igår den bilaga som följde med Kyrkans Tidning. Där radades bland annat upp ett gäng representanter för de olika nomineringsgrupperna och de fick svara på några frågor. Allt för att man skulle kunna jämföra dem med varandra. Det tråkiga var att bland dessa fanns ingen från Frimodig kyrka med.



Har du nån aning om varför?

2009-09-12 @ 15:39:21
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Tobbe

SvBG!



Det förhåller sig väl så - som jag redan svarat i en kommentar till en kommentar till ett tidigare inlägg - att dom som är med i dylika publikationer är de grupper som redan är representerade i resp organ (stiftsfullmäktige eller lokalt kyrkofullmäktige).



Vi kommer så småningom!

2009-09-12 @ 16:17:16
Postat av: SvBG

Ja, det hoppas jag på! :-D

2009-09-13 @ 21:26:04
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Jonas

Angående (S) i kyrkovalet måste jag få dela med mig med följande dialog jag hade med en företrädare i kyrkovalet:



Hur kan det vara en öppen folkkyrka om man ska "stoppa kvinno[präst]motståndarna"?! (det stod visserligen kvinnoprästmotståndet) Nä det är väl ändå så att för socialdemokraterna i Svenska kyrkan är partiprogrammet viktigare än Bibeln.

Svar:

Alla ska vara välkomna i Kyrkan, och de kristna socialdemokrater som finns i kyrkan har med sig både bibeln och partiprogrammet.

Fråga:

Därför bättre att rösta på någon som inte har med sig något partiprogram så att det inte uppstår en konflikt mellan Bibeln och partiprogrammet, då är risken uppenbar - så har det ju varit hittills - att det ofta blir partiprogrammet som får gälla. Nog är detta ett problem?!

Svar: Om det är en risk med partiprogram beror nog på synsätt. Socialdemokraternas kyrkopolitiker är duktiga på att sammanföra religion med politik.



Ja där kom ett sant ord..Är det inte lite som Mormonerna som har en tveksam eller tilloch med felaktig översättning av Bibeln samt Mormons Bok som heliga skrifter? Och socialdemokraterna har möjligen Bibeln samt socialdemokraternas partiprogram, där det äger tolkningsföreträde..

2009-09-15 @ 23:36:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0