MEDVIND FÖR FRIMODIG KYRKA

"Hur många mandat som helst" för Frimodig kyrka. Ja, det uttryckte jag i NSD-artikeln att vi hoppas på. Helt klart har vi medvind just nu. Vi som tillhör gruppen stiftsordföranden eller kyrkomötesgruppen eller riksstyrelsen i Frimodig kyrka vi skickar ständigt mail till varandra och berättar vad som sker. En del av det vill jag dela med läsarna:

1. Vår kyrkomöteskandidat i Uppsala - Bertil Murray - blev uppringd av en laestadian som sade att han aldrig tidigare röstat i ett kyrkoval, men nu när han upptäckt Frimodig kyrka så skulle han uppmana hela församlingen att rösta.

2. En man i Umeå skrev och berättade om de fina inlägg som vår kandidat Henrik Persson, Umeå, gjort i både tidning och TV (Västerbottensnytt - kolla länken, men klicka in till 7:55 i sändningen). Henrik är suveränt bra i TV: lugn, saklig och tydlig.

3. Från flera håll i landet får vi besked att också människor som nu har uppdrag för andra grupper (politiska partier) i kyrkan, ja, t o m sådan som själva i detta val kandiderar för andra grupper (i några fall även socialdemokrater!) likväl kommer att rösta på Frimodig kyrka. Detta kan bara tolkas som att många hittills kanaliserat sitt kyrkopolitiska engagemang via partierna av "födsel och ohejdad vana" och kanske för att realistiska alternativ hittills saknats men som nu börjar inse att det inte längre fungerar.

4. Många av våra kandidater och aktiva gör storartade insatser genom att sprida information och skriva debattartiklar, genom att delta i debatter i tidningars nätupplagor och på bloggar.

Det man frapperas över är vilken uppmärksamhet Frimodig kyrka får. Man kan tex bara notera socialdemokraten Irene Gustafssons blogg i NSD: en stor del av kommentarerna handlar plötsligt inte om hennes politik utan om Frimodig kyrkas. Varför? Vad är det som gör att alla har sådan lust att hoppa på Frimodig kyrka? Är det kanske för att vi represneterar just det, en - Frimodig kyrka. Vi utmålas ofta som de politiska partiernas stora fiende och utmanare, men de båda andra opolitiska nomineringsgrupperna POSK och ÖKA lämnas på ett helt annat sätt åt sidan. Varför? För att dom är ofarliga? Utslätade? Mist sin sälta?

Så några kommentarer till debatten

1. Demokratin. De politiska partierna framställer ofta sig själva som garanter för demokratin i kyrkan. Som om andra grupper vore mot demokrati. Helt fel. Men demokrati kan utformas på olika sätt. Det är ingen självklarhet att svenska kyrkan ska ha ett system som är en blåkopia av de samhälleliga valen - särskilt inte som detta system kostar svenska kyrkan ca 150 miljoner varje val. Vi vill ha en kombination av personval (som kristdemokrater i svenska kyrkan driver) och indirekta val till stift och kyrkomöte (vilket centern också vill ha).

2. En öppen kyrka. Ett mantra som ständigt rabblas. Men jag har sagt det förr och säger det igen: det hjälper inte bara att kyrkan är öppen, vilket den ska vara. Den måste också ha ett innehåll. Ska kyrkan kunna vara öppen så måste det ju också finnas någon som håller upp dörren, alltså aktiva engagerade medlemmar.

3. Allas lika värde. Ibland sägs att kristendomen bygger på det. Fel. Tron på alla männsikors lika värde är en konsekvens av vår tro a) att Gud skapat oss alla till sin avbild b) att Kristus återlöst oss alla. Tanken om allas lika värde görs ofta till grund för tanken på äktenskap för par av samma kön. Logisk och saklig orimlighet (som Stefan Gustavsson i Svenska evangeliska alliansen påpekat): om rätten att gifta sig med vem som helst skulle var grund för mitt lika värde så skulle ju alla barn och ungdomar under 18 år sakna lika värde. Det är viktigt att ha en argumentation som är konsekvent och hållbar.

4. En kyrka för folket. Klart vi ska ha det. För vem skulle kyrkan annars vara till? För hundar och katter? Dock är knappast just de politiska partierna någon garant för att kyrkan är till för hela folket. Om alla i det svenska "kyrkfolket" vore lika dåliga på att gå i kyrkans gudstjänster som genomsnittet av dem som är politiskt invalda i våra kyrkofullmäktige i landet, då skulle gudstjänsttalet bli så lågt att beslutsfattarna skulle få behov av att stänga ännu fler kyrkor och då skulle kyrkan ha ännu svårare att nå - och vara öppen för - folket!

Nu är det kyrkoval i övermorgon! Rösta på Frimodig kyrka (i stifts- och kyrkomötesvalet - rosa och gula valsedlar) - det verkliga alternativet!

Kommentarer
Postat av: Daniel G

Verkligen peppande att läsa alla dina frimodiga inlägg. Av misstag har jag fått 36 röstkort. Tänker lägga dem alla på FK. Skojar naturligtvis, men det jag har lägger jag naturligtvis på Frimodig kyrka. Utom i församlingsvalet, där FK ännu inte finns men där man får lita till enstaka individer från övriga nomineringsgrupper. Det känns också bra att be när det gäller kyrkovalet: Låt din vilja ske på jorden så som i himmelen! Den bönen kan aldrig bli fel.

2009-09-18 @ 21:43:09
Postat av: Jonas

Jag känner också att det är medvind för nomineringsgruppen! På Aktuellt idag var det ett ganska långt reportage om kyrkovalet och även om det inte var med någon kandidat för Frimodig kyrka (utan en präst från POSK samt bland annat någon okänd som nog sannolikt var en med den rätta tron och uppfattningen samt Ulf Ekman som också gjorde bra ifrån sig) fick nog de flesta av de som såg programmet klart för sig att man inte skulle rösta på något av de politiska partierna och att staten inte skulle ha makt över staten utan snarast tvärtom! Prästen som var med ville flytta på Gustav Vasas grav och istället sätta tillbaka den Heliga Jungfrun som flyttades efter reformationen. När nu folk undersöker alternativen bland de icke politiska så märker man snabbt att det finns ett tydligt, verkligt alternativ och det är Frimodig kyrka. Röstar man på POSK så kan kandidaterna tycka precis vad som helst..



Läste för övrigt i Sv Ks Pravda, Kyrkans Tidning att just i Umeå är det många fler som röstar i år - jag är övertygad att många av dessa röster inte kommer att tillfalla sossarna eller centern eller så. Visst är det bra att premiera frivilligarbete som FiSK vill, eller ha en bra kyrkomusik...men med tanke på söndagens gudtjänst tema: ETT ÄR NÖDVÄNDIGT. Amen.

2009-09-18 @ 23:32:29
Postat av: Andreas Holmberg

Jag förstår vad du menar, Jonas. Jag ska också rösta på FK i brist på bättre alternativ men hoppas att FK splittras i minst två grupper till nästa gång - det är i längden ohållbart att både vilja avskaffa prästvigning av kvinnor och ha den kvar; vad blir nästa steg: försoning i äktenskapsfrågan?



MEN det är viktigt att betona att FK inte är enda alternativet för den som vill avpolitisera kyrkan. Brinner man för könsneutrala äktenskap kan man rösta på Öppen kyrka och behöver inte gynna Helle Kleins (S) eller Helen Törnqvists (C). Även en röst på Öppen kyrka är bättre än en röst på M, S eller C. (Eller FiSK - hellre en ärlig socialdemokrat i kyrkomötet än en FIS-kig folkpartist).

2009-09-19 @ 05:34:31
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Anonym

Tänk om ni skulle vara lika frimodiga o berätta om herren Jesus.



Den kraft o tid för att synas i media, för att om möjligt komma i nå bestämmande position, är bara borkastad tid.



Den Svenska kyrkan är död, med alla dess undersåtar. Det som behövs är en omvändelse, inte några tafatta försök att kohandla om diverse frågor.



Kyrkan i dag är bara ett dött as, som inte förmår ett dyft. Människor som söker svar på sina frågor, mötts bara av flum om att göra det som känns bra osv...



Fattar ni präster! Folk söker mening med sina liv, sina bekymmer osv...



>>Och han bröt ned sin hydda såsom en trädgård, han förstörde sin högtidsplats. Både högtid och sabbat lät HERREN bliva förgätna i Sion, och i sin vredes förgrymmelse försköt han både konung och präst.



7 Herren förkastade sitt altare, han gav sin helgedom till spillo. Murarna omkring hennes palatser gav han i fiendernas hand. De hovo upp rop i HERRENS hus såsom på en högtidsdag.



8 HERREN hade beslutit att förstöra dottern Sions murar; han spände mätsnöret till att fördärva och drog sin hand ej tillbaka. Han lät sorg komma över vallar och murar; förfallna ligga de nu alla. >2 Kon. 21,13. Jes. 34,11. Sak. 1,16.



9 Hennes portar sjönko ned i jorden, han bräckte och krossade hennes bommar. Hennes konung och furstar leva bland hedningar, ingen lag finnes mer; hennes profeter undfå ej heller någon syn från HERREN. >Ps. 74,9.



10 Dottern Sions äldste sitta där stumma på jorden, de hava strött stoft på sina huvuden och höljt sig i sorgdräkt; Jerusalems jungfrur sänka sina huvuden mot jorden.



11 Mina ögon äro förtärda av gråt, mitt innersta är upprört, min lever är såsom utgjuten på jorden för dottern mitt folks skada; ty barn och spenabarn försmäkta på gatorna i staden. >Klag. 1,20.



12 De ropa till sina mödrar: »Var få vi bröd och vin?» Ty försmäktande ligga de såsom slagna på gatorna i staden; ja, de uppgiva sin anda i sina mödrars famn.



13 Vad jämförligt skall jag framlägga för dig, du dotter Jerusalem? Vilket liknande öde kan jag draga fram till din tröst, du jungfru dotter Sion? Din skada är ju stor såsom ett hav; vem kan hela dig?<<



Kanske dom söker Jesus, men ingen berättar om honom, man snackar om hur lungt o fint det är att sitta o glo i taket på alla kyrkorum, meditera kanske det heter så fint. Vi skall hitta oss själva.

Österländsk filosof har tagit klivet in i kyrkan.

2009-09-19 @ 16:03:47
Postat av: Gunvor Vennberg, Frimodig Kyrka

Kommentar till den som kommenterade ovan: Jag har aldrig evangeliserat så mycket i hela mitt liv tror jag som under denna valrörelse, Frimodig Kyrkas program inbjuder verkligen till det! En del av det du beskriver är ju just sådant som vi kämpar emot, men dra inte hela kyrkan över en kam, det finns många som passivt och aktivt på olika sätt gör vad de kan för sin Herre Jesus Kristus även i Svenska Kyrkan. Augustinus m fl såg mycket allvarligt på kyrkosplittring och i backspegeln förstår man varför: Hur hade "Sv K" d v s Sveriges kristenhet tett sig utan all splittring både genom att frikyrkorna lämnade och genom att reformationen inte förblev inomkyrklig i katolska kyrkan på 1500-talet? Det kan vi inte veta men många av dagens problem kan härledas bakåt. Frimodig Kyrka är en positiv kraft inom Svenska kyrkan som samlar människor från en rad trosriktningar. Tvärt emot Andreas Holmberg tror jag att det är en styrka att samla både kvinnoprästmotståndare och kvinnliga präster i samma grupp - det mest fantastiska med FK är ju att både högkyrkliga och lågkyrkliga förenas där i sin tro på Jesus Kristus! Parafras: Här är inte hög eller låg, alla är vi ett i Kristus, ungefär. Detta är ett positivt tecken på enhet och förståelse bortom toleransen,ja det som beskrivs som broderskärleken (inkl systrar) i församlingen. Jag tror också att det kommande bildandet (förmodar jag alltså) av en lokal organisation kan bidra till att fler orkar stanna kvar i Sv K, det sprider hopp! Det finns dessutom FK sympatisörer som inte är kristna men ändå valarbetar för oss! För dem kan FK vara en väg till kristen tro.



Till oväntade personer som röstar på oss hör en numera muslimsk kvinna jag känner som har konverterat till Islam men fortfarande är medlem i Sv K. Mitt argument att Kyrkans lära måste utgå ifrån Bibelns Ord köpte hon direkt!



Slutligen: Om Gud är för oss, vem kan då vara mot oss? Glöm inte att tacka Gud!! Det är hans verk, det under vi har bett om som vi ser fullbordas framför våra ögon. Det undret är så mycket mer än siffror. Det är ett hoppets tecken för vårt land och vårt folk. När det är som mörkast är Jesus mitt ibland oss! Prisad vare Han!

2009-09-19 @ 19:53:09
Postat av: "Syster"

Tack Gunvor för ditt frimodiga och evangeliserande inlägg. Jag stöder det du tar upp.

För mig så är det inte en motsättning i prästfrågan - jag menar att en "kallelse" personligt, ska ligga som grund för, om personen ska gå in i den tjänsten. Jag är övertygad om, att Gud kallar både män och några kvinnor till prästämbetet.

Tyvärr är det här skon klämmer. Sååå många går in i denna tjänst utan att vara kallade till den.

Det gäller att lyssna på Guds röst.

Hans gåvor är många - att frimodigt vittna om Jesus - är givet åt alla med tron i sitt hjärta som Gud kallat.

Tacksamheten är stor också hos mig, på det sätt han låter oss möta människor nu i kyrkovaltider.

"Herre, du ensam är det sanna ljuset Du som oss leder hem till fadershuset. Lys oss att under vandringen i gruset, Dig vi må följa". Ps 293:4

2009-09-19 @ 20:28:31
Postat av: Per-Eric Simma

Jag har haft liknade upplevelser som Gunvor, och har också upptäckt att arbetet i valet inneburit många givande samtal om Kristen tro!

Bland det märkligaste upplevelserna i valrörelsen har varit att tre personer sagt sig villiga att återinträda som medlemmar, bara för att få rösta på Frimodig Kyrka!

Vi har alltså inte bara fått folk att rösta på Fimodig Kyrka, vi har också fått folk att åter tro på att Sv Kyrkan behövs, och också fått folk att vilja återvända till Sv Kyrkan!

Det trodde jag inte var möjligt, men då räknade jag väl inte med Gud, för Honom är allting möjligt!

2009-09-20 @ 00:46:36
URL: http://pesimma.blogspot.com
Postat av: Jan Lampa

Nåja! Räkna ni in medlemmar.



Ska ni kasta ut alla som inte "tycker" som er då om ni vinner? Nä! jag ser att ni inte förstår var problemet sitter. Sen kommer ni att sitta med ännu större problem på halsen, med alla oliktänkare ni värvade bara för att få kontrollen över kyrkan.



Ska vi räkna upp eventuella problem som kan tänkas dyka upp. Hmm!! Men som jag sagt tidigare, Den SV Kyrkan är bara ett ruttnade as, gräv inte djupare i den, man blir bara skitigare och börjar lukta själv.



Jag har inte gett upp för det, men jag är säker på att GUD själv kommer att upprätta sin fotapall på jorden. Kanske genom människor, men aldrig genom politiska dribblanden o köpslående om vad skriften säger.



2009-09-20 @ 01:18:51
Postat av: Jan Lampa

Det man kan se från historien, är att människan aldrig lär sig, tyvärr!



På ett vis kan jag förstå att det finns folk i Sv kyrkan som så gärna vill göra nått åt eländet, men jag har också läst lite historia. Den bara skriker rakt ut att vi är ännu mera förstockade. Vad har vi lärt oss av tiden? Inget!



Vi fortsätter i samma enfaldiga spår, vi tror att "vi" människor kan uträtta nått. Vi kan inget göra utan kraft från Gud. O jag "tror" inte Gud välsignar Sv kyrkan något speciellt. Dom har dragit ner den i sånt fördärv, så man kan fråga sig om den nånsin går att upprätta. Kanske det måste komma en helt ny "kyrka".

2009-09-20 @ 01:31:18
Postat av: Tobbe

Det är givetvis möjligt att Jan Lampa har rätt: att svenska kyrkan är så djupt nerdragen i skiten att den är utan räddning. Men i så fall säger jag att det också är något som Gud i så fall får visa. Det är nämligen alldeles klart genom kyrkohistorien att det funnits många gånger där väckelse- sanna- levande kristna (eller hur dom nu definierar sig själva), bestämt att nu ger vi upp med vårt gamla sammanhang, det är hopplöst. Så bildar dom en "ny" kyrka eller församling i någon form. Men sedan visar det sig 1) att den "nya" församlingen till slut blir drabbad av avfall den med; och framför allt 2) att det visar sig att den "gamla" kyrkan fortfarande var utsatt för den helige Andes påverkan.



Även om det alltså är mycket frestande många gånger att hålla med Jan så är just problemet att vi människor ALDRIG med SÄKERHET kan VETA när Gud "gett upp" med en gammal kyrka. Om vi kunde veta det säkert, då skulle det ju inte behövas någon gudomlig yttersta dom - då kunde ju vi själva fälla domen.

Alltså finns bara ett val: kämpa på där man är tills Kristus kommer tillbaka.



Alla står vi inför risken att på olika sätt göra kompromisser i förhållande till tidsandan och avfallet. Vi kan inte annat än be om nåden att förbli trogna.

2009-09-20 @ 07:55:48
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Anonym

Varför jag är skeptisk till alla "partier", är för att ingen av dom har Bibeln som sitt (enda) rätte snöre. Jag vet inte varför man är så rädd att följa den bok (skrift) som ändå ligger till grund för "våran" tro. Tror man att det inte går att ta rätt beslut, om man följer en bok som bibeln, och vad den har att lära oss.



Men för att lite tydliggöra vad jag menar, så återvänder vi till vad bibeln säger.





Ordspråksboken 1



Inledning



1 Ordspråk av Salomo, Davids son, Israels kung.

2 Av dem lär man känna vishet och förmaning

och att förstå kloka ord.

3 Av dem hämtar man förmaning till vist handlande,

till rättfärdighet, rätt och redbarhet.

4 De ger enkla människor klokhet, de unga kunskap och omdöme.

5 Den vise hör dem och får ökad lärdom

och den förståndige inhämtar visa råd.

6 Av dem lär man sig förstå ordspråk och liknelser,

de visas ord och deras gåtor.

7 Att frukta HERREN är början till kunskap,

men vishet och förmaning föraktas av dåren.

2009-09-20 @ 12:08:43
Postat av: Jan Lampa

Fick inte med mitt namn i ovanstående inlägg.

2009-09-20 @ 12:09:53
Postat av: Jan Lampa

Känner inte till denna präst o vad han står för, men i detta fall håller jag med.



http://www.kvp.se/nyheter/1.1713348/kyrkoherden-vill-slopa-kyrkovalet

2009-09-20 @ 12:24:30
Postat av: Andreas Holmberg

Gunvor - jag förstår mycket väl att prästvigda kvinnor och s.k. "kvinnoprästmotståndare" kunde samsas i detta val av taktiska skäl. Men i längden är detta naturligtvis inte möjligt utan att antingen a) de prästvigda kvinnorna, som Dag Sandahl m.fl. hoppas, inser hur obiblisk deras prästvigning är eller b) "kvinnoprästmotståndarna" faktiskt accepterar kvinnor som församlingsföreståndare och därmed inte längre är "kvinnoprästmotståndare". Man kan inte både äta kakan och behålla den. I längden blir det inte möjligt att både bekämpa kvinnors prästvigning och acceptera den. (Särdeles löjligt framstår det ju att acceptera prästvigda kvinnor bara jag själv slipper se/samarbeta med/ dem).



I samma kyrka tror jag dock att båda grupperna möjligen kan tänkas få rum en längre tid. Det är samarbetet i samma nomineringsgrupp jag tror blir svårt i längden. Därför skulle jag välkomna fler opolitiska nomineringsgrupper till kyrkomötet, exempelvis EFS eller Kyrkliga Förbundet. "Partier måste ju finnas ibland er, så att det blir uppenbart vilka som håller provet."



Men nu hoppas jag att kvällens valvaka ska ge en klar och tydlig signal till de politiska partierna: Vik hädan från Svenska kyrkan!

2009-09-20 @ 20:58:52
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0