Kyrko-politiker

En del är det! Oavsett om vi vill det eller inte. Dvs dom är dels politiker därför att dom är engagerade i ett politiskt parti. Dels är dom nå't kyrko- eftersom deras parti ställer upp i kyrkligt val.

Några sådana fick jag en pratstund med i lördags när församlingen (!) hade öppet-hus-dag i Örnäsgården. Nu var det bara tre partier representerade nämligen (s), (c) och (m). Alla partirepresentanter är givetvis sådana som man känner. Några sitter ju redan i kyrkorådet, andra (kanske) på väg in. Vi har även i vissa fall träffats i helt andra sammanhang än kyrkopolitiken.

Nå, i vart fall, jag fick några intressanta samtal med några av dem. Ska inte avslöja vilka det var, inte heller vilka partier det gäller, men...

En av dem satte sig ner med mig och berättade att han vid ett möte med sitt partis kyrkovalskandidater uttalat att "jag tycker då att ett äktenskap är mellan man och kvinna" och vidare "om kyrkan beslutar om äktenskap för samkönade par så tycker jag kyrkan ska slopa sin vigselrätt". Han berättade att han då blivit allvarligt förmanad av någon partibroder som uppmanade honom att läsa partiprogrammet. Sedan visade han mig var i foldern (den jag refererat i föregående inlägg) som partiets åsikter i frågan uttrycktes, men avslutade

- Men det bryr jag mig inte om. Jag tycker som jag alltid gjort

Ett annat partis representanter samtalade jag med mer på mitt eget initiativ. Jag uttryckte en besvikelse över partiets ståndpunkt i frågan (samma som föregående). Partirepresentanterna kunde inte annat än hålla med mig, erkände att det fanns olika åsikter i partiet men att man nu tagit ställning och "är man aktiv i partiet så är man..." Typ. När jag uttryckte det sorgliga i dylikt, dvs att enskilda kristnas ståndpunkter s a s blir "utspädda" genom partiengagemanget, så kunde dom bara hålla med mig. Kanske representanter för Frimodig kyrka i nästa val??

Det tredje närvarande partiets representant samtalade jag givetvis också med för här är vi "vän med alla på jorden må ni tro" (cit. ur "Vi sätter osss i ringen"). Där framkom inget som är värt att skvallra om på bloggen men jag kan konstatera att även där finns samma diskrepens mellan personlig hållning och partiåsikt eftersom kyrkorådet enhälligt beslöt lämna en spontanremiss på frågan om könsneutrala äktenskap och tydligt uttala ett nej till reformen.

Ja, så kan det gå. Tänk om alla våra kyrkopolitiker kunde befrias från partiernas fångenskap, våga stå för sin egen tro och övertygelse, då skulle vi få en verkligt FRIMODIG KYRKA!

En arbetskamrat frågade mig under öppet-hus-dagen varför Frimodig kyrka egentligen behövs eftersom det vi säger är så självklart. Svaret är ju (efter ovanstående genomgång) - självklart!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det yttersta beviset på att politiken har nada, i bibliska (kyrkan) frågor att göra. Sen så om ni nu vill följa skriften, så borde ni oxå vara uppdaterade på att det är GUD själv som kommer att upprätta SIN kyrka på jorden. Det finns ingen som helst välsingnelse att kohandla om nått som står i bibeln.



Sen vill jag påminna om vad en av biskoparna sa om detta beslut, som nu SKALL röstas fram om könsneutrala äktenskap osv... Det finns inget som kan stoppa detta förslag, det är färdig behandlat osv...



VI kan aldrig ändra på nått GUD har instiftat, så oavsett vad dom där HEDNINGARNA beslutar så har det ingen påverkan på det GUD instiftade äktenskapet. Jag kan inte se nått annat, än att GUD i egen hög person måste "fixa", det vi försöker rasera. Men han gör det inte genom vare sig ,frimodig kyrka, ,sossare, eller komunister, han gör det på sitt sätt. Men vill vi det, vill vi inte så gärna göra det själva, att upprätta en förfallen kyrka?



Nä "POJKAR" ner på knä inför den allsmäktige GUDEN, be att han skall öppna ögonen på dessa otrogna herdar, så att dom återvänder till den sanna och saliggörande TRON.

2009-09-08 @ 14:27:23
Postat av: Father Brown

Intressant att höra diskerpansen mellan personlig övertygelse och partilinjen där den senare ändå till sist får stå som segrare.



Påminner lite om en historia från gamla östblocket där en man fick frågan. Har du någonsin svängt från partilinjen? Mannen svarade: Nej, nej jag har alltid svängt med partilinjen.



Tragikomiskt!



till ovanstående kommentator får man väl lite stilla invända att Gud faktiskt använder människor för att utföra sitt verk. Han är naturligtvis kapabel att utföra saker utan mänsklig inblandning men har bestämt att vissa saker inte sker om inte någon människa agerar i frågan. Det är därför initiativ av typen Frimodig Kyrka behövs.



Att du sedan har rätt i att männsikor inte efter eget tycke och samtidens goda smak kan omdefiniera en av Gud instiftad institution det är en annan sak.

2009-09-08 @ 22:17:48
Postat av: Anonym

Gud använder vem han vill, i detta fall tror jag han använder dessa biskopar utan att dom har en aning om det.



Kyrkan som den ser ut idag måste nog ner på knä, krypa till korset om man säger så.



Nu så drar dom ner Svenskakyrkan i det djupaste fördärv, därifrån finns det bara en väg sedan.





Jag är av den åsikten att det läge som västvärldens kyrkor vandrar mot, så finns det ingen som helst möjlighet att det genom mänsklig inblandning skulle kunna bli nå upprättelse, snarare bara en djupare spricka mellan alla falanger.

2009-09-09 @ 18:35:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0