Frimodigt jobbat

Idag har två av våra medlemmar i stiftet fått in en insändare i Piteå-Tidningen, det s k lokala världsbladet enligt min gamle kamrat. Att det är en ytterst lokal tidning inses ofta. Jag brukar säga att Piteå-Tidningen skickar utrikesreportern om dom ska skriva om Luleå eller Skellefteå. Ett verkligt bevis för tidnings lokalprägel brukar min gamle kamrat berätta. Det var när en tidigare medarbetare på Älvsby Fölkhögsskola skulle sluta. Då blev han avskedsintervjuad i Piteå-Tidningen när han nu skulle flytta söderut. Han flyttade till Skellefteå, grannkommunen!

Ja, ja i vart fall fick två frimodiga entusiaster in en insändare därstädes idag. Den fick den ytterst fyndiga - av redaktionen påhittade - rubriken Kyrkan ska vara öppen för alla. Det är ju annars en typ av slogan som de stora partierna brukar köra med (framför allt socialdemokraterna och centern) och vilken slogan brukar vara motiveringen till deras kyrkliga engagemang. Vilka det är som å andra sidan skulle vilja stänga kyrkan har jag inte fått klart för mig. I Piteå-Tidningen lär det dock ha varit ett meningsutbyte som visar att det lika mycket var en socialdemokrat som ville stänga ute folk ur kyrkan. Och då reagerar vi från Frimodig kyrka.

En enkel, föredömligt koncentrarad insändare som sa det viktigaste av det vi i Frimodig kyrka vill driva.

Det är spännande nu. Hjälp till så att kyrkovalet blir en tydlig opinionsyttring till förmån för levande, folklig, Jesuscentrerad, frimodig kyrka!

Det är spännande nu. Snarare lite allvarligt. Det är ju det minsta man kan säga. När nästan hälften av biskoparna är emot det beslut som kyrkomötet förväntas fatta i höst. Om beslutet blir en verklighet så är det sannerligen inte bara "kvinnoprästmotståndarna" som är på tvären. Hur blir det då? Hur ska det fungera att ha ett biskopskollegium där nästan hälften av biskoparna inte omfattar svenska kyrkans (nya) lära?

Undrar hur frimodiga dom känner sig?

Men vi jobbar FRIMODIGT på!

Kommentarer
Postat av: HH

Det gäller inte bara biskoparna. Uppskattningsvis hälften av prästerna och en inte oansenlig del av de gudstjänstfirande medlemmarna lär hamna på kollisionskurs med Svenska kyrkans nya lära.



Jag tror inte att kyrkopolitikern i gemen inser allvaret i detta. Det man håller på att genomföra är en djupgående splittring av Svenska kyrkan, av proportioner som får konflikterna i ämbetsfrågan att framstå som ganska obetydliga och lätthanterliga.

2009-09-02 @ 23:54:17
Postat av: Jonas

Men särskilt viktigt är att det är biskopar som opponerar sig. Att det finns goda präster som Torbjörn det vet vi redan, och naturligtvis massor av lekfolk som applådernar reservanterna.



Skulle inte förvåna om det är någon eller några av biskoparna som nu i smyg kommer att lägga sin röst på Frimodig kyrka..och skulle de veta detta för ett år sedan, kanske skulle någon kunna tänka sig öppet deklarera detta.



Nu när förfallet har gått så långt i vår kyrka tror jag att det är bra med en djupgående och tydlig spricka, det viktigaste är Kristi kyrka och inte Svenska kyrkan, sen skulle man kunna tänka sig att en del i ledningen när de ser vad som håller på att ske ändå ångrar sig i sista stund och för kyrkans skull drar i handbromsen på något sätt.



Om beslutet går igenom hoppas jag vid Gud att reservanterna bland biskoparna kommer att vägra viga prästkandidater och diakoner som kan tänka sig att viga samkönade par..och kanske gärna kan tänka sig att viga sådana som annars på grund av sin tro inte får vigas..men detta lär väl inte ske ändå.

2009-09-04 @ 23:01:08
Postat av: "Syster"

Fint inlägg Jonas. Tänk om det vore möjligt att några biskopar skulle vägra viga blivande präster som ämnar viga par av samma kön.

Varför kan inte detta bli en viktig fråga att ha sin grund för genom Bibelns ord!



Tycker också att Kristi kyrka är ett bättre namn, en kyrka som vill efterlikna Kristus i sin verksamhet, åsikt. Inte ändra åsikt efter tidsandan utan ha Bibelns Ord som fast grund.



Halleluja!

2009-09-05 @ 18:37:55
Postat av: Anonym

Nämen nu har det ju faktiskt dröjt flera dagar sedan du skrev sist. Har du tappat frimodigheten?

2009-09-06 @ 21:41:14
URL: http://alvsbyfolkhogskola.nu
Postat av: den gamle kamraten

Det var alltså jag som skrev förra kommentaren. Blev något strul med identifieringen.

2009-09-06 @ 21:43:11
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0