Tack gode Gud! (III)

Nu tänker jag mer specifikt på vad Biskop Bertil betydde i och för vår kyrka. Han blev det som hans företrädare Bo Giertz också var: en samlande gestalt. Just så som en biskop ska vara. Jag tänker på hur många olika kyrkliga riktningar som kunde känna sig samhöriga med Bertil Gärtner. Det blev synligt för mig i processionen vid begravningen när man såg präster som - minst sagt - representerar olika kyrkliga "flyglar" gå sida vid sida. Det är detta som är fördelen med att ha en biskopskyrka. Enigheten visar sig i att man lever i gemenskap med den gemensamma biskopen. Givetvis måste också, om den fulla gemenskapen ska finnas, en gemensam tro och bekännelse finnas, men om man bara ska nå enighet genom att prata sig fram till full enhet då är risken att man aldrig når den. Men när gemenskapen också uttrycks genom att man har förtroende för samma person då kan enhet manifesteras på ytterligare sätt.

Biskop Bertil bjöd in till de sk Linköpingsmötena. Det var den personliga auktoritet han hade och det förtroende han åtnjöt inom skilda grupper inom svenska kyrkan, som gjorde att dessa möten kunde komma till stånd och få så bred uppslutning. Han var uppskattad, omtyckt och engagerad i såval högkyrkliga aKF och SSB som karismatiska OAS och ytterligare sammanhang däremellan och på sidan. 

Låt mig säga det tydligt: det är den svenska kyrka som kom till synes vid Linköpingsmötena och nu vid biskop Bertils begravning - präster, diakoner, lekfolk, troende från norr och söder, öster och väster, hög- och lågkyrkliga, gammalkyrkliga och förnyade; i gemensam tro, bön och bekännelse; det är denna andliga gemenskap som för mig är svenska kyrkan!

Den s k "svenska kyrka" som under sken av kyrklighet i realiteten inte är annat än en rödblågrön röra* av partipolitiska kongresser och som framträder under det hycklande namnet "kyrkomöte"; den ser jag inte som den verkliga kyrkan och jag kommer inte att ta den på allvar.

Tack, gode Gud, att jag fått nåden att vara med under den tid då ännu något av den äkta svenska kyrkan var synlig. Tack, att biskop Bertil på många sätt fick vara den punkt där detta synliga syntes.

- - - - - - - - - - - - - -

Nu har jag skrivit tre blogginlägg sedan jag kom hem så nu får mina reskamrater vara nöjda. Det var trevligt göra denna resa med eder!

* uttalas med Carl Bildts skorrande "r"

Kommentarer
Postat av: Per-Eric Simma

Jag kände inte alls biskopen, och har bara sett honom på avstånd, men jag hade också samma fulla förtroende för honom som Biskop!

Det var avgörande för mig, när OAS började ha möten här uppe i norr!

Jag var mycket tveksam till de sammanhangen, (och många är det tyvärr fortfarande) men just Biskopens medverkan gjorde skillnad!

När en så seriös Biskop kunde delta och välsigna ett OAS möte, så slutade jag lyssna på teologiska "lättviktare", som gärna varnade för (och gör det fortfarande) för allt som man inte känner till.



Hans plats här på jorden kommer att vara tom, det är helt klart!

2009-10-12 @ 17:58:52
URL: http://pesimma.blogspot.com
Postat av: Så fint

Jag instämmer i T.L syn att kyrkan är långt ifrån Jesu Kristi ursprungliga kyrka. Det är en sorglig iakttagelse att du själv sitter med i kyrkomötet. Hur kan vi sprida evangeliet om Jesus om vi själva inte lever med Ordet? Jesus skulle med all säkerhet betackat sig en plats i den röd/blå/gröna, frimodiga röran. Erkänn att du vill ha makt, du med, precis som alla som väljer att kliva in och delta i det politiska maktspelet under sessionerna. Att vara präst innebär att följa Kristus och inte att sträva efter makt.

2009-10-13 @ 20:48:37
Postat av: Tobbe

Om det är så illa så är det väl bara att beklaga att jag blivit invald för ännu en period. Själv kommer jag att försöka göra det bästa av situationen.

Den typ av självförhärligande fördömanden som "Så fint" sprider omkring sig i form av påstådda självklarheter om vad Jesus skulle ha gjort - det har jag för länge sedan lärt mig att obekymrat skaka av mig.

2009-10-13 @ 21:36:10
Postat av: Jonas

Ja, Bertil Gärtner har ju verkligen givit Oas-rörelsen legitimitet och visat på att det absolut inte finns någon motsättning mellan en högkyrklig/katolsk kyrkosyn och teologisk uppfattning och den karismatiska väckelsen.

2009-10-14 @ 22:38:30
Postat av: Ebba

Hm

Skulle citatet "Jag tackar dig Herre för att jag inte är som en av dessa"... passa för någon av ovanstående män kanske?

För det tycks ju som att somliga "vet" hur det ska vara till skillnad från andra som inte är riktigt lika fina.

2009-10-17 @ 19:23:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0