Frimodig kyrka förbereder sig

I Luleå stift fick Frimodig kyrka tre mandat i stiftsfullmäktige. Hur många procents ökning det är när man går från 0 till någonting vore intressant att få uträknat. Men nu gäller det att vi förbereder oss för uppdraget. Det gjorede vi i Skellefteå igår (söndag) eftermiddag. De tre ordinarie och två ersättare. Vi hade lånat ett rum i en distriktskyrka i Skellefteå. Kul var det för då fick jag träffa en av mina prästvigningskamrater som jobbar där och en för mig dittills helt okänd man som var där på dopkaffe och som berättade att han brukade läsa min blogg. Tänka sig att man har läsare inte bara i Österbotten och USA utan t o m i Skellefteå. Han sade att han ännu inte funnit något som var riktigt fel i skriverierna å bloggen. Och det gladde och inspirerade mig så väldigt att jag nu levererar tre inlägg inom 12 timmar. Dessutom körde han motorcykel. Eller hörde jag fel så att han inte körde motorcykel? Ibland är det bra höra lite illa för då kan man höra vad man vill.

Vad gjorde vi då under de timmar vi träffades? Dels beslöt vi att utse en ordförande eller talesperson för gruppen. Jag höll på att skriva talesman men eftersom jag varit på tankesmedja om jämställdhet så hann jag bita mig i fingret innan det slog ned på¨tangetntbordet så jag kunde ändra till ...person. Hoppas någon av de stiftsasanställda som var på tankesmedjan läser detta så att dom får svart på vitt att dom inte jobbat förgäves. Dessutom utsåg vi en kvinna trots att kvinnor är i minoritet i vår trepersonersgrupp. Frimodig kyrka - ett föredöme i jämställdhet!

Dessutom talade vi lite om vad man under mandatperioden eventuellt skulle kunna motionera om, vad stiftsfullmäktige över huvud taget sysslar med, om vi ska ingå i någon slags valkartell med annan grupp osv. En trevlig och inspirerande eftermiddag.

Vi är alltså på G! Denna ringa begynnelse är början av en ny epok för svenska kyrkan. Tro inget annat. Frimodig kyrka ökade från 7 till 13 mandat i kyrkomötet. Det är den siffra som brukar nämnas. Men betänk också att vi gick från 10 till 35 mandat i stiftsfullmäktige runt om i landet (antalet stift där vi ställde upp ökde från 3 till 10). Det innebär att vi på ett helt annat sätt kommer att synas och märkas. Nästa val kan bli riktigt spännande.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

ska du inte sätta Tyskland på läsarkartan ???

2009-10-19 @ 10:24:50
Postat av: Tobbe

Måste få veta att någon läsare finns där i så fall

2009-10-19 @ 13:50:23
Postat av: Anonym

Hur länge ska det ta, innan ni fattar att lägga tid på dessa slagna, lurade, lidande människor. Det är tragiskt att se hur ni inbillar er att den Sv kyrkan med dess ruttna tro, skulle vara nått att bygga på. En gång i tiden var det en "riktig" kyrka, ett Guds hus. Nu är det ett enda stort hor och sex o finn dig själv klubb. Vill man "hitta" sig själv så är det bara o leta upp sig i telefonkatalogen. Jag garanterar att du hittar dig själv där.



När jag säger ruttna tro, så menar jag den riktning man valt i Sv kyrkan.



Men det verkar som man är såå feg för sina titlar (prästämbete)att man är villig att gå med på allt skit. Tror ni inte att Gud står bakom er, om ni skulle höja rösten mot detta avfälliga ledarskap, som nu fördärvar den kyrka ni så högt aktar. Kanske ni aktar den mera, än den Gud ni skall tjäna.



Du behöver inte svar på det här inlägget, du kan radera det om du vill. Men vi ska alla en gång svara in för den helige Guden, då frågar han nog inte hur det gick med Sv kyrkan o frimodig kyrka, utan vad har du gjort för EN av de mina minsta.



Hur har vi förvaltat vårat pund!

2009-10-19 @ 15:54:45
Postat av: Per-Eric Simma



Den anonyme skribenten, som i första stycket skriver att Sv kyrkan består av slagna, lurade och lidande människor, verkar glömt bort att det är i just sådana sammanhang, som det behövs folk som vågar stå för en annan väg.



I andra stycket påpekar den anonyme, att Gud står bakom de som vågar höja rösten, men den anonyme litar inte så mycket på Gud, att den höjda rösten är underskriven med namn.



Att vara kvar i Sv Kyrkan när det blåser, liksom att skriva i eget namn kräver mod.



Att ropa i anonymitet och springa när det blåser, låter inte som ett väl förvaltat pund.

2009-10-19 @ 20:18:34
URL: http://pesimma.blogspot.com
Postat av: Ann O Nym

har det inte funnits åtminstone EN läsare där ??

2009-10-19 @ 20:54:09
Postat av: Tobbe

Helt rätt Per-Eric



Nu är jag visserligen en person som försöker "tolka och tyda allt till det bästa" (Luthers förklaring till åttonde budet)och då kan man ju tänka sig att någon glömt fylla i sitt namn. Men annars har du givetvis rätt: att bara häva ur sig en massa vrede eller fördömanden och sedan gömma sig bakom anonymitet eller signatur innebär att ens åsikter inte får styrka eftersom man inte visar sig beredd ta sin del av lidandet.



Helt rätt Ann O Nym (som inte är anonym - för mig) jag har haft en läsare i Tyskland. Bra att du påmminer mig. Min blogg håller alltså på att bli världsberömd.

2009-10-19 @ 21:00:19
Postat av: Anonym

Per-Eric det blåser inte i den svenska kyrkan, den sjunker som en sten. Jag är inte rädd att skriva under, men jag gör det av en speciell orsak. Men det blir en annan sak att grubbla på.



J.Lampa

2009-10-19 @ 21:29:05
Postat av: Anonym

Man har slagits om vem som ska få bestämma i kyrkan så länge den har existerat. Så inte ett nytt under solen. Är det inte prästerna själva, är det politiker. Inte bildade Jesus nå parti, i verkligheten är det ingen demokratisk ordning i bibeln. Gud är allsmäktig!



Vad jag är ute efter, är att visa på feghet, ni måste skapa en politisk plattform, för att "våga" ifråga sätta överheten i Sv Kyrkan. politisk korrekt ska det vara. Jag ska ge ett "skarpt" ord från uppenbarelseboken. Tolka den så att också jag ska förstå vad den har att förtälja om feget osv..



Upp 21:8

>> Men de fega och de otrogna, och de som hava gjort vad styggeligt är, och dråpare och otuktiga människor och trollkarlar och avgudadyrkare och alla lögnare skola få sin del i den sjö som brinner med eld och svavel; detta är den andra döden.<<



J.Lampa

2009-10-19 @ 23:07:09
Postat av: Anonym

Per-eric!



Jag ska citera dig : Att vara kvar i Sv Kyrkan när det blåser, liksom att skriva i eget namn kräver mod.

Att stå upp och försvara den kristna tron kräver mod. Men det kan vi inte i egen kraft, det vet jag att du oxå vet. Men hur kan man försvara det galenskaper som nu pågår i Sv kyrkan, det gör man om man inte berättar för dessa "ledare" inom kyrkan, att detta leder hela kyrkan i sverige rakt i fördärvet. Inte människorna, men kyrkan o dess organisation. Då menar jag inte politiskt dravel, utan rent o klart Guds ord. Det i sin tur kan leda till att man får en stor spark i ändan, utkastad ur kyrkan typ. Men vadå! vi ska inte vara människoträlar, utan vi ska frukta herren vår Gud mera än människorna.



Eller menar ni på allvar att man måste tillhöra kyrkan eventuellt döpas där, för att det ska gälla budskapet om frälsning i Jesu namn o utrunna försoningblod?



citat:

>>Att ropa i anonymitet och springa när det blåser, låter inte som ett väl förvaltat pund.<<



Det är precis det man gör, ropar i anonymitet när man döljer sig under allahanda politiska dribblanden, kohandel. Eller varför inte citera Tobbe själv: ingå en valkartell? Med andra ord, man är beredd att ingå pakter med vadå, för vadå?



//J.lampa



2009-10-20 @ 15:11:07
Postat av: Sigrid L

För att återföra samtalet till Tobbes fråga:

Tyvärr går det inte att räkna ut statistk från noll, det säger i alla fall min på KTH studerande son. Däremot har Frimodig kyrka skaffat sig ett bra utgångsläge för ett rejält lyft vid nästa val. Från tre till X mandat. Vi återkommer om några år!

2009-10-20 @ 18:45:29
Postat av: Per-Eric Simma

Ni som inte vet om det, och kanske reagerar över att Janne Lampa och undertecknad fått upp farten, bör nog få veta att vi känner varandra väl, vi är inte ovänner, och vi har haft liknande diskussioner förut! :-)



Men då Janne kommer med frågor och påstående, så kidnappar jag Tobbes kommentarsida, och svarar.

Tobbe får väl gå in och bryta, om det spårar ur helt!



Jag håller med Janne i en sak, och det är att det ser illa ut för Sv Kyrkan, den kanske t. o. m. sjunker.



Men Janne går för långt när han hävdar att det är försent, och att "patienten" är död.



Så långt gick nämligen inte någon av våra tidigare väckelseledare, vare sig under 1500-talet eller under 1800-talets svåra tid, och då bör vi inte ge upp nu heller.



Vår uppgift är inte att "dödförklara" Kyrkor eller enkilda kristna sammanhang, vår uppgift är att kämpa så länge det går.



Vissa av oss gör det politiskt, och det finns många andra sätt, och det blir kanske inte alltid rätt.

Men om det sedan går så illa, så kan vi i alla fall säga att vi försökte.



Eller menar du Janne att vi bara ska titta när skeppet sjunker? Låter lite kallt, nästan i stil med , "rädda dig själv och strunta i andra"?



2009-10-20 @ 21:46:49
URL: http://pesimma.blogspot.com
Postat av: Kyrkvärd med mattekunskaper

Tre dividerat med noll det blir oändligheten, dit vi alla är på väg.

2009-10-20 @ 22:04:19
Postat av: Anonym

>>Eller menar du Janne att vi bara ska titta när skeppet sjunker? Låter lite kallt, nästan i stil med , "rädda dig själv och strunta i andra"?<<



Det är precis det jag menar! Men det har inget att göra med att rädda mig själv. Det är den enda räddningen för Sv kyrkan, vilken jag inte "tror" är slut.



//J.Lampa

2009-10-20 @ 22:15:38
Postat av: Tobbe

Janne och Per-Eric får väl puckla på varandra bäst ni vill. Och Janne får puckla på mig.



Själv finner jag det inte så meningsfullt dock. Jag tror oftast att det i dylika situationer är bättre att väsentligen propagera för vad man själv tror än att försöka säga hur fel andra har.



Själv befinner jag mig i svenska kyrkan. Där försöker jag ta ansvar. Att göra det innebär alltid vissa kompromisser. Att ställa sig utanför helt innebär mindre inflytande överhuvudtaget. Vilket är rätt? Vilket är fel? Jag menar att det är svårt säga rätt eller fel i konkreta ansvarssituationer. Var och en kan bara ta ansvar för sig själv.

2009-10-21 @ 00:18:30
Postat av: Sigrid L

Kyrkvärd - dina mattekunskaper tilltalar mig. Min som använder nog tabeller och formler till sina uträkningar. Vi räknar i en annan dimension. Tack för den!

2009-10-21 @ 08:05:10
Postat av: Anonym

Tobbe! Guds ord kompromissar man inte med. Det är det som är problemet i kyrkan, sekter osv... Sen är du en "offentlig" person, du har en blogg som du sprider dina tankar på, klart du får svar o funderingar på dina tankar. Men det är lite som i verkliga världen (Kyrkan), ni som huserar där tror att ni vet vad som är "bäst" för dessa arma stackare till människor. Klart att jag inte vet vad som är bra o nyttigt för Sv kyrkan, jag är ju inte präst eller politiskt aktiv i kyrkan. Jag tror ju bara på BIBELNS GUD, stackar mej, som är så gammalmodig o bokstavstroende.



J.Lampa



2009-10-21 @ 09:42:36
Postat av: Gunvor Vennberg

Det är väldigt protestantisk problemlösning du visar prov på J. Lampa. Dra när du inte gillar läget. Men handen mot hjärtat: Hade vi haft den här situationen om vi fortfarande varit ett, d v s om inte vi hela tiden hade söndrat Kristi kropp. Av frukten känner man trädet. Det är dags för alla protestanter att erkänna att detta läge är söndringens frukt! Både reformationens statskyrkor och väckelsens flykt/utkastning från Sv K. Jag kan köpa att personer enskilt konverterar till historiska kyrkor, även om det blir svårare för dem som är kvar, men att bilda nya samfund är bara mer av samma medicin, en behandling som visat sig kontraproduktiv och dessutom emot Jesu uttryckliga bön. Då är det bättre att vaka och be uthålligt. Samt evangelisera både inom och utom kyrkan.

2009-10-21 @ 11:20:33
Postat av: Anonym

Vem har pratat om att bilda nya samfund???



Jag saknar bara MOD,(för FRI är jag redan) stå upp för den kristna tron, för skriften (BIBELN) osv... Jag saknar defentivt inte nå nytt parti, som nu minnsan ska ta tag i all bedrövlighet. Det är bara Gud som kan upprätta den fallna människan.



Det finns bara en GUD, det finns bara en BIBEL, det finns bara en TRO. Nu pratar jag om det som bär till salighet och evigt liv.



Att försöka slingra sig igenom hierarkin i Sv kyrkan, inbilla sig att Gud skulle välsigna en kyrka som totalt lagt bort den levande tron. Fattar inte att man kan var så förstockad?



Vad spelar det för roll, om det är några få stackare som står för nå värderingar alls, om riktningen är utstakad av biskoparna i den Sv kyrkan?



Det är ju för sjutton dom som representerar (leder) den Sv Kyrkan, som öppet deklarerar att dom skiter i skriften ??



Jag är fortfarande kvar (medlem) i Sv kyrkan, har inte tänkt gå ur den ännu. Jag anser det vara bättre att bli utsparkad i så fall.

2009-10-21 @ 12:18:28
Postat av: Gunvor Vennberg

I så fall kan jag nog hålla med dig även om jag inte skulle uttrycka mig likadant. Var och en måste inför Guds ansikte fundera över vilka konsekvenser ett sådant beslut får för hur jag agerar. Ofta tycker jag att vi är för flata. Varför for vi inte ner till Uppsala och satte oss utanför kyrkomötet t ex? Det är för mycket likgiltighet, så fortsätt du, bara resultatet blir uppbyggligt - d v s att folk stannar kvar och protesterar och kämpar i tro, d v s "visshet om det vi inte kan se" just nu men som kommer tids nog.



Apropå kyrkomötet så kan man stava det tjur-ko mötet om man vill vara lite vitsig. Men detta visar ju på en könskomplemetär relation inom nötkreaturen. Så om denna skapelseordning ska avvisas i morgon så borde mötet i och med det byta namn till ko-ko mötet!



Var bibeltrogen: "Gläd er alltid i Herren"

2009-10-21 @ 12:44:10
Postat av: Anonym

Har suttit o kollat lite på debatten, o jag tycker den redan är ko-ko.



J.Lampa

2009-10-21 @ 20:41:27
Postat av: Anonym

Hur ska man som präst eller biskop, kunna sitta kvar i Sv kyrkan ? Ge mig en rimlig förklaring, som bygger på den heliga skrift, som hela våran tro vilar på. Nu har man öppnat en avgrund som inte går att stänga.



Tänk att det alltid, jag säger alltid är från Kyrkan eller liknande, som det värsta avfallet kommer ifrån. För en otrogen kan väl inte falla, eller kan han eller hon göra det?



Nä ve och fasa över den trolöshet (Gudlöshet) som råder i den Sv kyrkan :(

2009-10-22 @ 14:30:30
Postat av: Anonym

Glömde återigen märka min post :)



J.Lampa

2009-10-22 @ 14:31:41
Postat av: "Syster"

Kul och sant uttryck du fick fram: Ko-ko mötet i stället för Tjur-ko mötet!

En total omsvängning har nu skett, mötesdeltagarna som bekänt färg är nu mer illa ute än de tyvärr förstår!

"Det ska bli drägligare för Sodom och Gomorra än för den plats/stad som tidigare varit kristen och avfallit" - något i den stilen står det i Bibeln.

I bön får vi trots allt lägga fram detta svek och förtrösta på Guds stora kärlek som ges åt de rätttroende en dag.

För Gud är allt möjligt, vi ser ofta ingen utväg, men vi ger ändå inte upp!

Guds Frid!

2009-10-22 @ 20:59:39
Postat av: Tobbe

Detta blir - om jag såg rätt - 24:e kommentaren till detta inlägg. Men nu har jag skrivit ett nytt inlägg så nu kan ni börja kommentara där istället så blir det lite variation.



J. Lampa!

Du får givetgvis kommentara vad du vill men det kan inte hjälpas att jag faschineras av att du, som i praktiken verkar vara mot allt jag gör (fortfara att troget verka inom kyrkans ramar), som tycks tycka att allt jag står för och gör är fullständigt fel och meningslöst; det fascinerar mig alltså, att du ändå så troget läser min blogg och har kraft att hela tiden upprepa att allt är fel. Varför är det så intressant. Det kan jag inte låta bli att undra.

2009-10-23 @ 01:20:23
Postat av: Anonym

Jag faschineras av att du verkar sååå frammåt o vill så gärna göra nått åt eländet i kyrkan. Ändå så blir det bara mest tomgång från er präster.



Jesus körde ut månglarna iur templet, vad gör ni?

2009-10-23 @ 08:10:15
Postat av: Per-Eric Simma

Jag har börjat tänka lite annorlunda i denna sak, och då hamnar nog J.Lampa också bland oss andra, som helt uppenbart tuggat för länge på tomgång.



För saken är ju den, att inget här på Jorden händer om inte Gud tillåter det, och det borde gälla då också ovisa beslut i Sv Kyrkan.



Varför tillåter Gud att sådant här händer?



Svaret skulle kunna vara, att han vill väcka oss, som bekvämt tuggat på tomgång, och halvsovit oss genom det Kristna livet, haft allt serverat i Sv kyrkan, utan att behöva anstränga oss på något sätt.



Kanske vill han bara väcka oss från tomgången, så att vi blir till någon nytta för andra?

2009-10-23 @ 22:49:04
URL: http://pesimma.blogsport.com
Postat av: Anonym

Ja du Per-eric, jag id's inte argumentera med tomma skramlande burkar. Det lever bara om, men inget händer.



Jag lovar att jag inte ska svärta ner denna öppna och ödmjuka sida nå mer. jag betackar mig för hycklare o månglare, kan bara be att Gud ska ha förbarmande med detta prästerskap som böjer sig för all slags orenlighet.



Du undrarde varför jag läser o kommenterar din blogg Tobbe. kanske för att jag någonstans inbillade mig att du är en som står upp för den kristna tron. Kanske någon att "ställa" upp bakom.



Men du liksom många andra gömmer er bara bakom politik. Jag följde med debatten som föregick beslutet om könsneutrala vigslar. Jag såg bara feghet o hycklare.



Nä, tack för mig !

Förövrigt varit på stormötet i finland i helgen

J.Lampa



2009-10-26 @ 14:58:38
Postat av: Anonym

Måte bara visa lite vad jag menar med min hårda oförsonliga sida på din blogg Tobbe.



Jag citerar från en länk jag hittade på Dagen:

http://www.apg29.se/blogg.php?artid=2019



Humanisten Patrik Lindenfors reagerar på Svenska Kyrkans beslut i vigselfrågan. Han menar att det inte är konsekvent och då citerar han själv ur bibeln:



Till exempel det Jesus säger i Matteus 19:4: "Har ni inte läst att Skaparen från början gjorde dem till man och kvinna?". Och Matteus 19:6: "Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt."



Det är inte dåligt att en ateist måste läsa sanningen ur bibeln då när trons folk inte ens själva gör det.



JanneL

2009-10-26 @ 22:54:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0