Läsare

Det har jag varit sista dygnen. Efter senaste inlägget insåg jag att jag behövde få lite fart på bokläsandet igen och få bort proppen i avloppet. Alltså beslutade jag mig för att under helgen läsa ut boken Shantaram av Gregory David Roberts. Precis som jag tidigare skrev så tycker jag att den mest gripande delen av boken är författarens beskrivning av när han bor i Bombays slum. Att läsa om den organisation, solidaritet, lojalitet och vänskap som trots allt kan finnas i dessa mycket svåra förhållanden. Sista delen av boken innehöll lite väl mycket dödande. Först var huvudpersonen nio månader i Afganistan och krigade med ryssen. Se'n när han återkommit till Bombay så blev det maffiakrig, med uppgörelser med både skjutvapen och knivar. En indisk variant av Sopranos alltså. Men till slut hamnade han igen (tillfälligt kanske men dock) hos sina vänner i slummen så då blev det lugnare igen.

Men när denna tegelsten som hindrat fortsatt läsande äntligen var avklarad så hade jag farten uppe. Och eftersom jag tycket att det blev lite väl mycket skytte (i Afganistan och i gängkrigen) så siktade jag in mig på något frommare i bokhögen på skänken. Alltså tog jag Skyttes båda böcker (Göran Skytte) Omvänd och På väg. Den förra - där Skytte beskriver sin resa från otro till tro - har jag tittat en hel del i på olika kyrkliga bokbord sedan den kom ut så jag har nog smygläst nästan hela boken. Nu fick jag hela i ett sammanhang. Vid något tillfälle (OAS-möte i Skövde) har jag själv hört honom berätta en hel del av det han skriver om. Kanske tycket jag att den andra boken - om det fortsatta kristna livet - var mer givande. Där går han lite mer på djupet i det andliga livet tycker jag.

Men jag rekommenderar verkligen båda böckerna å det varmaste.

När jag ändå var inne på läsartagen så passade jag även på att läsa i senaste numret av Keryx (Teologisk fördjupningstidskrift från Livets Ord som är - enligt min ringa mening - mycket läsvärd. Jag har tidigare skrivit att den sannolikt omkullkastar de flestas fördomar om vad som kommer från det hållet). Särskilt uppskattade jag en artikel av Svante Rumar om förhållandet mellan tro och naturvetenskap. Han menade att Paulus - med sin syn att Guds väsen kan anas t o m av hedningarna genom skapelsen - borde ha varit genuint intresserad och positiv till den naturvetenskap som försöker utforska just skapelsen. Dessutom menar han att Darwins kritik mot (delar av) den traditionella kristna tron inte sker på vetenskaplig grund utan på teologisk. Det är alltså snarast som en slags pre-liberalteolog som Darwin ifrågasätter den traditionella tron och inte på grund av nödvändiga slutsatser pga hans naturvetenskapliga insikter. Intressant.

Gripen blev jag ochså av berättelsen om Elsa Borg - vita bergens ängel. En kvinna som bedrev ett arbete bland Stockholms fattiga och utslagna på 1800-talet.

Givetvis har detta myckna läsande under helgen och innevarande lediga dag inneburit att jag bara hunnit en bråkdel av det jag också tänkt göra: städa. Än så länge har jag bara hunnit till avdelningen plocka-undan-allt-som-ligger-och-dräller i köket på matbordet, i hallen, i vardagsrummet. Steg ett är att bära allt i olika högar till arbetsrummet på övervåningen. Jag trodde att jag skulle ha inspiration även för del två: sortera allt som jag vid återkommande del ett-ryck samlat i arbetsrummet, men det hann jag inte. Jag måste ju blogga också!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0