I morgon

Alltså onsdag 25 november på kvällen, då ska jag vara med på kyrkofullmäktige i Örnäsets församling. Det är församlingens sista kyrkofullmäktige eftersom vi med kommande mandatperiod övergår till direktvalt kyrkoråd för att ett år senare slå ihop församlingen med Domkyrkoförsamlingen. "Som av en händelse" råkar Kh Anna-Stina vara upptagen imorgon kväll så jag får äran ersätta henne vid sammanträdet.

Kyrkoherden får alltid ordet i slutet av varje kyrkofullmäktigesammanträde för att under punkten "Kyrkoherden informerar" berätta* om församlingsverksamheten mm. Denna gång förväntas att jag ska dra lite av församlingens historia, vilket jag nog kanske är den rätte att göra. Jag har ju dels varit präst i Örnäset de sista dryga 17 åren, bott i församlingen de 11 första åren av dess historia och under större delen av mellanperioden bott och jobbat i grannförsamlingen med viss utsikt så att säga. Min gamle kamrat gav mig i telefon ikväll vissa tips om vad jag skulle kunna berätta från församlingens tidiga historia, vår barn- och ungdomstid.

Läsarna får återkomma till bloggen så får jag lämna ett referat av vad jag kommer att säga.

Redan nu kan man säga att när församlingen - enligt planerna - den första januari 2011 slås ihop med Domkyrkoförsamlingen så är det på församlingens 49-årsdag. Synd tycker jag att vi inte väntar ett år så det kunnat bli nyårsfest med kombinerat 50-årskalas och begravningsmiddag. Men min gamle kamrat tipsade mig om hur jag kunde göra något roligt av detta. Men det berättar jag efteråt.


* vill man vara lite skämtsamt elak så kan man ju säga att det möjligen säger något om relationen mellan beslutsstruktur och verksamhet att kyrkoherden måste informera det högsta beslutande organets medlemmar om vad som försiggår.


Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Men nog brukar det väl vara så att högsta tjänsteman ska vara föredragande och berätta vad som sker i verksamheten

2009-11-25 @ 16:53:26
Postat av: Tobbe

Säkert rätt tänkt, men då uppstår ett annat problem: just att kalla kyrkoherden för "högsta (föredragande) tjänsteman" är ett tecken på hur fruktansvärt totalt vi fastnat i den totalt okyrkliga kommunala modellen.

2009-11-25 @ 23:24:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0