Lära Bibeln på dator

För några år sedan gjorde Kyrkans Tidning en undersökning av bibelkunskapen hos blivande präster. Den vara ganska dålig (bibelkunskapen alltså, inte undersökningen). Hur det står till idag vet jag inte. Sannolikt inte bättre. Med andra kyrkoanställda är det väl knappast bättre. Jag hörde för en tid sedan att en nyutbildad församlingspedagog idag inte har mer bibelskunskap än det som var normal konfirmandkunskap för 25-30 år sedan.

Detta måste vi ändra på. Idag fick jag en

IDÉ
Embryot till idén föddes igår när jag talade med en person som är med lite i arbetet att utveckla kyrkans nya intranet. Han skojade om att man skulle kunna passa på att lägga in en del roliga funktioner i programmet. Då fick jag - efter att ha sovit på saken - en idé till en funktion som skulle vara både rolig och nyttig.

Tänk dig att när man ska logga in på kyrkans nät då får man en bibelfråga. Om man svarar rätt på den så får man säg 3 min inloggningstid, sedan kommer en ny fråga osv. Om man svarar fel får man bara 30 sekunders inloggningstid innan en ny fråga måste besvaras. Så den som inte kan får svara på fler frågor. Givetvis får man efter rättningen se det korrekta svaret så man lär sig. Sedan kan man tänka sig att det finns en pott på kanske 50 frågor som återkommer, särkilt dom man svarat fel på ända tills man svarat rätt på alla minst två gånger (så det visar sig att man verkligen kan och inte bara har gissat). Då flyttas man till nivå två med 50 nya, svårare frågor. Givetvis får man där lite längre inloggningstid både vid rätt och fel svar - man måste ju belönas för att man klarat nivå ett. Sedan finns givetvis nivå tre, fyra osv. När man klarat alla frågor i nivå fem så upphör inlärandet och man har obegränsad inloggningstid. Utom vid vissa slumpartade tillfällen som kommer då och då som en liten repetition så att kunskapen ej förskingras. Vill man så kan man ju lägga målen lite olika för olika personalgrupper: kyrkoherdar når fri inloggning först efter avklarad nivå fem, övriga präster nivå fyra, diakoner och pedagoger nivå tre osv.

Om man vill skulle man ju kunna ha en liten beskrivning av de olika nivåernas frågeinnehåll så att man kan bedöma om det vore idé att hoppa direkt till nivå två eller rentav nivå tre. Men för att bestraffa högmodiga teologer som tror allt för mycket om sig själva så gäller givetvis att om man går direkt till en högre nivå och där svarar fel på fler än en fråga av fem då åker man automatiskt ner en nivå och får stanna dubbel tid på den nivån. Ni vet, ungefär som när skidskyttar får en straffrunda pga en bom.

På nolltid skulle bibelkunskapen öka. Väckelsen skulle komma säkert som "amen i kyrkan" (i vart fall skulle chansen för väckelse vara betydligt större än genom den metod som svenska kyrkan hittills använt: att bekämpa alla "kvinnoprästmotståndare". Den taktiken har uppenbarligen inte fungerat.)

Jag kan hjälpa till att hitta på bibelfrågorna. Min gamle kamrat som är kunnig i dylikt får hjälpa till. Men vem i bekantskapskretsen är nog kunnig å det datatekniska? 

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Jag minns dendär undersökningen. Jag tror att teol-stud-are på Johannelund prickade ca 25%. Det gällde att pricka in 66 Bibelcitat, ett för varje kanonisk skrift i Gamla och Nya testamentet. Detta innebar att efter ett tag kunde viss uteslutningsmetod användas alltefterhand som man "förbrukade" Bibelböcker. När jag hade två citat kvar gällde det att träffa rätt mellan Esra och Nehemja. Då - men först då - blev det klockren gissning. Och det blev rätt.

Fast data-genvägar till Bibelkunskap tror jag inte på. Det gäller att läsa boken - eller böckerna. Och numera är det ju 77 stycken.

2009-05-15 @ 22:38:26
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Anonym

hur hade han tänkt sig att det skulle bli med eventuella dokument som inte har sparats innan inloggningstiden går ut?

2009-05-15 @ 23:04:19
Postat av: Laestadian

Intressant det du skrev om laestadianismen. Kanske du är intresserad av att kommentera min video om laestadianismen. Bara att klicka på länken.

2009-05-16 @ 01:48:56
URL: http://www.youtube.com/watch?v=klav40ty5Ng
Postat av: Tobbe

laestadian!

Scrolla ner till mitt inlägg om laestadianismen så kommenterar jag din video där, där du också lade in en länk.

2009-05-16 @ 08:18:34
Postat av: SvBG

Jag tycker det var en kul idé. Är dock inte så säker på att det är bästa sättet, men ändå: kul!



Först och främst måste det ju handla om läsning, vilket "den gamle kamraten" mycket riktigt skriver. Men alla sätt är bra och tillåtna, så länge som det syftar till att öka kunskapen om Bibelns innehåll!

2009-05-16 @ 09:30:50
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Prästkandidaten

Kan vi inte också få frågor om kyrkohistoria? Präster, och annan kyrklig personal, behöver inte bara bibelkunskap, utan minst lika mycket om kyrkans, och kristendomens, historia! Det är ju först då vi lär oss hur man genom tiderna har sett på, och läst, Bibeln... :)

2009-05-16 @ 09:58:13
URL: http://prastkandidatensliv.blogspot.com/
Postat av: Laestadian

Det var ju trevlig att du tyckte om Youtube filmen om laestadianismen. Det är ju klart att din syn på rörelsen är mycket färgad av vad laestadianismen är i norra Sverige. En sak jag funderat över är varför rörelsen slagit genom så lite i Sverige. I Finland är rörelsen verkligen stor. Rejält över 100000 personer är involverade i de olika riktningarna.



Det är ju också verkligen synd att rörelsens förhållande till kyrkan är så spänd i Sverige. Trots att kyrkan liberaliserats också i Finland, har i alla fall huvudfåran, gammellaestadianismen, flyttat sig mot kyrkans mitt. Eftersom den riktningen är så centralstyrd, har det stor betydelse vem som sitter i styrelsen. Den nuvarande ordförande är prästvigd teolog, vilket också märks i rörelsens verksamhet. Till exempel så kommer årets stormöte i Åbo, vilket också i år kommer att samla kring 60000-70000 laestadianer till en plats, att ha 17 st präster och andra kyrkans arbetare som predikanter. Också ärkebiskopen kommer att hålla en predikan på mötet. Tidigare år har det kyrkliga inslaget varit betydligt mindre.



Din syn på västlaestadianismen och de gamla sederna var inte ohejdat positiv förstod jag underförstått.



Också här tror jag rörelsen är helt annorlunda i Finland trots att man vill hålla sig till den enkla och anspråkslösa livstil som präglar riktningen.



Finlands motsvarighet till SVT gjorde för en tid sen en dokumentär om västlaestadianernas missionsarbete i Ryssland, och sällan har man sett något på TV som beskriver en reigiös rörelse så positivt. Om du vill bekanta dig med västlaestadianismen i Finland, så kan du lyssna på länken jag satt till det här inlägget. Det är en typisk predikan av de finska västlaestadianerna, som också tolkas till svenska. Jag tror inte du någonstans kan höra ett så barmhärtigt Guds ord som i deras predikan.



Det är ju synd att rörelsen fortfarande är så plittrad, men helt klart kan man se försonliga tongångar mellan riktningarna i dag.



De svenska gammelaestadianerna kommer att ha sitt största möte i Haparanda i år, så då finns det möjlighet att bekanta sig med dem.



Jag har gjort en längre och bättre version av min film på finska. Den har haft över 1000 tittare på ett par veckor, så laestadianismen intresserar verkligen folk i Finland. Hoppeligen kan filmen i någon mån bidra till att ena rörelsen genom att presentera de olika riktningarna. Altjämt är största problemet hos gammellaestadianerna, som har en negativ syn på andra riktningar. Hoppeligen håller det här nu på att förändras.

Postat av: "Syster"

Verkar besvärligt, att ha med inloggningstid att göra, när man så enkelt bara kan, om man verkligen vill, öppna sin Bibel och läsa.

Finns det något enklare?

2009-05-17 @ 09:39:46
Postat av: Anonym

Vad menar den gamle kamraten med att Bibeln nu har 77 böcker? Har jag missat nåt? Upplys mig, min kunniga och bildade morbror =)

2009-05-17 @ 10:01:15
Postat av: Tobbe

Någon har tydligen missat något. 66 böcker i Bibeln + 11 apokryfer som finns med i den senaste översättningen. Så enkelt var det med det.

Apokryferna (tillägg till GT)fanns med i de två första svenska bibelöversättningarna - Gustav Vasas Bibel på 1500talet och karl XII bibel på 1700talet men dom kom inte med i 1917 års Bibel helt enkelt för att man hann inte översätta dom till 1917 då den bibelöversättningen nödvändigt skulle ges ut eftersom det var 400årsjubiléet av när Luther spikade sina 95 teser på slottskyrkans i Vittenberg port. Apokryferna kom ut (om jag minns rätt) 1921 och då hade vi redan börjat vänja oss vid bibelutgåvor utan apokryferna och så förblev det under 1900talet. Men nu är dom alltså tillbaka igen. Till glädje för en del som tycker att dom ska vara med i en komplett bibel, till irritation för andra som helst tycker att dom inte ska det. Själv tycker jag att dom ska det men ändå använder jag Folkbibeln där dom inte finns med. (hm!)

2009-05-17 @ 18:01:59
Postat av: Ann O Nym

så bloggarn själv lever inte som han lär.. hmm ....

2009-05-17 @ 20:35:46
Postat av: systerdotter Lisa

Det var jag som hade missat nåt. Två saker till och med, att fylla i mitt namn och det där med Bibelns böcker =) Fast om man ska vara petig så visste jag det egentligen innan, det där med apokryferna, bara att jag inte fattade att man kan räkna med dem i Bibeln.

Jaja. Svårare än så var det då alltså inte.

2009-05-17 @ 21:57:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0