Frimodig kyrka

Nu är Frimodig Kyrkas listor till kyrkomöte och stiftsfullmäktige klara för hela landet. Du kan läsa om det på Frimodig Kyrkas hemsida. När du väl tittar in där så tycker jag att du även ska läsa bloggen som finns där. Då kan du hänga med lite i det som debatteras. Intressant när det gäller listorna i valen är att vi har flera personer som gått över till Frimodig kyrka från andra nomineringsgrupper. Dels är det några som gått över från Kristdemokrater i svenska kyrkan. Dom är väl fortfarande kristdemokrater i den världsliga politiken men har funnit att det är rimligare att i kyrkans sammanhang tillhöra en nomineringsgrupp som är helt fri från politiska bindningar.

Minst två socialdemokrater finns också på våra listor och det är just lulestiftslistorna. Gunvor Vennberg, från Vännäs församling sitter för närvarande i Egendomsnämnden i Luleå stift för socialdemokraterna. Men ställer alltså i årets kyrkoval upp för Frimodig kyrka. Samma gäller Johan Marklund från Skellefteå. Han har tidigare bott i Karlstads stift och där blivit invald i både kyrkomöte och stiftsfullmäktige. Men nu har han också bytt och står på¨våra listor. Hade jag lyckats med mina övertalningsförsök hade vi kanske haft ytterligare en på våra listor som tidigare kandiderat i kyrkoval för socialdemokraterna. Nå, man ska inte ägna sig för mycket åt övertalning. Folk ska gå in i det som dom känner sig kallade till, det som dom gör i frihet och glädje.

Jag sitter och funderar: ska jag skriva ungefär samma sak som jag gjorde om ämbetssynen, att ni inte behöver vara överens med mig i denna fråga för att läsa min blogg eller gå på mina gudstjänster eller deltaga i andra aktiviteter som jag arbetar med i församlingen. Jo, naturligtvis är det så. Det är ju detta som gjort att jag under så många år som präst varit principiellt mycket tveksam till alla former av parti- (eller annat grupp-) engagemang. För är man med i ett sammanhang så kan det bli så att man förlorar kontakten med människor som finns i annat sammnahang. Och som präst är man till för alla. Inte bara präst för vissa grupper.

Men likväl, det är snudd på att jag tycker att med Frimodig Kyrka förhåller det sig annorlunda. Den politiska ockupationen av svenska kyrkan har nu fått så allvarliga konsekvenser att det måste nog sägas vara varje övertygad kristens plikt att revoltera mot den. Och om man vill göra det, och om man vill återupprätta svenska kyrkan på den bibliska grunden - ja, då finns det i praktiken bara ett verkligt alternativ i kyrkovalet* - Frimodig Kyrka.**

*detta gäller ju stiftsfullmäktigeval och kyrkomötesvalet (som är det absolut viktigaste när det gäller de frågor som i praktiken ger hela samfundet svenska kyrkan sin kända offentliga identitet). På lokalplanet, församlingar, pastorat och samfälligheter, där får man undersöka från plats till plats vilket alternativ som är bäst.
**om du inte tror mig när jag säger att Frimodig Kyrka är det enda verkliga alternativet - läs på nätet och jämför vår valplattform med de andra nomineringsgrupperna och partierna. Döm själv!

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, jag håller med dej! Frimodig kyrka är det enda fullt anständiga alternativet för en evangelisk kristen (sen att POSK och ÖKA är anständiga alternativ i bemärkelsen opolitiska är en annan sak - det FINNS alltså möjligheter även för en liberalteolog som blivit varse att dagens system misskrediterar aktuella "reformer).



Ja, Frimodig kyrka är det vettigaste alternativet som det nu blev - när EFS inte ställer upp i kyrkovalet p.g.a. att det blev större reaktioner mot att en väckelserörelse skulle göra en nomineringslista till kyrkomötet än att politiska partier gör det!



Hälsningar Andreas (somnade med barnen och vaknar därför nu i gryningen ;o)

2009-05-09 @ 03:47:04
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Father Brown

Frimodig kyrka är naturligtvis det enda rimliga alternativet också för katolskt troende i Svenska kyrkan.



2009-05-09 @ 10:27:42
Postat av: Tobbe

Fantastiskt att Frimodig Kyrka är enda alternativet för både evangeliskt och katolskt troende i svenska kyrkan (själv tycker jag ju att det är samma sak!)och några andra slags troende finns väl inte. Och några som inte är troende har väl ingen anledning bry sig om valen i en kyrka. Alltså får Frimodig kyrka 100% av rösterna!!

Jag säger det igen: fantastiskt!

2009-05-09 @ 17:03:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0