Midsommarafton

O, jag älskar det urgamla kors...
Så lyder en del av refrängen i en sång (På en avlägsen höjd) som jag har på en skiva (vinyl - och jag har en grammofon så jag kan spela den!) med Viktor Klimenko. Det är en härlig lovsång till korset som platsen för vår frälsning. Jag lyssnar på den då och då och blir uppmuntrad. Kom att tänka på den sången när jag för en stund sedan satt i Nederluleå kyrka och såg det solbelysta triumfkricifixet. Ett fenomen som uppstår ca kl 22.45-23.15 under en period av 1-2 månader varje sommar. Det är alltså bara tiden kring sommarsolståndet som solen ligger högt nog under den tid av dygnet när den är nästan i norrläge och lyser in genom fönstren på kyrkans norra sida. Vackert var det. För i år var det inga moln ivägen. Ibland har man bänkat sig förväntansfull vid kvällsandakten men bara skugga, skugga skugga. Den som inte sett det (alltså det solbelysta korset, inte skuggan!) rekommenderas å det varmaste att besöka någon av de kvällsandakter (22.30) som Nederluleå församling ordnar några gånger varje sommar under tiden kring midsommar. Hoppas också att du den gången har soligt väder. Låt dig ej luras om det är mulet när det är dags sätta sig i bilen. Det händer ofta att solen vid halvelvatiden kommer under molnen. Hoppas att du också för höra lika vacker sång (Lennart Johansson) som jag fick höra ikväll och att du får lyssna till en lika central och innehållsrik predikan (Hans Johansson) som jag fick höra ikväll.

Men hur kommer det sig att jag är i Gammelstad frågar sig alert läsare. Skulle jag inte vara på Stefanosgården i Gagsmark? Har jag skippat det?* Bort det. Jag har varit där och hållit ett föredrag om Kyrkan. Men av olika skäl fann jag anledning åka hem över natten och morgondagens förmiddag och väl hemma i Luleå kom jag på att jag lika gärna kunde sova äver i min kyrkstuga och där sitter jag nu (bärbar dator, mobilt bredband!). Tur att jag har allt nödvändigt (tandborste, pyjamas, kaffe och te) på plats. I morgon far jag tillbaka till Stefanosgården och håller föredragets del II kl 15 och predikar senare på kvällen och håller högmässa på söndagen.

Till sist lovade jag rapportera hur det gick med bilköp till dottern. Jo, vi hittade en mycket fin Golf - i Älvsbyn av alla platser! Hon bestämde sig för den. Tur att vi inte fallit för några av de tidigare exemplaren vi tittat på. Denna var mycket finare - men dyrare!

Och allra sista läser jag i NSD att hovrätten fastställde livstidsdomen för den man som som i tingsrätten dömts för mord på Caroline. Trots advokatens in-absurdum-försök att finna anledning till ogillande av åtalet. Men jag konstaterar att för oss alla - fördömelsevärda syndare - gäller Jesu ord i Jh 5:24: Den som hört mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen** utan har övergått från döden till livet.
* jag kunde ju ha råkat åtlyda Kyrksysters halvkvävt outsagda men antydda råd i en tidgare kommentar att inte ha mitt umgänge med foilk som jag inte borde träffa pga någon historia. Men jag tog Frälsaren till föredöme: han brydde sig inte heller när folk tyckte att han träffade fel folk (publikaner och syndare).
** Guds dom - inte tingsrätters och hovrätters

Kommentarer
Postat av: kyrksyster

Tja... du kan ju haka upp dig, känna dig illa berörd... Men jag var bara mycket förvånad faktiskt!

2009-06-20 @ 15:57:52
URL: http://blogg.aftonbladet.se/13059
Postat av: Tobbe

Att vara förvånad är tillåtet. Men jag blir nyfiken på vem Kyrksyster är. Åtskilliga av dem som kommentarar på min blogg under signatur har jag antingen listat ut vilka de är eller så har de själva gett sig tillkänna. Men Kyrksyster känner jag inte.

2009-06-21 @ 22:59:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0