Imam för en dag

...kan man säga att jag var igår. Tillsammans med några vänner var jag bjuden på middag hos en muslimsk familj. När dom bjöd hade dom hälsat via en av de inbjudna "ta imamen med". Dom menade alltså prästen men visste inte vad det hette på svenska eller vad det kristna ordet var för en sådan religiös funktionär.

Nå, det var en trevlig kväll. Lite annorlunda dock med gästerna ätande i vardagsrummet tillsammans med dem i familjen som rymdes kring soffbordet (vilket råkade vara alla män och äldre pojkar i familjen) medan övriga familjemedlemmar (vilket råkade vara kvinnor och flickor och yngre pojkar) satt på köksgolvet och åt. Men lagom till teet och kaffet så samlades alla i vardagsrummet och samtalade och skojade. En trevlig kväll. Och alla förstod till slut att jag är präst, inte imam.

Men kanske skulle man vänja sig vid att vara imam. Läste just i en tidskrift som kom i brevlådan igår* att om befolkningsutvecklingen i europa fortsätter som nu (europeerna har få barn - klart under det 2,11 barn per kvinna som i genomsnitt krävs för kulturens överlevnad medan de muslimska invandrarna har betydligt fler barn) så kommer det att innebära - om utvecklingen blir som hittills alltså - att europa har muslimsk majoritet inom 50 år, i vissa länder kommer det att gå betydligt fortare; i Nederländerna kommer den muslimska majoriteten att vara ett faktum redan om ca 15 år. Om det fortsätter som hittills vill säga. Man kan ju tänka sig att även muslimer med tiden "moderniseras" och får mer utbildade och yrkesarbetande kvinnor i större utsträckning och därmed färre barn. Men tänkvärt är det likafullt. Och värt att besinna att ännu har det inte hänt någonstans på jorden att ett område som varit kristet dominerat och sedan förlorat den kristna samhällsprägeln (nordafrika, mellanöstern) har återfått sin kristendom (som dominerande religion alltså).

Bäst jag fortsätter vara präst så länge det finns någon som vill lyssna på mina predikningar.


* Kristet perspektiv - svenskspråkig finsk kvartalstidskrift som utges av kristna inom Borgå stift (svenskspråkiga stiftet i Finland)

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

dom kunde lika gärna ha kallat dig helig man,

som präst är du ju det enligt många lixom imamen och rabbinen

2009-06-23 @ 23:23:07
Postat av: Anonym

Hejsan!



Nu kapar jag din blogg lite.



Förvånar mig att ingen av er "präster" har nått att säga. Inte är det väl så att ni inte vågar?



Tänkte slänga in en kort, men ack så viktig fråga jag hittade på nätet. Det vore intressant att höra vad ni själva säger om detta.



Jag citerar:

>> Vid prästvigning i Svenska Kyrkan lovar prästerna att hålla sig till bibeln och konkordieboken. Då det framgår entydigt av bibeln att homosexuella handlingar är mot Guds vilja, så bryter en präst mot sina löften om han medverkar i en ceremoni där samkönade par avlägger äktenskapslöfte i kyrkan eller inför Gud och Församlingen. Jag har många gånger hört ateister påstå att prästerna i Svenska kyrkan är hycklare för att de inte själva tror på bibeln, jag har hitintills trott att detta bara gällde ett fåtal, men om Svenska Kyrkan inför samkönade vigslar, så kommer varenda präst som stannar kvar att därmed ha bevisat att de är oetiska hycklare. Även de som drivit frågan om samkönad kyrklig vigsel kommer att håna den kyrka de besegrat.<<

2009-06-27 @ 17:56:54
Postat av: Laestadian

Nu finns en ny film om laestadianismen på Youtube. Den här gången från veckoslutets stormöte i Åbo (>60 000 personer).



http://www.youtube.com/watch?v=NHZMtacol5k



(Jag brukar ju meddela dig då det kommer upp nya filmer där.)

2009-06-27 @ 22:19:38
URL: http://www.youtube.com/watch?v=NHZMtacol5k
Postat av: Fredrik

Problematiken med islams spridande i Europa är intressant. Tyvärr applåderar fler kristna utvecklingen i någon sorts naiv snällism snarare än att faktiskt vara ärligt och verklighetsförankrat oroliga...

2009-06-28 @ 13:49:16
Postat av: Lars Karlsson

Tillväxtsiffrorna för Islam är överdrivna. (Även om de växer. Enligt wikipedia (engelska) med forskar referens:



2015 Nästan Fördubblat (Omer Taspinar)

2020 Fördubblat (Don Melvin)

2050 20% av befolkningen (Esther Pan)

2100 25% av befolkningen(Philip Jenkins)



Att Islam i Nederländrna kommer att växa från 6% till 50% på 15 år verkar osanolikt.

Dessutom består större delen av beolknings tillväxten generellt i Europa med även den muslimska befolkningen av imigration. Sen vet vi inte vad som händer med människor i framtiden.



inEurope" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/IslaminEurope

2009-07-03 @ 10:59:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0