Härskartekniker och fördomar

Nu till nå´t helt annat. Rubriken kommer sig av att jag just håller på att läsa en bok i ämnet. Liten pocket bara. Snart klar. Intressant? För all del! Lite tjatig kanske med alla exempel och alla kommentarer till dem. Men visst är det nyttigt att bli uppmärksammad på saken - igen! Ofta har man ju hört beskrivningar av härskartekniker så att det oftast förutsätts vara män som använder dem mot kvinnor. Men det kan givetvis vara tvärtom också. Och kvinnor kan använda dem mot varandra. Och män också givetvis.  Det mest lärorika i boken är kanske hur man ska bemöta olika "härskare". Det gäller att sätta in motattacken omedelbart innan problemet fått växa till sig och blivit ohanterligt. Typ om man har någon som visar sin dominans genom att nonchalera en och inte hälsa. Då kan man gå ifatt vederbörande och fråga "hur mår du?" och när den andra undrar varför man frågar det så säger man tex "jo, för att jag hälsade på dig men du svarade inte så jag undrar om du går och bekymrar dig för något, men du kanske bara inte hörde". Typ. Eftersom jag är en notorisk "icke-hälsare" så ser jag fram emot att mina arbetskamrater börjar använda den tekniken mot mig. Ett annat alternativ är ju att göra som en av våra vaktmästare som säger "G-O-D-M-O-R-G-O-N, T-O-R-B-J-Ö-R-N!!!". Jag tror att jag har börjat lära mig.

Nåt annat jag lärt mig är att man inte ska placera folk i fack efter sina fördomar. Man tror alltså att vissa människor är på ett speciellt sätt. En fördom som man kan ha är att homosexuella män är intresserade av heminredning. Får erkänna att jag är så okunnig i dylikt att jag inte ens visste om den tanken överhuvudtaget. Men så lärde jag mig att den fördomen - som jag alltså inte hade - får man inte ha. Och vad händer? Jo, jag får i brevlådan en av dessa gratistidningar som villaägare får och i den var en stor artikel om två män (homosexuella får man anta eftersom dom bodde ihop och räknade varandra som sin familj) och artikeln visade deras bostad och framför allt badrum som var inrett efter alla konstens regler och dom var givetvis ytterst intresserade av - heminredning.

Vilken tur att jag inte hade den fördomen!

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ajajaj, du kanske ändå har fördomen att två män som bor tillsammans och räknar varandra som sin familj är homosexuella? (Jag menar, dom kanske är bröder? Eller inbitna ungkarlar som kommit på att man kan bo billigare om man delar hus? Eller så har de kanske bildat en minikommunitet för fördjupat andligt liv?).



Men OK, nuförtiden får kanske din hypotes betraktas som den troligaste; fördomar kan ju ibland vara delvis sanna och ser man på: det FINNS homosexuella som är intresserade av heminredning! Fast det bevisar ju inte den generella tesen. (Jo jag vet att den intelligente - och humoristiske - bloggägaren inser det - men du kan ju ha lite mer korkade och/eller humorbefriade bloggläsare ;o).

2009-06-05 @ 11:45:38
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag ber om hjälp!Min leastadianska väninna behandlar mig så illa.Hon använder sig av härskarteknik,och skäller ut mig o anklagar mig,för att jag inte är tillräklig i hennes ögon.Vet inte hur jag ska kunna försvara mig.Jag har alldrig tidigare varit med om att ngn slår ner mig så hårt.Är i 60-års åldern dessutom.Jag hoppas på svar så fort som möjligt!!!

H.Marie

2009-06-23 @ 08:44:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0