Första dagen på resten av ditt liv

Igår var alltså rätta dagen för mitt prästvigningsjubileum, det som jag i praktiken firade tillsammans med två prästvigningskamrater redan i söndags. Men en liten markering gjorde jag igår också tillsammans med några vänner. Fick också en hälsning från andra vänner vilka önskade mig ytterligare 30 välsignade prästår. I så fall skulle jag bli över 85 år. Nå, min svärfar är i den åldern och han håller fortfarande någon gudstjänst då och då, så visst...

När jag prästvigdes fick jag av en vän till familjen en tavla. Hon hade själv målat ett fint motiv med en vacker blomma och sedan skrivit psalmtexten

Sänd av himlens sol en strimma
Herre över mödans dag
Skänk åt varje dagsverkstimma
kraften av ditt välbehag
Fyll mitt hjärta med den tro
varur trogen tjänst kan gro

Uppmuntrande och fina ord. Har alltid haft tavlan i arbetsrummet så jag har regelbundet sett den och läst psalmen för mig själv under åren. Givetvis är det en bön även för framtiden.

När jag tänker tillbaka på de trettio åren och ser utvecklingen i landet och svenska kyrkan och jämför hur det var då med hur det är nu; ja, då kan man givetvis känna viss sorg. Kyrkans och den kristna trons - i vart fall den yttre religiösa sedens - ställning i folklivet har försvagats. Se fr a  statistiken för konfirmandarbetet. Men än större förändring är väl de innehållsliga. Det stundande beslutet om vigsel av samkönade par även i kyrkans regi visar på en förändring i det grundläggande teologiska synsättet som för några årtionden sedan framstod som fullständigt omöjligt. Den på senare år etablerade rekryteringspolicyn, för fr a präster men även för andra anställda i kyrkan, innebär ju också att dessa innehållsliga förändringar i kyrkan kommer att fortgå och att accelerera.

Nu låter jag som en gnällspik - och det är jag ju, ivart fall när det gäller det officiella kyrkosystemet (som alltmer fjärmar sig från de personliga kristna på "golvet").

Men glädjeämnen finns  också för mig (personligen) när jag nu firar trettio år som präst. Framför allt detta att jag fortfarande känner samma glädje i det som är prästämbetets centrala uppgifter: att fira mässa och predika. Glädje också att jag fortfarande får erfara att de himelska kanalerna inte är helt tillslutna utan att jag kan erfara mig buren av den Helige Andes inspiration och människors förböner.

Nog ska jag kunna köra på i alla fall några år till.

Kommentarer
Postat av: SvBG

Gratulerar - och jag önskar dig Guds välsignelse över kommande år också! :-)=

(Det sista var en smiley med en elva)

2009-06-11 @ 16:35:12
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Jonas

Gratulerar så hjärtligt och Guds rika välsignelse över din fortsatta prästgärning! Ja om man har hälsan och vill det själv, varför ska man sluta att vara aktiv präst (eller biskop) bara för att man har uppnått en viss ålder? Jag tycker för övrigt det är synd att biskoparna nu går i pension (även om vissa emeritusbiskopar är rätt aktiva) när de är 65-67..höj pensionsåldern för biskopar! Och hade det varit så tidigare hade vi sluppit vissa som kanske inte varit och är så lyckade...



..tyvärr så ser det ju inte så ljust ut för Svenska Kyrkan, snart är ju gränsen nådd för när man inte längre kan säga att Svenska Kyrkan är en del av Kristi Kyrka och det är inte roligt..den känns som att en splittring, förhoppningsvis i godo är den bästa lösningen..vi får se vad sker i höst och därefter.

2009-06-11 @ 19:34:47
Postat av: kyrksyster

Jo, mycket vatten har runnit under broarna sen vi vigde oss åt kyrkan och Gud. Somt har blivit bättre, annat är sig likt och ett och annat är rakt inte bra alls.



Men så är väl våra liv också... det förändras. Det blev kanske inte vad man trodde. Misslyckandena är många, en del blev bättre än man trodde. Mycket blev bortom vad man kunnat tänka ut.



All lycka!

2009-06-12 @ 18:20:36
URL: http://blogg.aftonbladet.se/13059
Postat av: Jonas

Ja och dag är ju en sorgens dag då heresin breder ut sig över kyrkan, i och med kyrkostyrelsens skrivelse i äktenskapsfrågan..

2009-06-12 @ 19:56:41
Postat av: "Syster"

Det är glädjande att höra/läsa, att du känner dig "buren av himmelska kanaler" och att du erfar alla de förböner inför förkunnelse av Ordet som, sänds till Jesus då du är en tjänare i Jesu namn.

Det du en gång tagit emot, som gåva av Gud själv, denna stora och välsignade nådegåva, den bär frukter

även idag.

Vi som bekänner Jesus som Herre ska se framåt och glädjas åt, att den dag han kommer tillbaka, närmar sig alltmer.

Gud Väsigne dina dagar som tjänare och redskap för Guds stora plan.

All denna underbara natur som nu växer framför oss, i år igen, gläder mig så mycket - en visshet om Guds kraft och tacksamhet att han gjort detta för vår skull, känns så starkt.

Mvh "Syster"

2009-06-12 @ 21:48:01
Postat av: den gamla kamraten

Nu har det varit "Första dagen på resten av ditt liv" i flera dagar. När kommer "Andra dagen på resten av ditt liv"?

2009-06-14 @ 22:34:20
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0