TV och religion - igen

Hade tidigare lovat läsarna en kommentar till gångna veckans program om Brödraskapet SSPX (visst var det rätt bokstavskombination?). Själva bödraskapet är inte mycket att säga om. Dess existens är ju väl känd för alla med lite insikt i det som rör sig runt om katolska kyrkan. Det är alltså en grupp som protesterat mot vissa av de moderniseringstendenser inom Katoloska kyrkan som andra Vatikankonciliet på 1960-talet innebar. Länge har det pågått medlingsförsök mellan utbrytargruppen och Vatikanen. Och även om Påven till sist tröttnade (när gruppen vigde egna biskopar) och exkommunicerade gänget så har Påven trots allt gått gruppens krav till mötes i så måtto att det är tillåtet att i Katolska kyrkan fira mässan enligt den gamla ordningen som brödraskapet förespråkar. Inget nytt i det.

Att det däremot inom denna grupp finns så tydliga högerextremistiska tenenser var nytt för mig, men jag har ju aldrig brytt mig särskilt mycket om denna grupp. Det klart olustiga var den tydliga förintelseförnekelsen som en av dess biskopar gjorde sig skyldig till. Helt oacceptabelt. Tråkigt att en fd svenskkyrklig präst hamnat i sådant sällskap. Hade känts roligare om tidigare kollega (som jag i ock för sig aldrig mött, vad jag vet) konverterat till den officiella katolska kyrkan.

Men det jag har lust yttra mig om är mer TV-programmet än brödraskapet. Som vanligt fylls jag av stor olust inför SVT:s reportage om religiösa grupper:

I allmänhet
ogillar jag SVT:s återkommande fokus på udda extrema religiösa grupper.

I synnerhet
ogillar jag den i programmet underliggande - i mina ögon tydliga - katolikskräcken. Detta borde höra en gången tid till. Det var faktiskt på 1500-talet som svenskarna trodde att katolik i praktiken var liktydigt med skumma jesuiter med dolkar under kåporna. Bara reporterns sätt att uttala att nu ska sverige rekatoliseras, nu ska det bli korståg fick en att haja till. Det lät nästan som om en invasion av hundratusentals stridsberedda soldater stod för dörren. Sedan framgick att det handlar om en grupp som i hela norden utgör ca 20-30 personer och som snart har en (1) präst.

Vad är syftet med att skapa den här skrämseln och fruktan?

Jag tror:
1. Syftet är att svärta ner katolska kyrkan. Givetvis kan man knappast förvänta sig att gemene man ska kunna skilja en liten sekt, utesluten är den stora kyrkan från kyrkan själv. Alltså blir namnet katolik generellt smutskastat. En gång i tiden - på den gamla katolikskräckens tid - då var vi i Sverige rädda för katoliker för att dom sades vara falska kristna, och för att vi trodde att dom skulle bränna oss på bål i inkvisitionen. (Men sanningen är ju att vi klarade själva av att göra det senare och det var under en av Sveriges absolut mest lutherska perioder som det skedde).Numera kan folk dallra av rädsla vid tanken på katoliker för dom är ju mot kvinnliga präster och äktenskap för homosexuella och - sist men inte minst - aborter. Dettta sista är ju det absolut värsta man kan vara i detta land idag. Den som på minsta sätt ifrågasätter riktigheten - och den moraliska oklanderligheten - i den nuvarande abortlagstiftningen och dess praxis i sverige, den personen har förlorat all samhällelig trovärdighet.

2. Nästa syfte är att svärta ner alla allvarliga kristna som tror någonting som dom bygger på Bibelns ord eller Kyrkans tradition.

Min slutsats:
Det här TV-programmet handlade inte alls bara om prästbrödraskapet PiusX.  Det var en del i en långsiktig, medveten propaganda (även om allt som sades i programmet var sant!) syftande till att på sikt misskreditera alla kristna. Man börjar med en extrem grupp utgången ur katolska kyrkan, sen vanliga katoliker, sen icke-katoliker som sympatiserar med katoliker, sen...Likadant när SVT gjort program om inhemska kristna grupper. först extrema frikyrkogrupper (typ Knutby), sen radikala pingstvänner mfl, sen övriga grupper som vill karaktärisera sig som bibeltroende, sen...

Är jag för paranoid. Målar jag fa'n på väggen? Tror inte det. Men det får framtiden utvisa.


Kommentarer
Postat av: Janne

Du är inte paranoid, men det har framkommit ännu mera galenskap. Det kommer från Koskinen, där han kallar sina egna kollegor för talibaner o svartbröder?



Phuu! vilka herrens tjänare vi har i detta förbannade land, det är ingen svordom jag slängde in, utan ett konstaterande över sveriges tillstånd i dag.





2009-01-25 @ 13:31:20
Postat av: "Syster"

Vet ej om detta är sant? men har hört av en "trosbroder", att katolska kyrkan, som tidigare tydigen bannlyst denna "sekt", har tagit detta tillbaka. Är det sant?

2009-01-25 @ 19:13:54
Postat av: Ann O Nym

vad jag förstår så var Fraternité Sacerdotale Saint-Pie X (sspx) uteslutna ur nattvardsgemenskapen och inte från den katolska kyrkan. Det Benedikt XVI har gjort är att han välkommnar sällskapet tillbaka in i nattvardsgemenskapen.

2009-01-25 @ 19:32:18
Postat av: Father Brown

Riktig analys i det stora hela tror jag. Sspx må vara en udda företeelse som inte samlar så stora skaror men enligt min mening pekar de på en fara som i allt väsentligt riskerar att drabba varje kristet sammanhang nämligen den inre sekulariseringen.



Andra vatikankonciliet innebar enligt min mening många bra saker men faran med mång av konciliets reformer är att de kidnappas och drivs långt utöver det de var tänkta att vara. Detta har också hänt på många håll inom den katolska kyrkan.



Vi kan alltså vara tacksamma mot brödraskapet för att de påminner oss alla om faran med att urholka traditioner och begrepp så att inte längre betyder det de en gång gjorde. Jfr begreppet äktenskap eller ämbete.

2009-01-25 @ 20:15:33
Postat av: Fredrik Fernbom

Mitt intryck är snarare att det är Svenska kyrkan man är ute efter. Arborelius ges ju rikliga tillfällen att yttra sig och ta avstånd från rörelsen. Nej, ännu en anledning för människor att sluta betala kyrkoavgift är vad det handlar om!

2009-02-03 @ 18:40:13
URL: http://www.fernbom.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0