Läsarna är på hugget

Det märks på bloggstatistiken. Skriver jag inte på några dagar då sjunker beöksstatistiken på bloggen stadigt, men så fort jag producerar ett inlägg så stiger den igen. Eftersom jag oftast skriver mina inägg mellan kl 21 och 24 så blir det väl för det mesta dygnet efter som ökningen märks.

Hur kan läsarna veta exakt när jag skrivit, frågade jag mig för en tid sedan. Då svarade en av läsarna informativt att man kan prenumerera på inläggen, så man får veta så fort det kommit ett nytt inlägg. Funderade själv på om jag skulle börja använda den tjänsten på de bloggar jag ofta läser. Men, nej! Det skulle ju ta bort en del av sporten och spänningen. En del av själva grejen med att kolla in andras bloggar är ju att man inte i förväg vet om man bara möts av samma gamla gnäll som man redan mött flera dagar i rad eller om man ska mötas av något nytt och spännande. Det är ju så som det är i verkligheten. När man någon gång möter en gammal kamrat så är han ju för det mesta exakt som han alltid brukar vara. Inget nytt under solen. Men om han för en gångs skull säger något nytt då blir man ju positivt överraskad.

Den lilla spänningen i mitt bloggläsande vill jag inte ta bort från mitt annars så stereotypa liv. Men som sagt: att andra läsare använder dylika tjänster kan vara förklaringen till den precision med vilken besökstalet stiger direkt jag skrivit något nytt.

Vad som däremot inte lika lätt låter sig förklaras av sagda blogginläggsprenumerationstjänst är det faktum att när jag skrivit om något kyrkligt så stiger besökstalen till ännu högre höjder. Så till exempel nu senast när jag skrev inlägget om besök hos biskopen: dagen efter hade jag det femte högsta besökstalet de sista 90 dagarna. Kan det förklaras? Är det så att den som prenumerarar på en vink om nya inlägg också får ämnet för inlägget så han vet om han ids spana in det eller inte? Detta skulle jag naturligtvis kunna ta reda på, men väljer att låta så dum som jag nästan är så ger jag någon alert läsare chansen att briljera genom att undervisa mig.

En annan förklaring skulle ju kunna vara att någon av mina trogna läsare på stiftskansliet genom internmail meddelar alla arbetskamrater att nu har Torjörn skrivit nå't intressant - igen. Om det förhåller sig på det sättet så kommer jag dock aldrig att få veta det eftersom jag inser att ingen på stiftskansliet - av omsorg om sin framtida kyrkliga karriär - någonsin skulle våga erkänna att han/hon* läser Torbjörn Lindahls blogg.

* notera det inklusiva språket; jag har deltagit på av stiftet ordnad tankesmedja om jämställdhet

Kommentarer
Postat av: ATL

Klicka på den lilla RSS-ikonen under månaderna till vänster så kommer du till en sida där man kan prenumerera på s.k. "aktiva bokmärken" (heter så i Firefox iaf). Då får man en extra meny i webbläsaren där rubriken till de senaste 25 blogginläggen visas. Vid varje rubrik finns en ikon som ändras när man har klickat på den så man enkelt kan se vilka inlägg man redan läst.

2009-12-04 @ 09:12:33
Postat av: Tobbe (OTL)

Jag gissade väl att det var ungefär så men det gläder mig att jag gav min tvillingbror chansen att vara den alerta läsare som talar om hur det förhåller sig.

2009-12-04 @ 12:09:59
Postat av: den gamle kamraten

När du skriver "När man någon gång möter en gammal kamrat så är han ju för det mesta exakt som han alltid brukar vara. Inget nytt under solen. Men om han för en gångs skull säger något nytt då blir man ju positivt överraskad" hoppas jag att orden "en gammal kamrat" betyder kompisar i största allmänhet - inte "den gamle kamraten", alltså mig.

Att mötet med mig alltid är ett möte med nya alerta inspirerande tankegångar och goda färska roliga historier jag inte berättat förr bör du vara väl medveten om - sedan gammalt. ;-)

2009-12-04 @ 18:24:20
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Naturligtvis är det skillnad på DEN gamle kamraten och gamla kamrater i allmänhet. Tro inget annat. Att jag sedan inte har någon annan (så) gammal kamrat - det är ju en helt annan sak!

2009-12-04 @ 19:03:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0