Bibelhelg på Stefanosgården

Eftersom Lelle i Luule tyckte att ett besök på Stefanosgården till helgen kunde vara en bra motvikt till Livets ords-surr, så berättar jag gärna mer om vad det är för ställe och vem talaren är. Stefanosgården ligger inom Byske församling (några mil norr om Skellefteå) men är helt fristående från Svenska kyrkans organisation. Det är en liten kurs/lägergård uppbyggd med några sovstugor, matsal mm kring en gammal västerbottensgård* med ett annat gammalt mindre hus (f d bagarstuga?) på gården. Den drivs av Hans och Åsa Degerman som håller den igång under större delen av sommarhalvåret. Mer information kan du få på hemsidan som jag länkar till.

Kommande helg 15-16 augusti är det alltså Bibeldagar med Anders Persson från Umeå. Bara talaren gör att jag nästan skulle vara beredd ändra alla planer för att deltaga. Anders lärde jag känna under mitt första studieår i uppsala 1973-74. Han prästvigdes och tjänstgjorde i Gällivare, Piteå och Sävar. Under några av åren då han var i Piteå kom han med sin hustru till oss flera påskaftnar i rad och delade först vardaglig gemenskap kring påskbordet och sedan andlig gemenskap kring nattvardsbordet när han firade mässa tillsammans med mig vid påsknattens gudstjänst i Nederluleå kyrka (första åren på åttiotalet). Sedan började han ägna sig åt litteraturstudier och har doktorerat. Han har alltså världsligt yrke numera men "frilansar" lite som präst då och då. För några år sedan (ja, det börjar väl vara tio år vid det här laget!) hörde jag honom vid två tillfällen hålla bibelförklaringar om försoningen. Helt fantastiskt att lyssna på. Jag gör alltså gärna reklam för dessa dagar. Är han sig lik så blir du inte besviken. Exakta tider för bibelföredragen, och hur du hittar till platsen, kan du läsa på hemsidan. Möjlighet finns säkert att sova över om man vill och anmäler sig. Du som hungrar och törstar efter god andlig undervisning har inget att skylla på om du stannar hemma.

* exakt detsamma som en norrbottensgård med den enda skillnaden att den flyttat en bit söderut!!

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Enligt min dotter, som vid Umeå universitet studerar för att bli lärare i svenska och engelska, är Anders P den bästa läraren hon mött - hittills under tre år.

2009-08-13 @ 00:36:48
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Ann O Nym

Ett alternativ till stefanosgården kan vara att besöka klippans ungdomsgården där det är en Israelkonferens under temat 'Har kristna ett ansvar för Israel??'. medverkar gör bla Siewert Öholm

2009-08-13 @ 02:31:10
Postat av: Kristen

Till "Ann O Nym". Kristna har ett ansvar för att se till att det blir fred i mellanöstern. Det här betyder att man frångår de religiösa anspråken på landet.



Jag brukar fråga av Israelvännerna om de verkligen tror att Gud vill att en hel folkgrupp förtrycks och fråntas deras mest elementära människorättigheter, på grund av folk tror på honom.

2009-08-13 @ 10:03:21
Postat av: Tobbe

Intressant uppslag från "Ann O Nym". Nu får jag beslutsångest.

Dock tycker jag att "Kristen" är lite väl snabb i sina omdömen. "Kristen" tycks förutsätta ett visst svar på konferenstemats fråga. Kanske har "Kristen" kunskap om konferensen och arrangörerna som gör ett sådant antagande rimligt. Vad vet jag. Men jag tycker att vi i denna brännande fråga så mycket som möjligt ska undvika "förförståelse" om varandra.

Som jag ser det är frågan helt öppen: "Har kristna ett ansvar för Israel?"

Svaret kan bli antingen

Ja eller Nej.

OM svaret blir Ja så kan ju (rent teoretiskt) anvaret ifråga definieras på flera helt olika sätt, tex:

* ansvar för att staten Israel överlever politiskt och eller militärt.

* ansvar för att Israel kan ta hand om och försörja sina invånare, ge dem god utbildning mm osv.

* ansvar för att Israel inte "förtrycker främlingen."

* ansvar för att Israel drar sitt strå till stacken vad gäller fredsprocessen.



Osv.



Personligen skulle jag lyssna först och kommentera sedan.

2009-08-13 @ 11:59:04
Postat av: Laestadian

Det är inte frågan om någon ”förförståelse”, för vem som helst kan googla på Siewert Öholm och se vad han har för åsikter.



Jag tänker nu i dag börja göra en film som likt den jag nu linkar till gällande kreationism, avslöjar israelvännerna för vad de är.



Börjar man göra religiösa anspråk på Israel, hamnar man i en våldspiral som inte har någon ände.



Min film kommer att avslöja vad de religiösa anspråken innebär, både gällande StorIsrael (det område man med Bibeln gör anspråk på), och det oerhört destruktiva i profetiorna gällande t.ex. det tredje templet.



Jag kommer också att visa att det moderna Israel inte har någon som helst grund i de GT profetior som uppfylldes redan på sin tid.



Nyttan med filmen kommer att vara att, om inte israelvännerna själv förstår det, så att i alla fall människor som ser på dem, förstår att de inte bara är en skam för kristendomen, utan även en skam som människor.



Jag tycker att min film om skapelselära gör det förträffligt, men gällande kreationister.

2009-08-13 @ 13:14:08
URL: http://www.youtube.com/watch?v=cXxhbvqKx9c
Postat av: den gamle kamraten

En fråga till signaturen Kristen: Vilket eller vilka svar ger dem du ställer din fråga till?

2009-08-13 @ 16:01:14
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Kristen, Laestadian

Jag brukar hänsvisa till kristendomens kärna som är budskapet om syndernas förlåtelse, samt främsta budet att älska sin nästa som sig själv.



För mig är detta i första hand en människorättsfråga. Sionisterna är rasister. Jag har varit medlem i Amnesty så länge jag kan komma ihåg.



Det trevliga med de kristna sionisterna, är att de själv skapat ett minst lika förträffligt material som 6000-års kreationisterna, att utgå från då man exponerar vad deras tro verkligen går ut på.



Filmen om de kristna sionisterna kommer att bli minst lika spektakulär som den om kreationisterna.

2009-08-13 @ 16:59:51
URL: http://www.youtube.com/watch?v=cXxhbvqKx9c
Postat av: Sigrid L

Anders!!!! Han och jag och en tredje person delade lägenhet i Uppsala. Innan Gällivare. Han är en synnerligen god vän. Smyg in en inspelningsapparat!! Att han övergick till litteraturen kan väl knappast ha att göra med att jag blev bibliotekarie.

Åk dit!! Och HÄLSA!!!

2009-08-13 @ 17:38:00
Postat av: Ann O Nym

Till Kristen

Du svarade inte på den gamle kamratens fråga så gör om, gör rätt!!

2009-08-13 @ 22:57:23
Postat av: Laestadian

På följande länk ser ni hur laestadianerna ställer sig på den svages sida i mellanösternkonflikten, rakt upp i den politiska toppen av landet.



Pentikäinen är laestadian, Stubb är ateist (eller nåt ditåt).



Det här är något helt annat än den okristliga politik Israelvännerna för.



Jag har inte en aning om vad "Ann O Nym" frågar? Kan du förklara närmare?

Postat av: Ann O Nym



Om du läser "den gamle kamratens" fråga igen så ser du att han frågar VILKET SVAR du får av dem du ställer din fråga till.



Ditt svar går ut på vad du SÄGER till dem INTE vad DOM SVARAR.



2009-08-14 @ 01:04:14
Postat av: Kristen Laestadian

Ja förlåt, sist jag frågade ledde det till följande svar:



"Tuleeko Jumala hyväksymään sellaisia taivaaseen, jonka usko Häneen, edellyttää että pieniä lapsia tapetaan ja kokonaisen kansan ihmisoikeudet poljetaan maan rakoon."



Minka "kansan", kysyn vaan? Vuonna 1964 perustettiin PLO, jolloin nk. "Lansiranta" oli viela Jordanian hallussa. Ei ollut mitaan palestiinan valtiota, ei kansaa, ei hallitusta. Vasta 1967 sodassa Jordania joutui luovuttamaan osansa ja Egypti osansa Israelille.



Tunne tosiasiat, lestadiolainen.



Varefter jag visar att det inte finns någon grund för profetiorna och hänvisar till hur man driver bort palestinierna från sitt land. Jag brukar också förklara att personen hamnar till helvetet om han inte gör bättring.



Hittils har det alltid fungerat.

Postat av: Sigrid L

2009-08-14 @ 13:17:36
Postat av: Sigrid L

Synd att ni halkat så långt från ämnet. Nu missar säkert Tobbe min uppmaning att åka och hälsa till Anders. Därför skriver jag det här och påminner honom.

2009-08-14 @ 13:23:16
Postat av: Andreas Holmberg

Enligt min mor är norrbottensgårdarna en modul LÄNGRE (minst) än västerbottensgårdarna. Kör genom Bertnäs by nån gång när ni passerar Kopparns så får ni se en storfin samling norrbottensgårdar!



Fast visst, Norrbotten och Västerbotten är ju historiskt sett samma landskap (kompis till Österbotten på finska sidan). Låt oss fira delningen 1810 med en återförening och åter kalla alltihop Västerbotten med Lappmarker - residensstad Pite eller Skellefte så slipper Lule och Ume dryga sej mot varann.

2009-08-15 @ 15:06:11
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0