Glad Påsk!

Nu är påskhelgen över. Eller...? Annandag påsk är ju kvar. I mitt föräldrahem har det alltid citerats Lage Eklöv som var rektor på Hållands folkhögsskola där jag bodde som barn. Enligt min fader så lär han ha sagt något i stil med att Gud skapade vilodagen men annandagar är människors påfund. Nå, jag tycker det är roligt att det är flera helgdagar i rad. Jag trivs med många gudstjänster oavsett om jag leder dem eller bara deltager i dem. Imorgon kväll har vi mässa i Hertsön kl 18. Jag har utlyst det som mässa med lovsång men det blir ngg lite si och så med lovsång. I alla fall om man förväntar sig den i den form som det numera oftast är: sånger av typ OAS-lovsånger ledda av ett lovsångsteam. Kanske satsar vi mer på bön istället.

Helgen har redan inneburit många gudstjänster för mig: skärtorsdagsmässa, långfredagsgudstjänst, påskdagshögmässa. Lägg sedan till tre sjukkommunioner under helgen.  Påskdagens kväll slutade med att jag gick i Mjölkuddskyrkan där min dotter sjunger i kören. Blir man inte less? Nej, absolut inte.

Ända felet med tillvaron just nu är att vädret inte inbjuder till motorcykelåkning. Katastrof. När ska det bli så soligt och varmt och torrt på vägarna att det finns skäl rulla hojen ur garaget? Kanske bloggrannarna Hanna och gamle kamraten (vilka välkomnat mig tillbaka från bloggfastan genom att erkänna att dom klickta in sig på min blogg dagligen av ren slentrian utan något som helst allvar) är lika glada så länge motorcykeln är inomhus för dom vet ju att deras respektive bostadsorter är på perfekt fara-till-nå´n-och-fika-avstånd när man är sugen på en tur med hojen.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Varför skulle vi bli missnöjda över ett besök av dig?

2009-04-13 @ 10:14:03
URL: http://hannajohnselius.blogg.se/
Postat av: den gamle kamraten

Jag skulle väl kunna räkna upp några anledningar...

Men de väger intet mot vad som förnöjer vid ett besök!

2009-04-13 @ 20:00:12
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Nej, Hanna varför skulle ni bli missnöjda. Min avsikt var bara att få igång lite kommentarer så det blir lite fart på bloggen igen. Och det verkar jag ju ha lyckats med.

2009-04-13 @ 21:40:37
Postat av: Andreas Holmberg

Nä här ska inte avslutas nån påsk inte ;o). Här sitter jag i arla morgonstund (somnade tidigt efter att ha lagt isäng barnen) med Luthers kyrkopostilla (Gleerups 1873) i tvåspaltiga jätteuppslag. Hela 20 sidor av denna postilla ägnas åt Tredjedag Påsk, som till yttermera visso bestås hela två (2!) predikningar (över Luk. 24:36-47).



Nu har vi ju visserligen fler årgångar och så, men tänk när man före Gustav III:s helgreduktion, "stora helgdöden", firade även Fjärdedag Påsk!!! Då hann man årligen gå igenom både fler påsktexter och sjunga fler påskpsalmer. När hinner vi sjunga dem nuförtiden? Och i varuhusen hörs de knappast alls. Nej, låt oss fortsätta fira påsk ("låtom oss hålla påska!) i dagarna sju - och veckorna sju, fram till pingst - och låt oss sjunga åtminstone en påskpsalm VARJE söndag, Herrens uppståndelses dag, hela kyrkoåret runt!!!



F.ö. är jag med i det informella sällskapet Annandagens Vänner och går i kyrkan även Annandag Pingst. (Liksom på Askonsdagen, Skärtorsdagen och Julafton, som är lika svarta som An.Pi. i min almanacka). Man kanske även skulle bilda sällskapet Tredje- och Fjärdedagens vänner? Fast lulesonen Rutströms (1721-1772) ord om julfirandet (som på hans tid också hade sina Tredje- och Fjärdedagar) har förstås även sin tillämpning på påsken:



"Stackare den, som icke firar Jul mer än fyra dagar om året; som icke vördar och kommer ihåg att tillbedja Jesus, och som icke längre än dessa bestämda högtidsdagar av hjärtat fröjdar sig i och över honom! Ingen kan göra helg och salighet uti en människas hjärta, utom den helige Ande, vars ämbete det är att i nådens ordning förhärliga Jesus för syndares hjärtan. En sabbat är en helig förebild till den sabbat eller rolighet, som står Guds folk tillbaka; jag menar själva evighetens helg. Ingen träder in i den eviga, som icke här i tiden haft och firat den andliga sabbaten, vilken icke är bunden till viss tid, utan tager sin början från trons anammande av Jesus och räcker tills vi ingå i vår Herres rolighet." (Ur Rutströms postilla, mej skänkt av konstnären Gunnar Johansson i Måttsund).

2009-04-14 @ 04:12:20
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0