Förnyelse

Som jag tidigare skrivit så hade vi surströmmingsfest i kyrkan i går kväll. Roligt, med mycket gemenskap och aktiviteter av både andligt och världsligt slag. Idag har arbetet bestått i både dop i Örnäsets kyrka och aktiviteter på Hertsö marknad. Vi hade en enkel gudstjänst kl 12.

Det pågår också en ekumenisk samverkanshelg i grannförsamlingen. På det frikyrkliga stället Klippan i Sunderbyn är det samlingar i dagarna tre. Medverkar gör OAS-rörelsens inspiratör Berit Simonsson. Strax ska jag åka dit för att höra hennes föredrag för kvällen. Gårkvällens föredrag missade jag pga surströmmingen men har i efterhand fått berättat en sak som hon sade. Det handlade om förnyelse. Dom hade förnyat köket i hennes hem, ni vet byta ut skåpluckor och vitvaror och så där. Och när allt är klart så ska man ta köket i bruk igen. Då går man till diskbänken och skruvar på kranen och vad händer då? Jo, det kommer exakt samma sorts vatten som det alltid gjort!

Tack Berit för denna underbara liknelse! Tänk om vi kunde inse att det är så det är med andlig förnyelse: formerna, det utvärtes kan skifta, men när förnyelsen är äkta så är det samma gamla pålitliga levande vatten som i alla tider. Jag önskar att många av mina vänner i den laestadianska rörelsen skulle förmå se det på det sättet när dom stöter på andlig förnyelse tex i OAS-rörelsens form. Förstå att lovsånger och musik, handklappningar och flaggor, förbön och liturgiskt rika mässor har mer med yttersidan att göra, men att innersidan, vi blir frälsta för Jesus Kristi skull och ingenstans under himmelen finns något annat namn genom vilket vi kan bli frälsta än Jesu namn - det är alltid detsamma. Dessutom kan jag ju säga att det som är den laestadianska fromhetens verkliga kärna och grundpelare: att man ska bekänna sina synder och ta emot syndernas förlåtelse - det har jag som biktpräst i OAS-rörelsen fått erfara precis lika mycket - om inte ännu mer - än i laestadianska sammanhang.

Bara en sak är sorglig i dag. Att jag jobbat hela denna klara soliga höstdag. Tänk vilken härlig MC-tur man kunde ha fått. Suck,suck! Men än är säsongen ej slut.

Kommentarer
Postat av: SvBG

Mycket bra liknelse! :-D

2008-09-13 @ 21:49:01
URL: http://www.svenbertilgrahn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0