Lyssna och rösta

Nu är jag inne på kyrkomötets näst sista dag. Det är svettigt att vara jämställd: alltid rusa ur plenisalen när en man talar och alltid springa in när en kvinna talar, så att jag hamnar i rätt statistik. Vet inte hur många gånger jag rusat ut och in. I går höll jag mig ute en lång stund då det pågick en ytterst lång och uttröttande debatt om huruvida man skulle ändra reglerna för Finska församlingen i Stockholm så att människor i hela Storstockholm får vara medlemmar, inte bara boende i själva Stockholms kommun.

Just nu när jag tar paus i ledamöternas datarum så ser jag på TV-skärmen att det är ärkebiskopen Anders som just nu talar. Att jag då befinner mig utanför rummet måste definitivt uppfattas som att jag inte ger mitt stöd åt gamla kyrkliga patriarkala strukturer.

Det var väl något sådant som kyrkomöteskollegan Irene Gustavsson från Boden försökte åstadkomma med sin motion vilken vi för en timmme sedan behandlat. I motionen föreslog hon (vilket jag i ett tidigare inlägg redogjort för) att kyrkan skulle skärpa reglerna för alla anställda, förtroendevalda och kyrkvärdar så att alla ska skriva på en avsiktsförklaring att dom är beredda samarbete med prästvigda kvinnor fullt ut. Som jag tidigare nämnt så föreslår utskottet enhälligt avslag. Men det intressanta var debatten idag. Motionens syfte är ju att stärka de prästvigda kvinnornas situation i kyrkan. I debatten deltog endast en prästvigd kvinna nämligen stiftskollegan Anna-Sara Walldén. Vad sa hon då? Jo, hon talade för utskottet mot motionen. Och hävdade att hennes sak inte alls skulle främjas av ytterligare regler och förbud och uteslutningar.  I stället handlar det om att älska och respektera varandra.

F ö höll Anna-Sara en morgonbön för någon dag sedan. Den absolut bästa andakten hittills under kyrkomötet. Med stolthet konstaterar jag att Anna-Sara är lulestiftspräst!

Två gånger har jag själv varit i talarstolen. Jag har alltså legat lite lågt. Jag hade först anmält mig som talare i nyss nämnda fråga, men efter Berit Simonssons utomordentligt fina inlägg så ansåg jag att allt var sagt så jag avstod. Lika bra det.

Annars hade jag tänkt säga att ett bifall till Irene Gustavssons motion skulle innebära att svenska kyrkan för lång tid framåt fortsätter på en väg som innebär att kampen mot kvinnoprästmotståndarna är en av dess viktigaste uppgifter. Ett bifall till utskottets avslagsyrkande innebär å andra sidan ett historiskt vägval: kyrkan har viktigare saker att syssla med än att jaga kvinnoprästmotståndare. Men som sagt, jag sa det aldrig. Skriver istället. Hoppas nu bara morgondagens omröstning går såsom antyddes av debatten.

Vi debatterar alltså en dag och röstar dagen efter. Anledning till den ordningen är att ledamöterna efter debatten ska få chans att väga argumenten ordentligt innan de väljer väg. Risken med systemat skulle å andra sidan kunna vara att nomineringsgrupperna hinner leta fram partipiskan (om dom nu har någon, vilket dom alltid förnekar) och se till att alla röstar "rätt". Får påpeka att vi i Frimodig kyrka alltid säger till varandra att var och en röstar efter eget samvete, ingen partipiska.

Ibland händer det dock att omröstningen går "fel", dvs utskottets förslag förlorar. Då blir det alltid applåd i plenisalen som om man vill berömma den som lyckats ändra kursen på en stor atlantångare eller när ett div I-lag lyckas besegra ett lag i allsvanskan. Det hände en gång i förmiddagens omröstning, just i frågan om Finska församlingen (om jag minns rätt). Hoppas dock att resultatet beror på att alla ledamöterna röstade rätt. Ibland kan det nämligen vara svårt. I vissa fall ska man rösta nej om man menar ja och tvärtom pga de ytterst krångliga propositionsordningarna. En granne på bänken röstade av misstag emot sitt eget förslag men kunde efteråt skratta gott eftersom det inte påverkade resultatet.

I morgon hoppas jag att utskottet förlorar några omröstningar om valfrågor. Det handlar om saker där man märker att alla små nomineringsgrupper står enade mot de stora partierna. Vi som tillhör de små grupperna upplevar att de stora partierna värnar om sina egna priviligierade positioner. Får se hur det går.

Kommentarer
Postat av: SvBG

Otroligt intressant att läsa dina rapporter från insidan!



Jag håller fullkomligt med det du skrev om ett historiskt vägval: "kyrkan har viktigare saker att syssla med än att jaga kvinnoprästmotståndare."



Långt viktigare!

2008-10-23 @ 22:41:31
URL: http://www.svenbertilgrahn.se
Postat av: Prästerik

Vill bara skicka med en skopa uppmuntran till er i kyrkomötesgruppen! Ni är bra!

2008-10-23 @ 23:19:00
URL: http://prasterik.wordpress.com
Postat av: Tobbe

Roligt att notera att Erik hittat till min blogg. Jag läser själv din blogg med stort intresse. Tack för uppmuntran till oss i kyrkomötesgruppen.

2008-10-25 @ 16:27:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0