USA-valet

Visst måste man skriva något denna historiska dag. Får erkänna att jag inte förmådde sova lungt hela natten utan steg upp kl 5 och bänkade mig framför TV:n och fick en stund senare höra Barack Obamas segertal live. Visst är det ett stort steg att en färgad person blir USA:s näste president. Det är ju fantastiskt mycket som hänt på några årtionden. Jag som är så gammal (!) att jag minns 60-talets raskravaller i amerikanska södern och Martin Luther King Jr mm mm....

Sedan kan jag ju inte låta bli att fundera i andra banor. Obama är alltså black inte white. Men sedan hör jag av en kollega vid morgonkaffet - något som jag ej visste, visar hur oinsatt jag egentligen är - att Obamas far är black men att hans mor är white. Halva hans släkt är alltså vita! Hur kan det komma sig att en sådan blandad person alltid blir black?? Alla som är lite mörkare än kritvit är alltså black. Varför inte tvärtom: alla som är lite ljusare än kolsvart blir white! Kommer att tänka på en deckare jag läste för några årtionden sedan. Där var en av huvudpersonerna en studentledare vid ett universitet, en av de svartas företrädare. Kommentaren i boken var undefär: han var percis så mycket mörkare i hyn än vad som krävdes för att inte ha betraktats som vit. Nå, nu är väl Obama betydligt mörkare än så. Men frågan är: är det white som är normen som allt annat bedöms efter?

En annan sak kom jag att tänka på igår kväll. Med benägen hjälp av programmet Debatt och speciellt debattören Sievert Öholm. Han påpekade att han sett ett stort valmöte med Obama (tiotusentals deltagare) där det ingick en pastor som talade (i realiteten predikade?) och bad - långt och högt - till JESUS. Öholms undran: varför får vi svenskar aldrig se det i media? Min undran: densamma + förtydligandet: varför är det enda kristna i USA som vi får höra talas om det som kallas "den kristna högern" ? Beror det på att svenska media vill få oss att ständigt förknippa all medveten tydlig kristendom med sådan religiös och politisk inriktning som i vårt land de flesta förväntas uppleva som oacceptabelt politiskt inkorrekt? Vad är det för indoktrinering som svenska medier vill bjuda oss på?

Men nu ska jag inte gnälla - även om det är mer i enlighet med min natur än att vara elak! - för visst är det trots allt något historiskt vi fått uppleva. Men jag får erkänna att det kändes ännu större när jag 1990 på TV såg människor kliva över Berlinmuren. Bob Dylan har rätt The times they are a'changing.

Undrar om man kan åka MC genom alla Obama-stater i ett sträck utan att behöva passera genom någon enda McCain-stat. Eller tvärtom kanske? Får kolla kartan.

Kommentarer
Postat av: "Syster"

Nu kommer saker att börja hända. Obama kallas av många kristen, men han är för fri abort och ska arbeta ytterligare för dess acceptans i USA. Han är för samkönade äktenskap, han anser Jesus vara en historisk person och en väg till Gud, inte Gud själv, i mänsklig gestalt.

Jag fruktar tiden framöver för många människor och samtidigt ser jag att nu tar skeendet för "födslovåndorna" ytterligare fart. Vi går närmare och närmare "nöden i världen" och Kristi återkomst! Får jag leva då han kommer tillbaka?

2008-11-09 @ 20:32:09
Postat av: Tobbe

Det du skriver om Ombama har jag ingen detaljkännedom om så jag kan inte kommentera det. Men visst är det väl så att demokrater generellt är "liberalare" i etiska frågor än republikaner.



Om just Obama är ett tecken på den ytterst tidens snara ankomst vill jag också låta vara osagt, men visst samlas tecknen och visst bör vi leva i medvetande om att slutet närmar sig. Man kan verkligen - som du gör - ställa frågan: hör vi till den generation som lever vid Herrens återkomst?

2008-11-10 @ 10:43:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0