Alpha

Nästan direkt när jag kommit hem från Rättvik (torsdag kväll) fick jag börja rikta in mig på Alpha-helg (fred-lörd). Som väl framgått någon gång på bloggen så är jag sedan några år engagerad i församlingens alpha-arbete. Andra arbetskamrater har dragit igång det och jag upplever det som en ren förmån att få vara med. Nu var det alltså alphahelgen, med temat den Helige Ande. Det var ju träffande att få ha det när man kommit direkt från en OAS-kurs. Det är ju samma sak: prat om den Helige Ande, bikt och förbön.

Idag har jag firat gudstjänst som vanligt. Högmässa. Lite märkligt var väl det också att GT-texten var ur Hesekiel efter det att vi på OAS-kursen fått lyssna till undervisning av Hans Weichbrodt om just Hesekiel. Men så är det väl när Gud lägger pussel. Inför predikan läste jag lite olika kommentarer. I Fjellstedts gamla bibelkommentar (till vilken det hänvisades i en annan skrift som jag läste) stod det att orden om den livgivande strömmen som kommer från templet och rinner till Döda havet måste uppfattas "andligt", dvs som en symbol för nåden. Men så fanns där en lite brasklapp: om det också kommer att bli en konkret uppfyllelse av profetian det kan bara framtiden utvisa. När man har varit i Israel, och vid Döda havet (vilket jag hade förmånen få vara i våras) och besökt, eller varit i närheten av, de platser som nämns i dagens bibelläsning, då blir det sannerligen lite underligt att tänka att orden om det levande vattnet i Döda havet och om det rika fisket mellan En-Gedi och En Elgajim i själva verket skulle handla om den välsignelse som vi här i nordanland erfar när vi lever i nåden.

Kanske är det vi som får uppleva den dag då det går att fiska i Döda havet - kanske det då kallas levande havet. I väntan på det får vi glädjas över att också i vår tid kan andligt döda människor bli levande, skuld och ångest bytas mot frid och människor bli uppfyllda av den Helige Ande.

I morgon tänker jag göra två saker på min lediga dag:
1. Städa
2. Fixa lite med motorcykeln.

Få se om jag lyckas eller om det blir som vanligt: soffan och en pocketbok.

Kommentarer
Postat av: Elisabet Bergdal

Tack för allt engagemang i alpha-helgen, ni som ledare gör ett fantastiskt jobb som inspirerar och vägleder.

2008-11-24 @ 20:53:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0