Våren är här

Jajamensan, nu är våren här! På mindre än ett dygn har jag nämligen erfarit tre tydliga vårtecken:

1. Fyrverkeri kl 22 på Valborgsmässoafton vid Luleå tekniska Universitet. Jag tror inte att jag missat det på 20 år.

2. Förstamajrundan (motorcykeltur). Bara tredje året för min del*  men det var artonde året den arrangerades.

3. Lunds studentsångare på TV, med Vintern rasat ut, Uti vår hage, Sköna maj, mfl klassiker och sist givetvis Sjungom studentens lyckliga da'r.

Vad mer kan man önska av denna helg. Intet. Allt klart, våren är här!

Givetvis är det förstamajrundan som tog längst tid av dess tre aktiviteter. Rundan går det vi i Norrbotten kallar fyrkanten runt, dvs Piteå - Luleå - Boden - Älbvsbyn - Piteå (ca 19 mil). Själv anslöt jag tillsammans med många andra i Södra hamn i Luleå vid halv elvatiden i förmiddags. Ca kl 11 kom gänget från Piteå tillsammans med de Bodensare som åker en extra sträcka lite diagonalt i fyrkanten och möter Pitegänget på E4 för gemensamfärd in mot Luleå. 11.30 avfärd mot Boden och enligt uppgift så var det ca 800 motorcyklar som åkte ut från Luleå. I Boden väntade ytterligare ett gäng så kanske var det som mest närmare 900 - men den siffran är med reservation.

Älvsbyn nästa stopp. Där träffade jag min gamle kompis Stig (han kör inte MC), känd som "den gamle kamraten" i ett antal kommentarer här på min blogg. Givetvis skulle det då surras ett tag så jag försummade en stund den uppgift som jag och flera övriga styrelseledamöter åtagit oss: att sälja förstamajrundan - pins vid varje stopp-plats. Försäljningen av dessa pins är SMC Norrbottens enda inkomst vid denna aktivitet. Som tur är lyckades vi sälja så många att vår kassör preliminärt bedömde att rundan i år inte blir ett minusprojekt. Kul i så fall.

Och det var naturligtvis i Piteå som vi kunde göra denna slutbedömning samtidigt som vi ute vid Noliahallen åt den obligatoriska palten. Den här aktiviteten kallas av tradition även Paltrundan och då kan man förstå att det var Pitebor bland dem som ursprungligen initierade denna gemensamma MC-aktivitet i Norrbotten.

Varför gör man då en sådan MC-aktivitet? Givetvis för att det är kul att köra och roligt att träffas men också av trafiksäkerhetsskäl. Det finns alla anledning att påminna bilisterna om att nu kommer den tid då även motorcyklister är ute i trafiken. Det visar sig att de flesta bilister har svårt att uppfatta en MC på vägen. Du bilist: titta inte bara efter  bilar och bussar och långtradare och andra stora farligheter utan öva dig att medvetet spana även efter motorcyklar innan du kör genom en korsning eller gör en omkörning.

Stort tack till alla som medverkat (jag tar mig friheten att uttrycka det): övriga i styrelsen, restaurangen på Nolia, affärsidkare som fanns med genom utställningar/försäljning, alla ni som körde fint - fast det finns några, särskilt ynge förare som borde gå in på SMC:s hemsida (svmc.se) och läsa om kortegekörning och lära sig till nästa år - alla som bidrog till ekonomin genom köp av våra pins och slutligen stort tack till medlemmar ur klubben Norrvingarna som hjälpte till att ge fri lejd vid olika korsningar genom att stoppa övrig trafik. Hoppas att ni inte fick alltför mycket skäll av irriterade bilister som fick vänta i 15 min innan dom kom över vägen. 

Många har ledigt klämdagen i morgon. Själv jobber jag och har två begravningar men lördag-söndag är jag ledig. Få se vad jag gör då. Kanske går jag på kvällen kl 18 i Hertsökyrkan och är med om en annorlunda gudstjänst där vi under några timmar tillsammans högläser ur Bibeln.  Vi har gjort det under några år. Annorlunda men fint och givande. Jag brukar annars säga att den söndag som nu kommer är den enda helgdag under kyrkoåret då det inte händer någonting. Idag har vi firat Kristi Himmelsfärd - det är ju en händelse som heter duga. Om tio dagar är det Pingst då är det också liv: eld och stormvind. Men söndagen däremellan då händer ingenting. Vi minns bara den tid då lärjungarna satt och väntade. Och bad. När vi i stillhet högläser ur Bibeln den kvällen så väntar vi - och ber - om vår också i Andens rike.

-----------------------------------------------------------------------------------

* på Stigs blogg (länk finns här på sidan) finns bildbeviset att jag var ute med Hojen

Kommentarer
Postat av: Elisabet Bergdal

Hej Torbjörn! Lite märkligt att jag fick fram din blogg, hade ingen aning om att du hade en. Jag satt och kollade något helt annat a min dotters vägnar. När det är klart är jag bara för trött för att stänga av datorn och lyfta rumpan från stolen. Djupt grubblande över livets svåra gåta "älska, glömma och förlåta" (rent ut sagt funderar jag på om det är möjligt att sända en ängel till den människa som jag hatar) så surfar jag runt MC ord och har bara din blogg framför mej. Konsten att välta en motorcyckel får mej att brista ut i skratt, det är som sagt lätt hänt att inte tro det man inte ser, jag var tvungen att dubbel kolla om det är du som skriver. Tack för allt du delar med dej, mycket tänkvärt, kunskap, glädje och erfarenhet:)

2008-08-05 @ 23:43:38
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0