Stora förbättringspriset

Jag tänkte lite vidare efter mitt förra inlägg. Om det där att grävande journalister måste vara lite oetiska för att bli lyckosamma i sitt värv när dom ska göra det stora avslöjandet.

Jag tänkte ännu lite vidare och tänkte att man skulle ju kunna försöka vända det till något gott. Alltså att det inte i första hand blir ett avsöljande bara utan att det viktiga är att det leder till en förbättring. Man tänker sig följande:

1.Någon (journalist eller annan) får nys om att en person/myndighet/förening/kyrka/hjälporganisation eller vad det nu är gör något klandervärt.
2. Istället för att avslöja skandalen går avslöjaren direkt till "syndaren" och förmanar honom/henne/dem i enskildhet och uppmanar till förbättring (världslig variant av det andliga "bättring" som betyder omvändelse)
3. Den felande ändrar sitt beteende...
4...går sedan ut offentligt och erkänner sitt tidigare felaktiga handlande och berättar hur man nu förändrat sig och vem som bidrog till det genom sin förmaning.
5. Den som avslöjade skandalen och åstadkom förbättringen blir därmed nominerad till Stora förbättringspriset.

Fördelar med grävande förbättring istället för grävande journalistik:

1. Journalister - och andra intresserade - får ägna sig åt det dom gillar, dvs att avslöja skandaler.
2. Märkbara förbättringar sker i samhällslivet.....
3. ...dock utan att folk blir uthängda i pressen eller i TV eller nå'nstans.

Alltid mycket bättre att vara för något bra istället för att vara mot något dåligt. Klart roligare. Lämpligt första pris i tävlingen är givetvis  - en motorcykel!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0