Stora förbättringspriset till Uppdrag granskning

Som av en händelse råkade jag zappa till SVT 24 sent i går kväll just när förra veckans Uppdrag granskning gick i ytterligare en repris. Jag såg programmet en gång till faktiskt. Nyttigt, det ger ytterligare insikter.

Det var väl ärkebiskopen som talade om att det ovärdiga gravsättningsskicket är en följd av "privatiseringen", och med det menades att vi avskärmar oss från delar av skeendet. Mycket av den ovärdiga hanteringen skulle ju inte kunna ske om folk var närvarande. Därför tänker jag:

1. Tänk om detta program skulle kunna få den goda följden att människor i större utsträckning väljer att följa med ända ut till graven och deltaga i gravsättningen, så att vi slapp ifrån det oskick som spritt sig som en löpeld över landet under senare årtionden, nämligen att man även vid kistbegravning väljer att lämna kistan i kyrkan/kapellet för gravsättning senare utan de anhörigas närvaro.

2. Tänk om vi dessutom skulle få till stånd den traditionen att några av begravningsföljets deltagare har blåställ och spade med i bilen så att dom kan stanna kvar och hjälpa till med igenfyllandet av graven. (Kan inom parentes berätta att när en av detta stifts tidigare biskopar begravdes här för några år sedan då stannade några av de anhöriga kvar på kyrkogården och skottade igen graven för hand, så omöjligt lär det inte vara att genomföra).

Ett alternativ, "plan B", skulle ju kunna vara - och detta blir ett ord till oss präster - att vi, även i de fall då kistan lämnas inne, väljer att följa till gravsättningen när den senare genomförs av kyrkogårdspersonalen. Det har jag faktiskt aldrig gjort. Borde jag ha gjort det?

Hur som helst skulle vi med något  av dessa alternativ aktivt bekämpa vår rädsla för dödens realism och hjälpa oss själva med sorgearbetet. Då skulle verkligen Uppdrag granskning vara värt Stora förbättringspriset.

Kommentarer
Postat av: SvBG

Intressanta tankar, inte minst detta att de anhöriga kan vara med och fylla igen graven.

2008-05-14 @ 23:25:12
URL: http://www.svenbertilgrahn.se
Postat av: Ann O Nym

Så då kanske vi får se herrarna bistå vid igenfyllandet av graven?

2008-05-15 @ 08:52:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0