Heliga landet 2

Kanske finns inte så mycket mer att berätta men jag vill ju inte göra mina trogna läsare besvikna så jag skriver väl någonting i alla fall. Är kanske som när man predikar: man säger något även när man inte har något att säga, i alla fall inte något nytt, men predikan ska ju inte nödvandigtvis vara något nytt utan det ska ju vara det gamla erkända och riktiga budskapet, eller?

Tyvärr darbbades jag efter någon dag av en liten förkylning så jag fick hålla mig inomhus i går och idag på förmiddagen och missade därför en del av det som övriga gruppen fick vara med om, fr a besöket vid västra muren i samband med sabbatens ingång igår kväll. Men vi kommer ju att vara här även nästa fredag kväll så jag får ju en ny chans då. Däremot orkade jag vara med på vår sabbatsmåltid som vi åt igår kväll tillsammans med Göran Larsson som samtidigt undervisade oss om det judiska sabbatsfirandet. Här kan jag ju passa på att berätta att Göran Larsson skrivit en bok om de judiska högtiderna som heter Tid for Gud. Den rekommenderar jag verkligen. Den ger en ökad förståelse för det judiska arvet men ger också värdefulla perspektiv på våra kristna högtider.

Vi lever nästan klosterliv här på Institutet: tideböner flera gånger om dagen och mässa varje dag. I kombination med besöken på de heliga platserna blir det en intensiv andlig upplevelse. Nästan som att vara på en retreat - fast givetvis pratar vi mycket med varandra, ofta och gärna.

Idag har jag tittat utanför Institutets murar helt kort och sett hur stilla det är på gatorna en sabbatsdag, ungefär som att gå i centrala Stockholm en söndag, fast ännu mer för här är ju affärerna stängda. Skulle jag åka motorcykel i Israel så skulle jag helt klart välja en sabbat - en vanlig dag skulle jag inte våga mig ut i trafiken. Fast trafiken känns inte lika hemsk som i Italien. Här har ju folk någon respekt för varandra!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0