Heliga landet - slutsummering

Nu, kära läsare, har jag - enbart för er skull - suttit och redigerat i mina inlägg från det heliga landet så att förhoppningsvis alla, men sannolikt de flesta å, ä och ö är på plats. Så nu kan ni läsa texten igen med större behållning. Några små detaljjusteringar har även blivit gjorda. Tänk om Pontius Pilatus hade haft dator! Hade han då kunnat säga "det jag har skrivit, det har jag skrivit"?

Hemresan gick bra. Bättre än planerat. Av hänsyn till eventuella förseningar hade vi bokat flyg från Arlanda till Luleå flera timmar efter planerad ankomst från Tel Aviv. Men Israelplanet kom punktligt så vi chansade och frågade om det fanns något tidigare plan att byta till och det fanns det så vår väntan på Arlanda blev bara ca en timme. Jätteskönt. Min första tanke var - givetvis - att nu hinner jag ut och åka motorcykel, men väl hemma avstod jag eftersom jag inte ville bli en trafikfara för mig själv och andra efter en natt med bara ca tre timmars sömn.

Vad ska man då säga efter fjorton dagar i Israel? Vad kan man säga? Det man vill förmedla låter sig knappast uttryckas i ord. Det är helt enkelt bara en fullständigt överväldigande upplevelse. De möjligheter vi haft att dagligen sitta ner och sammanfatta dagens besök har varit ett viktigt komplement till de - ibland - lite stressiga besöken på olika ställen i konkurens med mängder av turistgrupper. Jag rekommenderar verkligen blivande Israelresenärer att ta god tid på sig. Att gärna besöka de viktiga platserna, tex gravkyrkan, flera gånger och stanna en stund i enskild bön och stillhet.

Många exempel har vi också fått på att vi befunnit oss mitt i en politisk och militär konflikt: säkerhetsbarriären, kontrollerna (säkerhetskontroller som vid flygplatser tex för att komma in till Västra muren eller tempelplatsen), de många beväpnade militärerna och poliserna och skolbarnens beväpnade vakter. Jag känner att det är ytterst frestande att ha någon åsikt om saker och ting, men inser hur lätt det är att falla i fällan att tro att man vet något bara för att man sett litet.

Åter till vardagen. Nu blir det sommarlov för skolbarnen. Ikväll har jag talat vid tre skolavslutningar. Själv har jag inte semester förrän v 30 så jag har många söndagar på mig att enligt min svågers önskemål krydda predikningarna med en liknelse. Hoppas jag i det helig landet lärt mig något som blir en bra liknelse.

Kommentarer
Postat av: Ann-Katrin Roth

Hej Torbjörn,

Uppfriskande att läsa detta: "Jag känner att det är ytterst frestande att ha någon åsikt om saker och ting, men inser hur lätt det är att falla i fällan att tro att man vet något bara för att man sett litet."

Alltför ofta faller folk i olika fällor, följer mobben eller tror de vet tillräckligt om historien. Själv sitter jag erkänt snarare i en fålla, där jag retar upp mig på att så många kristna i Sverige visar det som ofta bara kan tydas som israelhat. Tala bara inte om gruppen Tro och Solidaritet! Jag ser en hel del arrogans, ignorans och mobbmentalitet. Så tack för en trevlig israelkrönika.

Svar: Roligt att du uppskattade min reseberättelse - även om den snart är fem år gammal.
Torbjörn Lindahl

2013-05-06 @ 18:28:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0