FRA-lagen

Tänk att bloggare kan ha sådant inflytande! Inte var jag medveten om att jag med min enkla blogg tillhör den grupp människor i vårt samhälle som nu utövar det stora inflytandet. Nu har väl inte precis jag satsat så hårt på att blanda mig i debatter och opinionsyttringar men ändå kan man ju känna glädje över vad bloggare kan åstadkomma. Nu blev ju det hela en liten halvmessyr tycker jag. Återremissen som riksdagen beslöt om innebär vissa små förändringar i lagen men i grunden blev den antagen. Det var ju två centerpartister och två folkpartister som var kritiska, tänk om dom fyra tillsammans hållit ut och röstat nej, då hade det fallit.

Varför ska man då vara emot den nya lagen? Ja, i mitt fall beror det på att jag är notoriskt kritisk mot alla tendenser som är eller kan bli ett hot mot den personliga integriteten. OBS orden "kan bli"! jag hyser nämligen ingen tilltro till att staten - absolut inte ens den demokratiska svenska staten - i längden, av några "högre", principielle "goda"skäl skulle förmå att frivilligt avstå från att bruka möjligheter som står till buds. Statens makt måste begränsas. Så är det bara. Nu kan ju hävdas att de begränsningar och kontrollmöjligheter som finns i lagen - särskilt efter den sista förändringen - skulle vara tillräckliga som begränsningsgarantier. Tro't den som vill. Erfarenheten talar i annan riktning. Moraliska utfästelser har en tendens att upplösas och upplevas som icke förpliktande av senare generationer. För att nu uppfylla de förväntningar som möjligen kan finnas på mig att jag ska gnälla kyrkligt i viss riktning så får jag i all ödmjukhet påminna om att när svenska kyrkan gjorde ett s k historiskt vägval för 50 år sedan då utlovades genom en s k samvetsklausul att det skulle vara möjligt att verka inom kyrkan även om man motsatt sig det nämnda vägvalet. Alla vet att denna väjningsrätt successivt urholkats -både ur kyrklig och samhällelig synvinkel - trots att dåvarande ecklesiastikministern garanterade den "å en enig regerings vägnar" och att inget åsiktsförtryck skulle förekomma så länge vi har vårt demokratiska statsskick. Ja, ja tänker en del av oss som konstaterar hur det blivit efter några årtionden. Som sagt: löften om vänlighet som uttalas av överheten - det tror jag aldrig på.

F ö tycker jag att det varit roligt om regeringen skulle ha förlorat omröstningen. Det är ett vitalitetstecken om enskilda ledamöter kan ha en egen vilja - i alla fall ibland. Det är samma sak i kyrkomötet där jag sitter med. Så tråkigt när alla ledamöter röstar i grupp. Då kan man ju tycka att det räcker att gruppledarna är med sen kan dom ha sju, tretton, tjugofem, sjuttitvå - eller vad det nu är - röster vardera att spela med. Tänk så mycket billigare det skulle bli.

Slutligen måste jag ju nu se till att jag fastnar i FRA-nätet. Vad ska jag skriva? Till att börja måste jag ju hoppas att dessa enkla skriverier ska ut på tur till nå'n server i utlandet innan kära läsarna kan ta del av dem. Det är visst en förutsättning. Men med min konspirationskänslighet så tror jag snart att FRA även kollar domestic datatrafik. Kanske kan jag påminna om att jag har en motorcykel som enligt ett test i tidningen Bike lämpar sig för den som vill åka jorden runt. Givetvi blir det hoj när jag far till Afganistan för att hälsa på min kompis Usama bin Laden! Kanke det t o m var så att en person i bekantskapskretsen (skriver ej vem, lite ska ju myndigheterna få anstränga sig!) tog värvning i fredsstyrkan för att kunna smuggla meddelanden oss emellan!

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Nämen Torbjörn, det är väl ingen sport att skriva Usama bin Ladin på bloggen! Den är väl offentlig ändå, även utan signalspaning och sånt? Prova per e-post eller SMS, så blir det genast mer spännande!



F.ö. lär ju även definitionen på vad som är "brottsmisstanke" förändras den dag vi får en totalitär, åsiktsförföljande regim. Ett enkelt "Jesus är herre" kommer kanske återigen att tolkas som ett upprorsförsök. Men det påståendet vill vi ju ändå inte hålla hemligt, eller hur?



En enkel tumregel är: allt vi skickar elektroniskt är i princip lättkollat (i praktiken lite jobbigt att kolla allt, förstås). Jfr Helge Fossmos SMS, vars återuppfiskande gav åtminstone mej en aha-upplevelse som inte hade med deras innehåll att göra.



Vill vi diskutera känsliga/hemliga frågor så är det klassiska, igenslickade snigelbrev som gäller. Helt OK, tycker jag. Bara vi får veta vad som gäller.

2008-06-20 @ 01:30:11
URL: http://andreasholmberg.blogspot.com
Postat av: Hanna

Det är lite spännande hur vi påverkar andra med vårt bloggande. Vi väcker tankar eller protester hos andra som de bara måste skriva ned hos oss. Tänk att man blir tagen på så stort allvar! Jag vill gärna visa ett exempel på det: Om du/ni går in på min blogg och slår på länken "Debatt". Där finner ni rubriken "angående debatten om kvinnliga präster...". Nästan längst ned bland kommentarerna har "Dante" skrivit ett kritiskt inlägg mot min kunskap i statistik. En kompis sa till mig efter hon läst detta: "Men, det är ju bara en enkel blogg du har. Du gör ju inte anspråk på att kunna en massa...". Men dock kvarstår faktum: Folk bryr sig om vad man skriver och man sätter igån tankekedjor och till och med handling. Ordets makt är stor!

2008-06-20 @ 16:18:07
Postat av: Tobbe

Givetvis har du rätt, Andreas. Du tar mig blott på för stort allvar!

2008-06-20 @ 17:00:18
Postat av: Andreas Holmberg

Nejnejnej, det är DU som gör det ;oD. Det var ju bara skoj det jag skrev i första stycket - sen blev jag kanske aningen mer seriös. Ackackack vad dom där smilisarna är viktiga.



Eller oj - nu kanske jag gick på en nit i alla fall! Du skojar kanske när du påstår att jag tog dej på så stort allvar? (Ser att Hanna använde just det begreppet och du kanske alluderar på henne).



Ja det är inte lätt när man inte ser varann. Jag kan ju avsluta med att tipsa om http://www.hejfra.se, som jag tycker har en del roliga idéer för dej som vill fastna i FRA-nätet. Eller om det nu är allvarliga idéer dom har. Håhåjaja. "Glädje på allvar" hette väl en bok av Lage Eklöv? Och samtidigt har vi ju allvarsorden i Ordspråksboken 26:18f - fast det gäller väl allvarligare skämt än "skämta aprilo" och skoja med FRA-lagen? Eller det som genomfördes av den slagfärdiga kassatjejen på http://www.tjuvlyssnat.se/mellersta-sverige/varsta-kassa-tjejen

2008-07-02 @ 09:13:12
URL: http://andreasholmberg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0