Vad slåss han mot?

Ärkebiskopen alltså. Den fd alltså. Jag menar KG Hammar alltså.

Jag har nu sett reprisen av förra veckans Annas eviga*. Gamle kamraten hade ju dessutom på sin blogg skapat en länkt till SVT så man kan se programmet hur ofta man vill i trettio dagar. Alltså tittade jag lite till. Och nu är jag redo avge mina reaktioner:

Lite märkligt var det ju att höra filosofen och ateisten (en så'n som inte tror på Gud, om nu nå'n inte visste det) Torbjörn Tännsjö säga att han har ungefär samma tro som förre ärkebiskopen.

Men det som ständigt förundrar mig är KG Hammars återkommande, snarare kontinuerliga, ovilja att uttrycka tron i några som helst begripliga ord. Så fort någon vill det så säger han att orden blir dömande och förtryckande och uteslutande. Ännu märkligare blir det när han säger att kyrkan är ett problem. Den måste, enligt honom, finnas eftersom vi människor alltid har en tendens att organisera vår religion, men uppenbarligen menar han att den egentligen inte behövs. Jag tänker: tänk om någon ishockey-frälst människa skulle säga att att både ishallen och hockeylaget är onödiga, det räcker med att vi har en hermeneutisk hållning till ishockey dvs att vi tolkar våra liv som en hockeymatch.

Kan inte låta bli att tänka att Hammar är ohjälpligt efter sin tid. Han är ju fyrtitalist, tillhör 68-studentrevoltens generation. Den generation vars stora livsinsats har varit upproret mot alla auktoriteter och ett nedbrytande av alla gamla traditioner. Att han inte inser att allt detta gamla nu i de flesta människors ögon redan är totalt nerrivet? Det känns som om han hela tiden ägnar sig åt att slå in en dörr som för länge sedan är inslagen, omkullvält och nedtrampad. I mina ögon blir han en som gör det som aposteln Paulus uttrycker med orden slå i luften när man boxar.

Fyrtitalisternas livsprojekt behövs inte längre. Nu börjar folk istället söka efter svar. Dom vill höra någon säga någonting med innehåll. Detta blev så tydligt för mig i en konfirmangrupp för några år sedan. I många år har jag visat konfirmanderna en teckning ur en konfirmandbok som avser stimulera samtalet om hur vi uppfattar Gud. Gud är ritad som en trekant (treenighetssymbolen) i varje teckning, omgiven av andra detaljer i teckningen som ska leda tankarna till att Gud kan vara den som garanterar lycka, ger högtid, är sträng och dömande, är en kärleksfull famn osv. I en av teckningarna visas Gud som en som håller i ett litet kors från vilket det går trådar ner till en sprattlande marionettdocka. I många år har konfirmanderna inför den bilden sagt (det som tecknaren sannolikt avsett) att det visar en Gud som styr och dominerar oss och det uppfattas negativt. Men plötsligt någon gång kring årtusendeskiftet så hände något. Plötsligt uttryckte konfirmanderna: det är en Gud som bryr sig om mig, som håller i mig.

- En ny generation har kommit, tänkte jag. Nu uppfattas inte längre Gud som dömande, sträng och dominant, nej den Gud - som man inte längre tror på, men som man möjligen hoppas på - vill man ska vara en Gud som håller i en.

Den generation som nu växer upp vill (om dom alls vill ha en Gud) ha en Gud som existerar, som tydligt träder oss till mötes, som kan beskrivas, tilltalas och höras. Jag tror det är den Gud som Hammars och Tännsjös samtalspartner Elisabeth Sandlund kommit till tro på.

KG Hammar - klart efter sin tid.


* Tidigare har jag i ett antal inlägg å bloggen framfört mycket kritik mot programledaren Anna Lindman-Barsk för hennes tidigare program Existens vilka jag tyckte var ytterst tendentiösa och vinklade. Serien Annas eviga är bättre. Där är det ju ett direktinspelat samtal så där har hon inte samma chans att hoppa in och redigeringsvinkla.**

** Denna not är införd i inlägget några timmar efter det att inlägget först lades ut på bloggen

Kommentarer
Postat av: Messenger

Jag har ett viktigt budskap åt alla här som läser bloggen. Ta upp era biblar, läs och begrunda vad som sägs i klagovisorna.



1 Huru övergiven sitter hon icke, den folkrika staden! Hon har blivit lik en änka. Hon som var så mäktig bland folken, en furstinna bland länderna, hon måste nu göra trältjänst. >Bar. 4,12 f.



Hur full var inte våra kyrkor förr, när folk, präster, predikanter hade en levande tro.



8 Svårt hade Jerusalem försynda sig; därför har hon blivit en styggelse. Alla som ärade henne förakta henne nu, då de se hennes blygd. Därför suckar hon ock själv och drager sig undan. >Jes. 47,3. Jer. 13,22, 26. Nah. 3,5.



Ja ni, bara o kolla lite historia, från just idag o bara backa. Man kvamnar i all galenskap



10 Ovännen räckte ut sin hand efter allt vad dyrbart hon ägde; ja, hon fick se huru hedningar kommo in i hennes helgedom, just sådana som du hade förbjudit att komma in i din församling. >5 Mos. 23,3 f. Neh. 13,1 f. Ps. 79,1 f. Hes. 44,9.



Tja! jag tror nog alla kan tänka sig alla möjliga hedniska följen som dras in i kyrkan.

Diverse utställningar av tavlor osv...



18 Ja, HERREN är rättfärdig, ty jag var gensträvig mot hans bud. Hören då, alla I folk, och sen min plåga: mina jungfrur och mina unga män fingo gå i fångenskap. >Dan. 9,7.



19 Jag kallade på mina vänner, men de bedrogo mig. Mina präster och mina äldste förgingos i staden, medan de tiggde sig mat för att stilla sin hunger.

Mina präster och mina äldste förgingos i staden ?????

20 Se HERRE, huru jag är i nöd, mitt innersta är upprört. Mitt hjärta vänder sig i mitt bröst, därför att jag var så gensträvig. Ute har svärdet förgjort mina barn, och inomhus pesten. >5 Mos. 32,25. Jes. 16,11. Klag. 2,11. Hes. 7,16.

Det är faktiskt så glest i våra kyrkor idag, så man kan ju fundera om det är en pest där inne.





1 Huru höljer icke Herren genom sin vrede dottern Sion i mörker! Från himmelen ned till jorden kastade han Israels härlighet. Han vårdade sig icke om sin fotapall på sin vredes dag. >1 Krön. 28,2. Ps 132,7.



Vad tänker han göra med sin KYRKA på jorden ?



6 Och han bröt ned sin hydda såsom en trädgård, han förstörde sin högtidsplats. Både högtid och sabbat lät HERREN bliva förgätna i Sion, och i sin vredes förgrymmelse försköt han både konung och präst.



Ja! jag vet inte om det behövs några närmare förklaringar.



7 Herren förkastade sitt altare, han gav sin helgedom till spillo. Murarna omkring hennes palatser gav han i fiendernas hand. De hovo upp rop i HERRENS hus såsom på en högtidsdag.



Kanske jag bara behöver nämna uppsala domkyrka o lite miljöflum.



10 Dottern Sions äldste sitta där stumma på jorden, de hava strött stoft på sina huvuden och höljt sig i sorgdräkt; Jerusalems jungfrur sänka sina huvuden mot jorden.

Är detta dessa fem fåvitska jungfrur som inte har någon olja kvar ?

11 Mina ögon äro förtärda av gråt, mitt innersta är upprört, min lever är såsom utgjuten på jorden för dottern mitt folks skada; ty barn och spenabarn försmäkta på gatorna i staden. >Klag. 1,20.

12 De ropa till sina mödrar: »Var få vi bröd och vin?» Ty försmäktande ligga de såsom slagna på gatorna i staden; ja, de uppgiva sin anda i sina mödrars famn.

Vem tar hand om våra barn o ungdomar i dag?

bara o läsa tidningarna så ser man hur dom ligger slagna.

14 Dina profeters syner voro falskhet och flärd, de blottade icke för dig din missgärning, så att du kunde bliva upprättad; de utsagor de förkunnade för dig voro falskhet och förförelse. >Jer. 2,8. 5,31. 14,14. 23,16. 27,14. 29,9. Hes. 13,2 f.



Kanske nått för din gamle "kamrat" att grunna på.



Nå slut på klistrande, jag ville bara ge en vink vad denna bok handlar om.

Vad ville jag ha sagt med detta då?

Jo du får svaret på din egen fundering över vad som håller på att ske i kyrkan o församlingar, diverse väckelserörelser. Man ägnar sig åt galenskap, än att försöka mätta och vårda dessa våra ynglingar som ligger slagna.

2008-12-11 @ 02:46:20
Postat av: Messenger

Oppps!



Såg att det klumpade ihop sig på några ställen.

Nåja, det blir så vi den här tiden på natten :)

2008-12-11 @ 03:03:57
Postat av: Tobbe

Tack messenger för ett allvarsamt nödvändigt bibelstudium.

2008-12-11 @ 11:44:50
Postat av: Messenger

Godkväll!



Började fundera om jag var lite för rakt på, det är ju en blogg och inte debatt forum precis. Sen vart det lite dåligt stycke separation, jag skrev direkt i kommentar- rutan.



Men som jag påpekade i min kommentar så handlar klagovisorna uteslutande om dom kristna som har avfallit från gud, nämligen kyrkan, olika församlingar, väckelserörelser osv...



Jag är bekant med både kyrka och väckelserörelser, jag kommer själv från den öst- laestadianska ”riktningen”. Du känner nog till mej, eller delar av min familj. Nångång när jag träffar dig ska jag ge mig tillkänna, i detta skeende så nöjer jag mig att vara anonym.



Jag är inte rädd för att stå för mina åsikter, men nu kanske det är läge att bara vara någon som har nått att säga. Jag är inte på någotvis allvetande eller tror mig sitta på all kunskap, men genom åren har jag sett båda ”sidor”, kyrkan och min egen församling.



Något som jag upptäckt så småning om i mitt liv, är att både kyrka o rörelse använder en massa krav på människan, hur hon måste vara för att passa in i en förutbestämd ram. Passar man inte in där så är man ute så att säga, man kan vara ganska så drastisk i sin ”tro” att man börjar döma folk till alla möjliga ställen. Du är ingen kristen, du lever inte som oss, vi får minnsan slita o kämpa så kom inte hit med dina nya läror osv...



När det gäller kyrkan, så är det väl snarare så att man idag försöker vara så populistisk det bara går för att dra folk till tomma skramlande kyrkor. Konserter av alla det slag annordnas för att det är så fint , visst är det så också. Men det är inte det som är det viktiga, utan det handlar om människor själar. Vi har en uppgift och det är att gå ut i världen och göra alla folk till jesu lärjungar.



>> Befria mig, Herre, från det förkvävande inflytande av mänskliga läror, från mänskliga teologiska system; lär mig direkt ur ditt ords rikedom och frihet. Påskynda den tid, då vi frigjorda från sekterisk ofördragsamhet och obekymrade om människors auktoritet, såsom enfaldiga och lydiga lärare av ditt ord få kalla Kristus allena vår Herre >> - Chalmers.



>> Varför skall alla försök att vinna ytterligare klarhet avisas, som om vi vid skrifternas undersökning måste stanna vid den betydelse, som våra fäder gav dem, och varför skall vi, liksom om vi redan vore i besittning av all den upplysningsom kunde vinnas, inbilla oss att ej mera ljus kan framgå av en ny undersökningav originalet eller rabbinernas skrifter ? Dessa voro mera än kristna uttolkare vana att dröja vid och att uppfånga de strålar av ljus som reflekteras från grundspråket>> - Bennet.



>> För det kristna, vilkas tro kristalliserats och frusit ihop i teologiens konsgjorda system.... är varje ny saning, som nyss hämtats ur skrifterna, en ovälkomen gäst eller till ock med en misstänkt fiende>> - Rev. professor Birks.



Nu börjar jag ju kladda ner din blog med mina tankar, men jag kände bara att jag måste få lätta lite på trycket, jag hoppas du har överseende med mina två långa inlägg. Jag id:s inte själv starta någon egen blogg, därtill är jag alldeles för slö att skriva.



Nåja, med önskan om Guds stora Nåd och Frid.



// ¿



Ps: Du jag har ingen hoj, men skulle gärna skaffa en ;)

2008-12-11 @ 23:09:30
Postat av: den gamle kamraten

Klockrent Tobbe!!! Skarp analys!! Och viktig!!



Sedan undrar jag lite vad Messenger kan mena med "Kanske nått för din gamle 'kamrat' att grunna på."

2008-12-12 @ 11:48:58
Postat av: Messenger

Oppss, kopplade ihop KG med "gamle kamrat". Men jag ser att så var inte fallet. Nåja det tål att grunna på i alla fall, klagovisorna lämnar ingen utanför.

2008-12-12 @ 12:00:48
Postat av: Messenger

För att koppla ihop rätt person med inlägget mitt, så menade jag KG och inte som det ser ut som "gamle kamraten". Förövrigt så "tror" jag inte gamle koppen inte ens vill tro på bibeln och vad den lär, inte om man läser hans böcker och hans egna uttalanden.



Men som sagt så står det om dessa "höga herrar" i versen jag hänvisade till.

----------------------------------------------------



>>4 Dina profeters syner voro falskhet och flärd, de blottade icke för dig din missgärning, så att du kunde bliva upprättad; de utsagor de förkunnade för dig voro falskhet och förförelse. >Jer. 2,8. 5,31. 14,14. 23,16. 27,14. 29,9. Hes. 13,2 f. >>

2008-12-12 @ 12:42:16
Postat av: // Janne

Jag byter till mitt riktiga förnamn

2008-12-12 @ 12:47:23
Postat av: Fred

Några luciareflektioner:



Appropå kyrkan och din liknelse med hockey:

Jag tror att KG tycker det är viktigare att människor åker skridskor än spelar i hockeylag. Din likelse får mig att tro att du tycker hockeylaget är viktigare än skridskoåkandet... Dvs. organisationen ärviktigare än organismen ... om du inte tycker det blir din liknelse obergiplig eller iaf svårförståelig för mig. KG säger faktiskt inte att inte kyrkan behövs men att den ibland är organisationen kyrkan ett problem. Håller du inte med om att det kan vara så ...



Vidare säger du att ingen begriper KG, känns lite märkligt påstående när jag sitter framför TV´n och upplever att jag förstår honom och blir uppmuntrad av hans perspektiv.



Tänk om det faktiskt är så att jag tycker att han är väldigt, väldigt tydlig medan jag kan uppleva andra väldigt banala.

Hur ska jag göra då när jag läser dina texter och andras analyser över t.ex KG Hammar. Anse mig som icke-kristen, ej upplyst av sanningen på väg mot förtappelsen ...



Jaja, så här kan det vara här i livet, vi är lite olika och skönt är väl det.



Önskar dig en lussekatt och en bra dag!

2008-12-13 @ 11:04:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0