Klimat

Jag har varit klimatvänlig!

Eller ska man säga: jag kommer att vara det? Saken är den att jag och mina två bröder (i Umeå) med respektive tillsammans ska åka ner till Västergötland och fira våra lillasysters och hennes makes 50-årsdagar. (När vi reser kan jag dock inte avslöja på bloggen för att inte underlätta för inbrottstjuvar vilka dock får tji eftersom mitt hus inte är tomt för det.) Nå, ivart fall har vi bestämt oss för att åka tåg istället för att flyga. Miljövänligt.

Nu ska det väl erkännas att det inte var miljön som var det verkliga skälet för beslutet utan ekonomin. Det blev klart billigare att vi delar på en liggvagnskupé. Dessutom förefaller det ganska trevligt att få sitt några timmar på tåget och surra med bröder och svägerskor även om dom kliver på och av i Vännäs så jag får åka ensam några timmar både i början och slutet. Osökt kommer jag att tänka på den stackars amerikanen som klev av tåget mitt i det kalla västerbotten och fann att när han på engelska i Köpenhamn försökt säga att han ville ha biljett till Venedig (Venice (?) el dyl på engelska) så fick han biljett till Vännäs. Så kan det gå.

Alltså det var snålheten som fick oss att ta tåget, men den miljömässiga aspekten ska givetvis inte glömmas. Särskilt inte som man får chansen att berömma sig. Nu har jag alltså klimatkompenserat. Det var ett ord som användes i kyrkomötet i höstas. Det förslogs att vi skulle klimatkompensera, dvs så fort någon i rikskyrkans sammanhang tar flyget så ska man betala en summa pengar som används till trädplantering någonstans på jorden. Träd käkar ju de farliga växthusgaserna som bekant. Min gruppkompis i kyrkomötet - icke helt okände Dag Sandahl - tyckte att denna form av klimatkompensering var en ny form av avlatshandel. Vi gör nå´t som vi har dåligt samvete för och sedan köper vi oss fria. Om det är fel att flyga så borde vi väl helt avstå, tyckte han.

Sagt och gjort. Vi tar alltså tåget fast resan inte har med rikskyrkan att göra. Det blir verklig klimatkompensering eftersom vi inte ens bidrar med några farliga flygbränsleavgaser. Denna kompensering kan jag ju använda till att köra motorcykel med gott samvete.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0