Julstök

Lyssnade på P4 för någon vecka sedan. I morgonprogrammet gav dom några goda råd inför julförberedelserna. Råd som passar mig perfekt. Kan inte låta bli att dela med mig av dem till alla kära läsare som suckar och pustar under bördan av allt som ska hinnas med fram till jul. Sålunda alltså:


Julstöksförenklingstips nr 1:

Lägg in en klump pepparkaksdeg i ugnen och slå på 50 grader och låt det vara en stund. När gäster senare på kvällen anländer (alt. grannfrun/svärmor/arbetskamraten/svägerskan eller någon annan som man känner sig tvungen jämföra sig med alt. måste visa upp sig inför) så kommer hela huset att dofta av nygräddade pepparkakor och alla tror att man stått och bakat och varit duktig hela dagen.


Julstöksförenklingstips nr 2:

Häng trasor på några av elementen, trasor som är lätt fuktade med såpvatten. Resultatet: hela huset doftar nyskurat. Sedan behöver man bara lite hastigt dammsuga i hallen och köket och vardagsrummet - eller vilka delar av bostaden som nu eventuellt ska "inspekteras" av någon av de i förra tipset omnämnda kontrollanterna.


Perfekt för mig som sagt. Men än är det länge kvar innan det blir så mycket julstök i detta hus. Det mesta brukar jag göra da'n före julafton. Så här brukar det vara den 23 december hos mig:


Förmiddag

Tar fram och stryker julgardiner och juldukar. För säkerhets skull kontrollerar jag den 22 att jag tvättat dem sedan förra året annars får jag ju sätta på en maskin den 22 på kvällen. Men det fixar sig lätt. Tvättmaskinen sköter ju sig själv. Tror du mig inte? Det har faktiskt hänt att jag haft julgardinerna liggande i tvättkorgen hela året! Bakar något gott matbröd. Det är jag duktig på. Dvs fyra olika sorter kan jag baka. Men nu är det ju lite tidsbrist så det blir bara en sort.


Eftermiddag

Far till sta'n och går in på Smedjan eller Åhléns och fattar ett beslut att i denna byggnad ska jag hitta alla julklappar jag ska köpa. Men jag får erkänna att jag fuskat och redan fixat några klappar. Beroende på att jag fått ytterst detaljerade önskemål från några av barnen så det var bara att gå och köpa.. Se'n far man och köper julgran. I många år har jag lyckats få tag på en fin gran nere i södra hamnen så sent på året. Men förra året var det brist. Då blev jag helt sonika utan. Alltså har jag i år svikit mina principer och redan köpt granen.


Sedan styr man hemåt men stannar vid Kvantums stormarknad för att köpa julmaten:

  • glögg
  • julbröd (hårdbröd)
  • tunnbröd (till dopp i grytan)
  • pepparkakor och lite fikabröd (bakar inte själv)
  • risgryn till gröten (om man inte redan har det hemma)
  • senap (om man inte redan har det hemma)
  • rödbetor
  • ost
  • leverpastej
  • prinskorv
  • lite gravad lax (om jag inte fått en bit av svärfar)
  • skinka
  • några olika sorters sill (OBS! små burkar så det inte blir en massa över som står i kylen och luktar till nästa gång det är dags att äta sill, till midsommar)
  • buljong (om man inte redan har det hemma)
  • mjölk
  • bregott
  • ägg
  • strösocker och kanel (om man inte redan har det hemma)
  • potatis
  • frukt
  • julmust + några julöl (inte starkare än folköl OBS! - men jag dricker hellre en julöl senare under jullovet. På julafton ska det vara julmust!) + vanliga drickor, kanske lite Svagdricka - en fläkt av barndomen
  • äppelmos
  • nötter och mandlar och russin
  • lite godis (choklad)

Perfekt att redan ha notan klar, tack kära läsare. Och som vanligt exakt i den ordning som jag träffar på varorna på affären så jag slipper ränna runt.

Afton (kort middagspaus först)
Griljerar skinkan, kapar granen till lagom längd och ställer den på avtining i tvättstugan, tar ner julsaker från vinden, hänger upp julgardiner och lägger fram juldukar, sätter fram div julprydnader, klär granen och slår in julklapparna.


Sedan sätter jag mig i lugn och ro och njuter av det färdigpyntade huset. Och julstämningen infinner sig sedan säkert som Amen i kyrkan - för det är framförallt genom kyrkobesöken (julafton, juldag och annandag - även om jag inte "jobbar") och sjungandet av julpsalmerna i hemmet som den rätta julstämningen infinner sig för mig. Det startar redan tidigt på julaftonens morgon då vi dricker morgonkaffe, tänder granen för första gången (levande ljus) och sjunger psalm 118 i psalmboken: "Fröjdas vart sinne, julen är inne, Frälsaren kommen är..."


Men än är det som sagt långt till jul så vi har fortfarande gott om tid att önska varandra god, ljus, glad, välsignad, fridfull ADVENT.


Och om jag inte lyckas vara ledig från jobbet den 23:e då? Ja, då blir det lite stressigt. Men i år är jag ledig så det blir en lugn jul.


Kommentarer
Postat av: Sigrid L

Din beskrivning låter väldigt likt min "jul light" som jag försöker lära mina arbetskamrater. De börjar oroa sig i början av november.

Det finns bara en sak man måste göra själv. Allt annat kan man köpa färdigt. Att i lugn och ro sitta och sticka hela nejlikor i en apelsin är den nödvändigaste julförberedelsen och den är lugn och fridfull. Lägg den till din lista

2008-12-16 @ 20:36:56
Postat av: "Syster"

Lät lite stressigt att "pynta" med gardiner, dukar m.m.dagen innan. Jag har gjort det till helgen som nu var. Granen, plast, men faktiskt fin sätter jag upp nästa helg.

Skinka blir dagen före, gravar laxen gör jag på lördag. Den ska "dra" i tre dagar.

På fredag gör jag egen värmlandskorv. Ska få hjälp av en ung dam att dra ut fjälstrena som fylls via assistenten.

Allt det andra ordnar sig eftersom.

En sak har du glömt. Jag satte fram stallet och krubban med Maria och Josef, på lördag kväll. Fuskade - ville så mkt.titta på den innan det blev verklighet.

Önskar alla en "Fridfull och Välsignad Jul".

2008-12-16 @ 21:32:19
Postat av: Father Brown

Jag som trodde att frälaren var kommen först den 25:e. Men det är klart för en gammal pietist går de provinsiella ränderna aldrig ur... :-)



2008-12-16 @ 22:26:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0